Flóra Antarktidy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Flora Antarktidy)
Colobanthus quitensis a Deschampsia antarctica

Flóra Antarktidy je vzhledem k drsným podmínkám (extrémní chlad, chudá půda, nedostatek vody, nedostatek slunečního záření během polární noci) velmi chudá a zahrnuje celkem asi 1100 druhů rostlin, z nichž ovšem pouze 2 druhy jsou původní vyšší (kvetoucí) rostliny.

Nejrozšířenějšími rostlinami jsou řasy, které ve velkém rostou ve zdejších mořích. Na souši převažují drobné rostliny, jako jsou mechy, játrovky nebo lišejníky. Z kvetoucích krytosemenných rostlin se zde nacházejí dva druhy rostoucí na Antarktickém poloostrově.[1] Na ostrově krále Jiřího byla objevena invazní bylina z čeledi lipnicovitých. Z celkové rozlohy Antarktidy rostliny zaujímají pouze nepatrné nejteplejší polohy (maximálně 1 % rozlohy Antarktidy). Nejvíce se vyskytují na Antarktickém poloostrově v blízkosti pobřeží. Kromě pevniny se rostliny vyskytují i na antarktických ostrovech, kde je klima nejpříznivější. Drobné rostliny jako jsou lišejníky (řasy nebo houby) rostou i ve vnitrozemských suchých údolích na skalách, v trhlinách a pórech skal. Tato údolí jsou extrémně suchá bez sněhového a ledového pokryvu, s dostatkem slunečního svitu. Některé řasy rostou přímo na sněhu, u kterého mohou způsobit i různá zabarvení.[1] V okolních mořích rostou dlouhé řasy, které dosahují délky několik stovek metrů, které tvoří podvodní lesy.[2]

Druhy[editovat | editovat zdroj]

Antarktický mech u stanice Esperanza

Mezi původní kvetoucí rostliny patří pouze dva druhy, Colobanthus quitensis z čeledi hvozdíkovité a tráva Deschampsia antarctica. Na ostrově krále Jiřího se vyskytuje invazní tráva lipnice roční (Poa annua). Četnější jsou různé mechy (dosud známo 104 druhů) a zejména lišejníky (známo 380 druhů), dále se vyskytují i některé řasy, houby, játrovky a bakterie. Některé z nich přežívají i v místech trvale zaledněných. Řada druhů nižších rostlin je endemická. Mnohem bohatší je mořská vegetace, zastoupená zejména fytoplanktonem. Ten spolu se zooplanktonem tvoří základ potravního řetězce v polárních mořích.

Antarktické rostliny obvykle obsahují málo vody, což je chrání v mrazivých podmínkách. Vegetační doba zdejších rostlin je krátká.[3] Na Antarktických ostrovech se obvykle vyskytuje více druhů než na samotné Antarktidě.

  • řasy — 700 druhů
  • lišejníky — 250 až 300 druhů
  • mechy — 70 až 100 druhů
  • játrovky — 25 až 30 druhů
  • kvetoucí rostliny (krytosemenné) — 2 druhy původní, 1 druh invazní

Nové druhy[editovat | editovat zdroj]

Na antarktickém kontinentě se poslední dobou objevují nové druhy rostlin. Nejpravděpodobnější příčina je globální oteplování a také nechtěné zavlečení nových druhů, semena z jiných částí světa na oblečení průzkumníků či návštěvníků, jeden návštěvník průměrně přinese 9,5 semena, odhadem je takto na Antarktidu zaneseno 70 000 cizích semen ročně.[4]. Nejvíce takto zavlečených druhů pochází ze severní polokoule. Návštěvníci neprocházejí kontrolou a očištou před vstupem na pevninu a tak nových druhů přibývá. Na ostrovy i pevninu mohou semena přinést také větry či moře, hlavně z Jižní Ameriky.[5]

Flora v historii[editovat | editovat zdroj]

Antarktida bývala přibližně před 200 miliony let součástí Gondwany, která ležela v tropickém pásu. V těch dobách tu rostly stromy čeledi nohoplodovité a pabuky, které tvořily lesy. Gondwana se začala rozpadat před 110 miliony let a posunovat směrem k jihu, což se projevilo na klimatu i rostlinstvu. Prudké ochlazení způsobené změnou oceánských proudů před 30 až 35 miliony let způsobilo další velmi výrazný úbytek rostlin.

Fotografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Флора Антарктиды na ruské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]