Ebenheit (Struppen)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ebenheit
Autobusová zastávka Ebenheit
Autobusová zastávka Ebenheit
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška220 m n. m.
Časové pásmoUTC +1
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměSasko
Zemský okresSaské Švýcarsko-Východní Krušné hory
ObecStruppen
Ebenheit
Ebenheit
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha2,2 km²
Počet obyvatel119 (2011)[1]
Hustota zalidnění54,3 obyv./km²
Správa
Statusmístní část
Telefonní předvolba035020
PSČ01796
Označení vozidelPIR, DW, FTL, SEB
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ebenheit je vesnice, místní část obce Struppenněmecké spolkové zemi Sasko. Nachází se v zemském okrese Saské Švýcarsko-Východní Krušné hory a má 119[1] obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka pochází z roku 1551, kdy je vesnice zmíněna jako Uff der Ebendt (ve významu „auf der Ebenheit“). Název pochází ze středohornoněmeckého výrazu Ebenheit, který znamená rovinnou náhorní plošinu, respektive sídlo na této plošině. Aby byla vesnice odlišena od stejnojmenné vesnice u Königsteinu, byla od roku 1834 nazývána Ebenheit bei Pirna nebo Pirnaische Ebenheit. Do té doby samostatná obec se v roce 1973 připojila k sousednímu Struppenu.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Ebenheit je nejzápadnější místní částí Struppenu a na severu sousedí s vsí Obervogelgesang, která je nejvýchodnější místní částí velkého okresního města Pirna. Rozkládá se v pískovcové oblasti Saského Švýcarska na plošině jižně od řeky Labe. Okolí Ebenheitu je využíváno převážně zemědělsky, přičemž velké plochy zemědělské půdy zaujímají vinice. Mimo samotnou zástavbu náleží území vsi k Chráněné krajinné oblasti Saské Švýcarsko. Severně od vsi, již mimo katastrální území, prochází labským údolím železniční trať Děčín–Drážďany. Nejbližší zastávkou je Obervogelgesang na severovýchod od vesnice.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ebenheit (Struppen) na německé Wikipedii.

  1. a b Kleinräumiges Gemeindeblatt. Bevölkerung, Haushalte, Familien und deren Wohnsituation am 9. Mai 2011. Dostupné online. [cit. 2023-02-08]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]