Eddie Buczynski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Edmund Buczynski
Narození28. ledna 1947
Brooklyn, New York
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Úmrtí16. března 1989 (ve věku 42 let)
Sandy Springs, Georgie
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Příčina úmrtítoxoplazmóza/AIDS
Alma materJohn Adams High School
Monsignor McClancy Memorial High School
Povoláníspisovatel
Znám jakowiccanský kněz, archeolog, aktivista za gay práva
ChoťHerman Slater (do 1974)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Edmund „Eddie“ Buczynski (28. ledna 1947 New York16. března 1989 Sandy Springs, Georgie) byl americký wiccanský kněz, archeolog a aktivista za gay práva, jež založil dvě wiccanské tradice: Welsh Traditionalist Witchcraft „Velšské tradicionalistické čarodějnictví“ a The Minoan Brotherhood „Mínojské bratrstvo“.

Buczynski se narodil do dělnické rodiny v New Yorku a původně plánoval stát se římsko-katolickým knězem. Poté však tuto ideu opustil, akceptoval svoji homosexualitu a přestěhoval se do Greenwich Village a stal se součástí místní gay komunity. Seznámil se také s wiccany Leem Martellem a Hermanem Slaterem, přičemž s druhým z nich navázal vztah a založil okultní obchod The Warlock Shop. Následně byl zasvěcen do covenu New Haven vedeného Gwen Thompson, kde nakonec získal pozici velekněze. V roce 1972 založil svůj vlastní coven a tradici Welsh Traditionalist Witchcraft, kterou přes následný úspěch opustil a již v roce 1973 byl zasvěcen do gardneriánské Wiccy.

V roce 1974 byl vysvěcen v kemetistické Church of the Eternal Source „Církvi věčného zdroje“ a v roce 1977 založil svou druhou wiccanskou tradici – Mínojské bratrstvo, určenou pro gay a bisexuální muže. Následně obrátil svou pozornost k akademické sféře a v letech 1980 až 1985 se věnoval získání bakalářského titulu z klasické archeologie na Hunter College, čemuž následovalo získání magisterského titulu na Bryn Mawr College v roce 1988. V témže roce mu byl diagnostikován AIDS a v souvislostí s tím zemřel roku 1989 na toxoplazmózu. Těsně před svou smrtí konvertoval zpět k římskému katolicismu. V roce 2012 byla publikována biografie Eddieho Buckyzinského Bull of Heaven „Nebeský býk“ pohanského autora Michaela G. Lloyda.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eddie Buczynski na anglické Wikipedii.