František Jaroslav Netušil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MUDr. František Jaroslav Netušil
MUDr. František Jaroslav Netušil
MUDr. František Jaroslav Netušil
Narození3. února 1890
Královské Vinohrady Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí3. prosince 1927 (ve věku 37 let)
Praha ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Alma materLékařská fakulta
Některá data mohou pocházet z datové položky.

František Jaroslav Netušil (3. února 1890 Královské Vinohrady8. prosince 1927 Praha[1]) byl český lékař a překladatel, jeden z prvních českých demografů.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se na Královských Vinohradech, de facto součásti Prahy (pozdější součást města). Po vychození obecné školy a gymnázia ve Vyškově a v Brně vystudoval medicínu na Lékařské fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze. Následně projevil zájem o nově se formující obor, demografii, a také biologickou matematiku, kterou studoval na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, mj. u prof. Jindřicha Matiegky. Krátce po vzniku Československa se studijně odebral do Spojených států, kde absolvoval stáže na Harvardově univerzitě v Cambridge (Massachusetts) a na Hopkinově univerzitě v Baltimore. Po návratu z USA roku 1922 pak habilitoval jako docent demografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, jako historicky první docent demografie v ČSR. Spolupracoval též s Antonínem Boháčem,[2] de facto zakladatelem české demografie.

Ve svých výzkumech se zabýval mj. fenoménem sebevražednosti a přirozenými změnami československé populace,[2] jako napří. délkou života v ČSR. Jejich výsledky byly publikovány v českých i zahraničních odborných časopisech. Věnoval se rovněž překladu odborných i beletristických textů z angličtiny, mj. byl autorem překladu románu amerického autora Sinclaira Lewise Arrowsmith.

Zemřel 8. prosince 1927 v Praze následkem chronického hnisavého zánětu ledvin ve věku 37 let.

Byl ženatý se Zdenkou Netušilovou, roz. Holenovou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivní katalog. katalog.ahmp.cz [online]. [cit. 2022-12-12]. Dostupné online. 
  2. a b ČDS. Význační čeští demografové. ČDS [online]. [cit. 2022-12-12]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Časopis lékařů českých. Praha: Vinc. J. Schmied, 16.12.1927, 66(51), s. 1960. ISSN 0008-7335. Dostupné online
  • SEKANINA, František. Album representantů všech oborů veřejného života československého. Praha: Umělecké nakladatelství Josef Zeibrdlich, 1927, s. 1062. Dostupné online
  • Vojenské zdravotnické listy: vědecký orgán československých vojenských lékařů, zvěrolékařů a lékárníků, vydávaný vojenským zdravotnickým poradním sborem za podpory ministerstva národní obrany. Praha: Fr. Borový, 1928, 4(2 - 3), s. 204. ISSN 0372-7025. Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]