Franz W. Seidler

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Franz W. Seidler
Narození2. března 1933 (91 let)
Vítkov
Alma materUniverzita v Cambridgi
Mnichovská univerzita
Pařížská univerzita
NATO Defense College
Povoláníautor, historik a vysokoškolský učitel
ZaměstnavatelBundeswehr University Munich
OceněníKříž Řádu za zásluhy Spolkové republiky Německo (1978)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Franz Wilhelm Seidler (2. března 1933 Vítkov, Československo) je německý historik, spisovatel a expert na německou vojenskou historii. Je emeritním profesorem novověku na mnichovské vojenské univerzitě.

Ve svém výzkumu se zaměřuje na otázky týkající se německého vojenského personálu, válečné zločiny, partyzánský boj a poválečné odzbrojování.

Život[editovat | editovat zdroj]

Franz W. Seidler se narodil na území Československa do rodiny sudetských Němců. Ještě jako dítě byl po válce se svoji rodinou odsunut z Československa a coby uprchlík přišel do západního Německa.

V letech 19511956 studoval historii, němčinu a angličtinu na Mnichovské univerzitě, Univerzitě v Cambridgi a Pařížské univerzitě. Po škole pracoval jako zaměstnanec veřejné správy Bádenska-Württemberska (1956-1959). Později působil jako zástupce ředitele Bundeswehrfachschule v Kolíně (1959-1963). V letech 1963 až 1968 byl zaměstnán německým ministerstvem obrany, kde získal pozici poradce na oddělení správy a práva. V následujících letech, 1968 až 1972 byl vědeckým ředitelem na Heeresoffiziersschule München. V roce 1972 navštěvoval NATO Defense College v Římě.[1]

Od roku 1973 až do své penze v roce 1998 byl profesorem novověku (částečně taky sociální a vojenské historie) na Universität der Bundeswehr München. V devadesátých letech působil také jako poradce pro CDU/CSU ve spolkovém sněmu.[2]

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Franz W. Seidler na anglické Wikipedii.

  1. Martin Seidler. Homepage von Franz W. Seidler [online]. franzwseidler.de [cit. 2014-12-04]. Dostupné online. 
  2. Taterundopfer [online]. alfreddezayas.com [cit. 2014-12-04]. Dostupné online.