Letiště Shannon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Letiště Shannon
Budova letiště
Budova letiště
Základní informace
StátIrskoIrsko Irsko
Kód letiště ICAOEINN
Kód letiště IATASNN
Souřadnice
Map
Odkazy
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mezinárodní letiště Shannon je letiště v Irsku, jedno ze 3 irských nejdůležitějších letišť spolu s letištěm v Dublinu a Corku. Je druhým nejvytíženějším letištěm v Irské republice a v roce 2007 odbavilo 3,62 milionu cestujících. Letiště se nachází západně od města Shannon v hrabství Clare, asi 24 km od Ennis a 25 km od města Limerick.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V estuáru řeky Shannon existovalo přístaviště pro hydroplány už během 30. let 20. století. Rozvoj technologií klasických letadel zapříčinil, že irská vláda rozhodla o stavbě klasického letiště na místě zvaném Rineanna. 8. října 1936 na bažinatém podloží začalo odvodňování a první komerční let byl uskutečněn v červenci 1939. Letiště se stalo plně funkčním roku 1942 a tehdy dostalo nový název z původního Letiště Rineanna na Letiště Shannon. V roce 1945 byly přistávací dráhy prodlouženy, aby mohly pojmout transantlatické lety.

Letiště se stalo na dlouhou dobu zásadní zastávkou s doplněním paliva pro transatlantické lety. Výhodná poloha nejzápadnějšího evropského letiště státu mimo Varšavskou smlouvu nebo NATO způsobila, že byl Shannon jedním z nejvytíženějších letišť v Evropě pro mezinárodní transatlantické lety. V roce 1947 byl na zdejším letišti otevřen první duty-free obchod.

S vývojem letadel s delším doletem v 70. letech 20. století došlo k útlumu letištních operací, protože velká letadla dokázala doletět až do Dublinu a nakonec i dál do Evropy bez mezipřistání.

Charterové lety[editovat | editovat zdroj]

Nákladní lety[editovat | editovat zdroj]

Jiné aerolinie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Medzinárodné letisko Shannon na slovenské Wikipedii a Shannon Airport na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]