Ratibořská kotlina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kotlina Raciborska)
Ratibořská kotlina
Kotlina Racibórska

Nadřazená jednotkaSlezská nížina
Slezské vojvodství a Opolské vojvodství

SvětadílEvropa
StátPolskoPolsko Polsko
Map
PovodíOdra
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ratibořská kotlina, polsky Kotlina Racibórska, je geomorfologický celek nacházející se na pravém a levém břehu řeky Odry a tvoří nejjižnější část Slezské nížiny. Z jihozápadu a jihu ji ohraničuje Płaskowyż Głubczycki (Opavská pahorkatina). Nachází se v okrese Ratiboř a okrese Wodzisław (Slezské vojvodství) a v okrese Kędzierzyn-Koźle a okrese Krapkowice (Opolské vojvodství) v jižním Polsku. Ratibořskou kotlinu protíná také řeka Ruda. Plocha Ratibořské kotliny je 1219 km². Jižní cíp Ratibořské kotliny se nazývá Brama Raciborska (Ratibořská brána) a nachází se zde také soutok řek Odra a Olše. Ratibořská kotlina (resp. Brama Raciborska) navazuje na Ostravskou pánev a tvoří úsek česko-polské státní hranice. Geologie oblasti je silně ovlivněna povodím Odry a bývalými ledovci doby ledové. Oblast je také charakteristická poměrně četnými bludnými balvany a souvky.[1][2][3][4]

Osídlení[editovat | editovat zdroj]

Největším městem Ratibořské kotliny je Racibórz (Ratiboř) podle kterého získala kotlina svůj název.

Poldery v Ratibořské kotlině[editovat | editovat zdroj]

Polder Buków (postavený v roce 2002) společně s polderem Racibórz Dolny (postavený v roce 2020), jsou největší vodní stavbou v Polsku. Slouží k regulaci množství vody v řece Odra a ochraně před povodněmi. Při jejich výstavbě zaniklo také několik vesnic, které byly těžce poničeny povodní na Odře v roce 1997.[5][6]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Doposud největším nalezeným bludným balvanem Ratibořské kotliny je Bludný balvan na náměstí Svobody v Ratiboři, který byl nalezen ve Wojnowicích.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 7.3 Kotlina Raciborska. atlas.odra.pl [online]. [cit. 2022-02-13]. Dostupné online. 
  2. Raciborska, Kotlina - Encyklopedia PWN - źródło wiarygodnej i rzetelnej wiedzy. encyklopedia.pwn.pl [online]. [cit. 2022-02-13]. Dostupné online. (polsky) 
  3. Brama Raciborska - mapa szlaków turystycznych. mapa-turystyczna.pl [online]. [cit. 2023-04-21]. Dostupné online. (polsky) 
  4. Kotlina Raciborska - mapa szlaków turystycznych. mapa-turystyczna.pl [online]. [cit. 2023-12-28]. Dostupné online. (polsky) 
  5. Polder Buków - Tajemnice Odry. www.odra-film.wroc.pl [online]. [cit. 2023-04-21]. Dostupné online. 
  6. The Racibórz Dolny Reservoir. Ferrovial [online]. [cit. 2023-04-21]. Dostupné online. (anglicky)