Freidank

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Freidank
Narození12. století
Švábské vévodství
Úmrtíasi 1233?
Kaisheim
Povoláníbásník a spisovatel
Znám jakoVrîdanc či Vrîgedanc
Nábož. vyznáníkatolické
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Freidank (nebo Vrîdanc či Vrîgedanc; ? – 1233? Kaisheim) byl klerik (tzv. clerici vagantes), pocházající nejspíše ze Švábska či Alsaska. Jeho datum narození není znám; předpokládá se však, že se narodil na konci 12. století. V letech 1228–1229 se pravděpodobně zúčastnil páté křížové výpravy v družině Fridricha II. Štaufského. Rok úmrtí je vyvozen z kaisheimských análů.[pozn. 1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Rekonstrukce Freidankova života sestává z pouhých hypotéz. Z jazykové analýza jeho díla Bescheidenheit vyplývá, že pocházel z alemansko-jihoněmecké jazykové oblasti. Avšak zda žil poutním životem a literární činností si jen přivydělával, není zcela jasné.
I přestože Freidankova účast na páté křížové výpravě není písemně doložena, se zdá díky frázím, obsaženým v jeho díle, jako velmi pravděpodobná. Účastí na ní mohl procestovat Jeruzalém, Akkon a Jaffu.
Jeho současníky (např. Rudolfem z Emsu) je několikrát zmíněn. V kasiheimských análech nalázáme k roku 1235 zmínku o úmrtí jakéhosi Fridancus magister v tamějším cisteriáckém klášteře, jehož osoba je s Freidankem za určitých okolností identická.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Freidankovo dílo, psané ve střední horní němčině, s názvem Bescheidenheit (česky Skromnost) vzniklo někdy mezi lety 1215 a 1230. Jedná se o sbírku rýmovaných rčení, jež se v 53 tematických celcích o bezmála 4700 verších kriticky zabývají normami života v 1. polovině 12. století (zejm. dvorským životem). Obdobná tematika je v literatuře otvírána až začátkem 16. století.[1] Autor důvěrně znal jak text Bible, tak patristiku i ranou scholastiku. Autorova politická orientace z důvodu absence zdrojů o jeho donátorech není objasněna. Freidankovy verše zůstaly velice populární až do 16. století, kdy bylo vydáno jejich přepracované vydání s názvem Der Freidank od Sebastiana Branta (1508).[2] Došlo taktéž k jejich překladu do latiny a byly vydány pod názvem Fridangi Discretio.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Freidank na německé Wikipedii.

  1. BEUTIN, Wolfgang. Deutsche Literaturgeschichte: von den Anfängen bis zur Gegenwart. Stuttgart: J. B. Metzler, 2019. 799 s. ISBN 978-3-476-04952-0. Kapitola Humanismus und Reformation, s. 66. (německy) 
  2. NEUMANN, Friedrich. Freidank. Deutsche Biographie [online]. [cit. 2023-10-10]. Dostupné online. (německy) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Bezzenberger, H.E. (vyd.), Fridankes Bescheidenheit, Buchhandlung des Waisenhauses, Halle 1872
  • Grimm, Wilhelm Karl, Vridankes Bescheidenheit, Dieterich’sche Buchhandlung 1834
  • Sandvoss, Franz (vyd.), Freidank, Bornträger, Berlin 1877
  • Spiewok, Wolfgang (vyd.), Freidanks Bescheidenheit: Auswahl mittelhochdeutsch-neuhochdeutsch, Reclam, Leipzig 1985

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Německý humanista Hartmann Schedel uvádí, že v roce 1465 objevil v italském Trevisu náhrobní kámen se jménem Freydanck, který přisuzuje Freidankovi.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]