Fatva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Fatva (též fatwá, arabsky: فتوى, plurál fatavā) je v islámu nábožensko-právní stanovisko či dobrozdání, které zdůvodňuje či posvěcuje z náboženských pozic určité jednání či politiku. Fatvu je oprávněn vydávat muftí za použití základních pramenů islámského práva (Korán, sunna, analogie a konsensus).

Definice a druhy fatvy[editovat | editovat zdroj]

Fatva je vyjádření učence k nějaké významné politické či celospolečenské události nebo odpověď na konkrétní dotaz žadatele. Na žádost státní moci může fatva z náboženského hlediska ospravedlňovat některé politické činy. Věřící si vyžadují fatvy jak v ryze právních otázkách, tak i v otázkách každodenního života. Ve fatvě se dozví, jak mají v souladu s islámem řešit určité situace. Struktura fatvy se povětšinou drží modelu „dotaz – odpověď“ a je ukončena formulí „a Bůh to zná nejlépe“. Neměly by v ní chybět odkazy na Korán a tradici, které podpírají daný názor. Fatvy většinou mají písemnou podobu, ovšem setkáme se i s ústními. Od roku 1935 existuje Nejvyšší rada pro vydávání fatev, která je ustanovena na univerzitě al-Azhar v Egyptě. V souvislosti s rozvojem komunikačních technologií si získaly velikou oblibu pořady v televizi a množství webových stránek zaměřených na fatvy. Fatvy jednotlivých muftíů se nemusí shodovat či mohou být dokonce přímo v protikladu. S takovými rozpory se setkáváme především v politicky motivovaných vyjádřeních, ale i v odpovědích týkajících se běžných otázek každodenního života. Veskrze záleží na konkrétním jedinci, který právní názor bude považovat za závazný.

Všeobecným omylem je názor, že fatva znamená výzvu k fyzickému odstranění (zabití) nějaké osoby. To je jeden z krajních případů (např. roku 1989, když ájatolláh Chomejni vyhlásil fatvu nad spisovatelem Salmanem Rushdiem[1], nebo egyptský duchovní Jusúf al-Karadáví, který v roce 2011 vyhlásil fatvu na Muammara Kaddáfího[2]).

V lednu 2015 vyvolala mnoho reakcí fatva salafistického učence (ulamá) Muhammada Sáliha al-Mindžedy zakazující stavbu sněhuláků. Podle fatvy není dovoleno vytvářet sochy lidí či zvířat, čehokoli s duší, a to ani za účelem hry, ledaže by objekt měl zcela nezřetelné lidské (zvířecí) rysy.[3][4]

V sunitské větvi islámu je fatva vnímána spíše jako doporučení, v šíitské může být považována za závazný imperativ.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DPA. Salman Rushdie: Ein Leben mit der Fatwa. Die Zeit. Dostupné online [cit. 2016-02-08]. ISSN 0044-2070. 
  2. Vlivný islámský duchovní vyhlásil smrtelnou fatvu na Kaddáfího [online]. ČTK, 2011-02-21 [cit. 2011-02-21]. Dostupné online. 
  3. ABOUDI, Sami. Saudi cleric condemns snowmen as anti-Islamic. Reuters [online]. 2015-01-12 [cit. 2015-03-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-03-11. 
  4. PHILLIP, Abby. Frosty fatwa: Saudi cleric bans snowmen. The Washington Post [online]. 2015-01-13 [cit. 2015-03-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]