Dominik Nowak

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dominik Nowak
Narození21. května 1980 (43 let)
Krakov
Alma materAkademie divadelních umění Stanisława Wyspiańského v Krakově
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dominik Nowak (* 21. května 1980 v Krakově) je polský divadelní, filmový i televizní herec, dramatik, pedagog, zakladatel a zástupce ředitele krakovského Teatru Nowego.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Ve svém rodném městě vystudoval Lyceum A. Witkowskiego, pak vystudoval filmografii na Jagellonské Universitě a v roce 2005 absolvoval katedru herectví na Státní vyšší divadelní škole v Krakově. Již v letech svých studií na lyceu se mimo divadelních aktivit věnoval studiu dějin umění díky stipendiu krakovské radnice. Během studií na Vyšší divadelní škole založil dva nezávislé divadelní soubory. Jeden z nich, kolektiv Nowak-Wysocka-Zadara se zabýval studiovým divadlem, hledáním nových dramatických forem a rozšiřování možností akademického vzdělání posluchačů. Tato divadelní skupina vytvořila několik studiových představení, jako např. „Hamlet-Stroj” nebo „Diváci v nebezpečí”, jenomže soubor zanikl po dokončení studií. Dominik Nowak se poté stal zakladatelem Divadla Auditorium, které svou činnost zahájilo premiérou inscenace „Griga slaví jmeniny” v roce 2002. Domink Nowak si v této inscenaci zahrál titulní roli. Tento divadelní soubor existuje dodnes. Byl mnohokrát oceněn na divadelních festivalech v Polsku i v zahraničí. Nastudoval desítky inscenací a dalších divadelních projektů. V roce 2007 se soubor stal klasickým repertoárovým divadlem pod názvem Nové divadlo (Teatr Nowy). Toto divadlo získalo vlastní budovu, galerii, najalo si umělecký soubor i pracovníky technického a administrativního zázemí. Dominik Nowak se stal zástupcem ředitele tohoto divadla a inspirátorem celé řady projektů této instituce.

V letech 2005 – 2007 provozoval vlastní divadelní a filmovou agenturu. Od roku 2008 vyučuje herectví na soukromé divadelní škole „L'Art Studio” v Krakově. Za své umělecké i organizační aktivity získal řadu ocenění. Zabývá se rovněž psaním divadelních her. Jeho divadelní prvotina „Osobní vlak do Číny” byla oceněna v druhém ročníku literární soutěže, organizované „Teatrem Powszechnym” v Lodźi a na žádost divadla byla okamžitě přeložena do českého jazyka překladatelem Jiřím Vobeckým. Překlad je k dispozici v pražském Divadelním ústavu a zastupuje jej DILIA Praha. Ocenění v literární soutěži bylo inspirací pro vznik další divadelních her, které teprve vznikají a budou do českého jazyka postupně překládány.

Dominik Nowak pracuje rovněž jako režisér: inscenoval např. Mroźkovy 'Emigranty'. Odehrál desítky rolí v divadle, a to nejen ve svém vlastním souboru, ale také v krakovském „Starém divadle” nebo „Lidovém divadle”. Zahrál si ve filmech, jako např. „Karel – muž, který se stal papežem” nebo v životopisném filmu „Jan Pavel II.” Zahrál si i v celé řadě polských televizních seriálů, estrádních a zábavných pořadů i v hraných dokumentech. Mezi jeho nejvýznamnější ztvárněné divadelní role patří např. „Trufaldino” ze hry „Král jelenem” (2007) nebo „Tybalt” v „Romeovi a Julii”. Dá se právem očekávat, že tento umělec má svou kariéru ještě před sebou a že se s jeho filmovými i televizními rolemi seznámí i čeští diváci a že jim česká divadla rovněž umožní zhlédnout nastudování jeho divadelních her, které již vznikly nebo teprve vznikají.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]