Dálnice v Indii

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schéma indické dálniční sítě

Dálnice v Indii patří se svou celkovou délkou sítě 115 435 km (stav 2017) mezi největší na světě. Indické dálnice jsou majetkem vlády Indie a jsou financovány primárně z vládního rozpočtu. Provoz, údržbu a stavbu nových dálnic má na starosti Národní úřad dálnic v Indii (NHAI), který působí pod Ministerstvem silniční dopravy a dálnic. Tyto dálnice tvoří 1,8% indických silnic a patří mezi nejdůležitější automobilové trasy v zemi. Propojují hlavní města jednotlivých států a zajišťují 40% celkové dopravy v Indii. Indické dálnice se podobně jako ty čínské velmi rychle rozvíjí, v roce 1980 bylo v zemi v provozu pouze 29 023 km dálnic, v roce 2012 pak 76 818 km. V roce 2017 se v Indii staví v průměru 23 km dálnic denně. Aktuálně jsou plány na další rozšíření sítě o 30 000 km.

Všeobecné údaje[editovat | editovat zdroj]

Tabule značící rychlostní limity ve městě Maisúr

Indické dálnice jsou značeny většinou pod číslem národních silnic, popřípadě podle mezinárodní značení, častěji však bývají nazývány podle měst, která spojují (např. Agra-Lucknow Expressway, v češtině Dálnice Agra - Lucknow), důležité dálniční obchvaty bývají nazývány podle měst a světových stran, ve které části města se nacházejí (např. Dálnice Bombaj - sever). Některé dálnice v Indii mají předponu A- v označení. Většina indických dálnic bývá 3-proudová v každém směru, někdy i véceproudé a nacházejí se na nich nájezdové rampy. Indické dálnice bývají kromě aut využívány také cyklisty a chodci, což často mívá tragické následky.

Rychlostní limity[editovat | editovat zdroj]

Až do roku 2014 neexistovaly v Indii žádné rychlostní limity. Ty byly nastavovány vždy policií v měřených úsecích. V současnosti je po celé Indii maximální povolená rychlost na dálnicích pro osobní automobily 140 km/h a pro ostatní vozidla 80 km/h, klasifikce vozidel a samotných rychlostních limitů se však v jednotlivých indických zemích liší.

Zpoplatnění[editovat | editovat zdroj]

Indické dálnice jsou zpoplatněny za pomocí klasických mýtných bran, kdy řidič zaplatí v hotovosti za ujeté kilometry. Mýtné provozuje NHAI, Národní úřad dálnic v Indii.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Indický zákon o dálnicích, který stanovuje soukromé investice do výstavby a modernizace dálnic byl přijat v roce 1956. Některé existující silnice byly reklasifikovány jako dálnice a začala výstavba důležitých obchvatů, které zlepšily dopravní situaci ve větších městech. Velmi rozmanitá klimatická, demografická, dopravní a politická situace v Indii má za následky např. to, že v některých místech s velkým provozem existují pouze obyčejné silnice, zatímco naopak na mnohých místech s nízkým provozem jsou zase 3-proudové dálnice, ovšem i tyto nedostatky se pomalu zlepšují. V roce 1980 bylo v zemi v provozu 29 023 km dálnic, do roku 2012 se síť podařilo rozšířit o cca 50 000 km na 76 818 km. V roce 2012 rovněž začala velká modernizace dálnic, včetně rozšiřování mnohých cest o další pruhy a budování nových rychlostních komunikací.

Budoucnost[editovat | editovat zdroj]

V nejbližších letech by se měla indická dálniční síť rozrůst o dalších 30 000 km.

Seznam dálnic[editovat | editovat zdroj]

Dálnice Vijayawada - Guntur v Indii
Dálnice Durgapur u Kalkaty
Dálnice v Tamil-Nadu

Seznam nejvýznamnějších indických dálnic s nejvyšší klasifikací.

Název Státy Konečná délka
(km)
Dálnice Agra – Lucknow Uttarpradéš 302
Dálnice Ahmedabad – Vadodara Gudžarát 95
Obchvat Allahabadu Uttarpradéš 86
Dálnice Ambala – Chandigarh Paňdžáb, Harijána 35
Belgorijská dálnice Západní Bengálsko 8
Obchvat Čennaí Tamilnádu 32
Čennaíjský okruh Tamilnádu 29
Dálnice Dillí – Gurgaon Národní kapitální region 27,5
Západní obvodová dálnice Dillí Národní kapitální region 58
Dillí – Noida přímá dálnice Národní kapitální region, Uttarpradéš 9
Dálnice Durgapur Západní Bengálsko 65
Bombajská východní dálnice Maháráštra 17
Hosurská silnice Karnátaka 10
Himálajská dálnice Paňdžáb, Harijána, Himáčalpradéš 25,5
Hyderabátská silnice Telangána 11,5
Dálnice Bombaj – Pune Maháráštra 94,5
Hyderabátský okruh Telangána 158
Silnice Jaipur Rádžasthán 8
Dálnice Jaipur – Kishangarh Rádžasthán 90
Dálnice Kona Západní Bengálsko 8
Dálnice Noida – Velká Noida Uttarpradéš 24,5
Manipatská silnice Harijána 10
Dálnice Sion – Panvel Maháráštra 25
Bombajská západní dálnice Maháráštra 29
Dálnice Yamuna Uttarpradéš 165

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků National Highway (India) na anglické Wikipedii a Expressways in India na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]