Egon Ledeč

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Egon Ledeč
Narození16. března 1889
Úmrtí24. října 1944 (ve věku 55 let)
Židovské ghetto Terezín
BydlištěPraha XIII
Povoláníhudební skladatel
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Egon Ledeč (16. března 1889, Kostelec nad Orlicí16. října 1944, koncentrační tábor Osvětim) byl český houslista a skladatel židovského původu.


Život a činnost[editovat | editovat zdroj]

Egon Ledeč se narodil 16. března 1889 v Kostelci nad Orlicí, jeho rodiči byli Samuel Ledeč a Luisa, rozená Štasná. Po studiu hry na housle na Pražské konzervatoři nastoupil do České filharmonie a současně studoval soukromě u houslistů Otakara Sevčíka a Karla Hoffmanna.

Za nacistické okupace byl Ledeč deportován do Terezína, kde byl jedním z hudebníků táborového orchestru. V propagandistickém filmu Terezín. Dokumentární film z židovského sídelního území hrál na pozici koncertního mistra pod taktovkou Karla Ančerla.

16. října 1944 byl společně s Gideonem Kleinem, Viktorem Ullmannem, Rafaelem Schächterem a Franzem Eugenem Kleinem transportován do Osvětimi, kde byli všichni, s výjimkou Gideona Kleina, po příjezdu zavražděni.[1] Gideon Klein zemřel v lednu 1945 při likvidaci tábora Fürstengrube.


Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Joža Karas, Music in Terezín 1941-1945 (New York: Beaufort Book Publishers, in association with Pendragon Press, 1985).