Grand Slang

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Grand Slang – vzorek písma

Grand Slang je bezpatkové písmo. Bylo vytvořeno německým grafickým designérem Nikolasem Wrobelem a bylo zveřejněno 1. září 2019 společností Nikolas Type, specializující se na vývoj písem.[1]

Inspirace pro design Grand Slang (IPA /ɡɹˈænd slˈæŋ/) vychází z americké kaligrafie 20. století a také z díla amerických kaligrafů Oscar Ogg a William Addison Dwiggins. Prvky jsou rovněž převzaty z osobní sbírky designéra a z nápisů, které se objevují v amerických filmových dílech z 40. a 50. let.[2]

Písmo kombinuje vlastnosti antikva a grotesk, spojuje kaligrafické psaní s čistými geometrickými tvary.[3] Vyjadřuje vyvážený poměr mezi stabilitou a flexibilitou, obsahuje více než 310 glyfů, mezi nimiž jsou malá a velká písmena, číslice, interpunkčních znamének, akcenty, diakritických znamének, ligatury a symbolů.

Jeho název, Grand Slang, je složen z anglických slov grand (velký) a slang (slang). V americkém a britském slangovém jazyce slovo grand odkazuje na soubor tisíce dolarů nebo liber.

Písmo Grand Slang je k dispozici ke stažení v digitální podobě ve formátech souborů OpenType a Web Open Font Format, vhodné pro grafický design, webdesign, aplikace a elektronické knihy.

Podporuje širokou škálu evropských jazyků založených na latinském písmu a je k dispozici s licencí na vlastní software, omezením použití a redistribuce podle podmínek stanovených v softwarovou licencí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Grand Slang na řecké Wikipedii.

  1. MOODY, Elliott. Grand Slang from Cologne-based foundry Nikolas Type is inspired by 20th-century calligraphy [online]. 10 September 2019 [cit. 2024-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 23 October 2021. (English) 
  2. RIECHERS, Angela. A German Typographer’s Homage to Mid Century American Calligraphy Masters [online]. 5 November 2019 [cit. 2024-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 30 September 2022. (English) 
  3. СТАРЦЕВА, Полина. Шрифт Grand Slang: где используют и с чем сочетают [online]. 12 December 2023 [cit. 2024-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 14 December 2023. (rusky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]