Donka dalmatská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxDonka dalmatská
alternativní popis obrázku chybí
Ulita donky dalmatské
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenměkkýši (Mollusca)
Třídaplži (Gastropoda)
Čeleďdonkovití (Turbinidae)
Roddonka (Bolma)
Binomické jméno
Bolma rugosa
(Linnaeus, 1767)
Synonyma
  • Turbo rugosus Linnaeus, 1767
  • Astraea rugosa (Linnaeus, 1767)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Donka dalmatská (Bolma rugosa) je druh mořského plže z čeledi donkovitých. Obývá Středozemní moře a jeho okrajová moře i západní část Atlantského oceánu od Portugalska po Západní Saharu a okolo ostrovů Makaronésie. Donky se pohybují na skalnatém dně a spásají mořské řasy.[1]

Ulita má kuželový tvar se sedmi závity a je posetá radiálně uspořádanými ostny, dosahuje délky 2,5 až 7 cm. Zbarvení kolísá od zelenkavé přes popelavě šedou po hnědou.

Maso ze svalnaté nohy donky dalmatské je ve středomořské oblasti uznávanou lahůdkou, zpravidla se konzumuje vařené. K výrobě šperků se využívají operkula známá jako „oči svaté Lucie“ na základě legendy, podle níž si svatá Lucie vyloupla oči a hodila je do moře, aby odradila neodbytného nápadníka.[2] Kresba oka na operkulu slouží donkám k odstrašení predátorů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bolma rugosa. Příprava vydání Olivier Caro. Atlas of Mediterranean Seashels [online]. Dostupné online. Dostupné také na: [1]. 
  2. The Eye of Saint Lucia legend. Les Pierres de Corse [online]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-01-26. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]