Gmina Leśnica

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gmina Leśnica
Poloha
OkresOkres Strzelce, Opolské vojvodství, Polsko
Souřadnice
Kontakt
Webwww.lesnica.pl
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gmina Leśnica, německy Gemeinde Leschnitz, je městsko-vesnická gmina v okrese Strzelce v Opolském vojvodství v Polsku. Geograficky se také nachází v mezoregionech Chełm a Kotlina Raciborska a v Horním Slezsku. Správním střediskem je město Leśnica.[1][2][3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V letech 1975-1998 se obec nacházela ve starším Opolském vojvodství. V roce 2006 byla v rámci dvojjazyčnosti Horního Slezska ve gmině zavedena němčina jako druhý jazyk.[1][2]

Osídlení a doprava[editovat | editovat zdroj]

Podle údajů ke dni 31. prosince 2017 žilo v obci 7 751 obyvatel.[2][3]

Sídla[editovat | editovat zdroj]

V severní části gminu protíná dálnice A4 ve směru Opole - Gliwice.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Gmina tvoří 12,71% plochy okresu Strzelce. Gminou protéká potok Cedron z povodí veletoku Odra. Jižní část gminy leží v geomorfologickém celku Kotlina Raciborska patřící do Slezské nížiny (Nizina Śląska). Severní část gminy leží v geomorfologickém celku Chełm patřící do Slezské vysočiny (Wyżyna Śląska). Geologie gminy je velmi rozmanitá od spraší, vápenců apod. sedimentárních hornin, krasů, metamorfovaných hornin, čedičových výchozů, nefelinitů a dalších pozůstatků bývalé mořské, vulkanické a ledovcové činnosti. Nejvyšším bodem gminy je zaniklá sopka Góra Świętej Anny s nadmořskou výškou 400,4 m.

Příroda[editovat | editovat zdroj]

Velká část gminy leží v Park Krajobrazowy Góra Świętej Anny včetně geoparku Góra Świętej Anny a dalších přírodních rezervací.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Strona główna. lesnica.pl [online]. [cit. 2023-12-22]. Dostupné online. (polsky) 
  2. a b c Gmina Leśnica (opolskie) » mapy, nieruchomości, GUS, noclegi, szkoły, regon, kody pocztowe, wypadki drogowe, bezrobocie, zarobki, wynagrodzenie, edukacja, tabele, demografia, przedszkola. Polska w liczbach [online]. [cit. 2023-12-22]. Dostupné online. (polsky) 
  3. a b USER, Super. Gmina Leśnica. Subregion Kędzierzyńsko-Kozielski [online]. [cit. 2023-12-22]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]