Drnecký potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Drnecký potok
Drnecký potok
Drnecký potok
Základní informace
Délka toku5,9 km
Plocha povodí5,56 km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-12-02-076
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Středočeský kraj - Přelíc)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Vltava, Bakovský potok, Červený potok, Šternberský potok
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Drnecký potok je drobný vodní tok na pomezí Džbánu a Pražské plošiny, který odvodňuje část jihozápadního Slánskaokrese Kladno a náleží mezi přítoky potoka Šternberského.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Za počátek Drneckého potoka lze považovat občasnou vodoteč na planině severně od vesnice Drnek, kde se říká „Pod Drnkem“.[1]. Ta, jak je pro okraje opukové plošiny Džbánu charakteristické, náhle přechází v hluboce zaříznutou lesnatou rokli, kde už vyvěrající voda dává toku stálý charakter. Další, o něco kratší zdrojnice se přidávají z pravé strany, z bočních roklí východně od Drnku. Nedaleko pod tímto soutokem se na potoce nalézá jediná bezejmenná nádrž o rozloze zhruba 0,27 ha. Potok plyne takřka přímo východním směrem mimo sídla, údolím, které se postupně rozšiřuje a mění charakter z lesnatého na polní. Po levé straně je údolí odděleno od obce Řisuty táhlým návrším Skalky (místo dalekého rozhledu směrem ku Slanému) a na této straně se, o něco dále k Přelíci, vyskytuje místo, zvané Ke dvěma kamenům (podle dvojice kamenů nejasného původu, někdy považovaných za prehistorické menhiry). Jiné návrší po pravé straně odděluje údolí Drneckého potoka od obce Ledce a bývalých lázní Šternberk. Před Přelící údolí v letech 19041932 protínala soukromá úzkorozchodná (700mm) železnice Slaný – Smečno – Kačice, zbudovaná pro potřeby smečenského velkostatku Clam-Martiniců (z tělesa trati se podnes místy dochovaly jen náspy a zářezy a hrstka propustků a mostek[2] přes potok). Obcí Přelíc Drnecký potok protéká po severní straně, načež na jejím východním okraji zleva ústí do Šternberského potoka.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Vyjma výše popsaných zdrojnic nemá Drnecký potok žádné přítoky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Počátek potoka
  • mapy.meuslany.cz/portaluap/uap_data/texty/.../SWOT_Drnek.doc
  • www.prelic.cz/dnes/uzemni_plan_prelic-text.pdf
  • Veřejná vyhláška MěÚ Slaný-odboru ŽP - Zákaz obecného nakládání s povrchovými vodami z vodních toků. Zákaz platí od 18.6.07 do odvolání. [1]