Bezcelní obchod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Duty-free)
Bezcelní obchod na mezinárodním letišti Málaga ve Španělsku.

Bezcelní obchod (anglicky duty-free shop, případně tax-free shop) je označení pro maloobchodní prodejnu, která neúčtuje místní nebo státní daně na prodávané zboží, s tím, že zboží bude prodáno cestujícím, kteří je vyvezou ze země.

Bezcelní zóny[editovat | editovat zdroj]

Tento druh obchodů se nachází ve bezcelních zónách, jako jsou hraniční přechody, mezinárodní tunely (například Eurotunel[1]), mezinárodní letiště a přístavy, paluby letadel a mezinárodních výletních lodí,[2] vojenské školy[zdroj?] nebo určité geograficko-administrativní oblasti (například obec Livigno v Itálii[3]).

Fungování obchodů[editovat | editovat zdroj]

Bezcelní obchod v terminálu 3 na Pekingském mezinárodním letišti

Základním principem těchto obchodů je idea, že lidé kteří nakupují zboží v nějaké zemi a je jisté, že následně vycestují, by neměli platit clo ani místní daň pro danou zemi. Typickým sortimentem je alkohol, cigarety, parfémy, luxusní zboží a elektronika; jde o zboží, které se nekazí a nemá nějaké speciální požadavky na skladování, takže jej lze ponechat v celních skladech. Prodejci mohou při nákupu vyžadovat předložení cestovního dokladu, aby se ujistili, že kupující skutečně opouští danou zemi. Některé zboží, zejména tekutiny, bývá v případě prodeje v bezcelní zóně uloženo do zapečetěného obalu, který nesmí být otevřen před dosažením cílové destinace.[4] Některé země však uvalují clo na zboží dovezené do země, ačkoli bylo zakoupeno v bezcelní zóně v jiné zemi, nebo když hodnota nebo množství takového zboží překročí povolený limit. Pouhá absence cla nebo jiných daní na prodávané zboží také nezaručuje, že jde vždy o výhodnou koupi.[5][6]

V ČR zákon umožňuje za ceny bez spotřebních daní a DPH prodávat zboží fyzickým osobám pouze při jejich bezprostředním výstupu z daňového území. Jelikož Evropská unie tvoří celní unii, po vstupu do unie zanikly duty-free obchody na pozemních hraničních přechodech a takovýto prodej je tedy možný jen v tranzitním prostoru mezinárodního letiště nebo palubě letadla během letu; pouze po ověření, že cílová stanice je ve třetí zemi a pouze pokud je prodávající držitelem povolení k prodeji bez daně, vydaného správcem daně (finanční nebo celní úřad místně příslušný danému letišti).[7][8]

Historie[editovat | editovat zdroj]

První bezcelní zóna byla otevřena na letišti Shannon v Irsku v roce 1947. Právě zde měli totiž pasažéři, kteří cestovali do Ameriky nebo z Ameriky mezipřistání, čehož bylo záhy využito a tento koncept se rozšířil celosvětově.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Duty-free shop na italské Wikipedii a Duty-free shop na anglické Wikipedii.

  1. MADDEN, Chris. Eurotunnel and Mumbai Duty Free announce new duty-free partnership. DFNI Frontier [online]. 2024-03-18 [cit. 2024-04-11]. Dostupné online. 
  2. ADLER, Amanda. I've been on more than 50 cruises. Here are the 9 things I never buy on board.. Business Insider Africa [online]. 2024-02-14 [cit. 2024-04-11]. Dostupné online. 
  3. Nejkrásnější místa světa? Livigno nadchne přírodou, ze které se zatají dech. Deník.cz [online]. Vltava Labe Media, 2022-11-13 [cit. 2024-04-11]. Dostupné online. 
  4. Restrictions on duty free liquids [online]. Virgin Atlantic [cit. 2024-04-11]. Dostupné online. 
  5. Duty Free shop Praha [online]. PlanetaCestování.cz [cit. 2022-04-01]. Dostupné online. 
  6. KADLECOVÁ, Michaela. Nakupujete v duty free shopech? Prozradíme vám, kdy jsou takové nákupy výhodné. TripMania.cz [online]. Digital Plus s.r.o., 2018-11-06 [cit. 2022-04-01]. Dostupné online. 
  7. Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. In: Sbírka zákonů. 2004. Dostupné online. Dostupné online. § 87, odst. 1. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.
  8. Zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních. In: Sbírka zákonů. 2003. Dostupné online. § 36, odst. 1. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.
  9. Shannon Airport [online]. [cit. 2022-04-01]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]