Djurdjevićův most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Djurdjevićův most
Most na Tari
Most na Tari
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČerná HoraČerná Hora Černá Hora
KomunikaceR-4
Dopravasilniční a pěší
PřesTara
Otevřen1940
Souřadnice
Parametry
Materiálbeton
Délka365 m
Výška150 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Djurdjevićův most (Đurđevićův most) se nachází na severovýchodě Černé Hory (nedaleko obcí Mojkovac, Žabljak a Pljevlja). Vede přes řeku Taru; je to obloukový železobetonový most unikátní[zdroj⁠?] konstrukce. Ve své době se řadil k nejpokrokovějším mostům v Evropě. Je součástí důležité komunikace mezi Bělehradem a Podgoricou.

Most byl postaven mezi lety 1937 a 1940. Navrhl jej Mijat Trojanović, který předtím již studoval budování podobných mostů v Evropě. Po dokončení byl tento největším železobetonovým obloukovým mostem v Evropě. Stavbyvedoucím mostu byl Isaac Russo. 40 % stavebních nákladů na zbudování mostu tvořilo zbudování rekordního dřevěného lešení v místě stavby.[1]

Most je dlouhý 365 m, má pět oblouků, nejdelší z nich má na délku 116 m. Vozovka se zde nachází 172 m nad zemí.

V roce 1942, nedlouho po dokončení celého mostu, jej obsadili italští fašisté a Četnici. Jugoslávští partyzáni ve snaze zpomalit postup protivníků zničili jeden z jeho oblouků (s výškou 44 m). Znovu byl most otevřen roku 1946 a dodnes je významnou technickou památkou v zemi.

V roce 1978 byl na mostě natáčen britský film Force 10, který popisoval boje za druhé světové války. Dramata při postupu partyzánů a odstřelu části mostu byly zdokumentovány ve filmu Most z roku 1968 od režiséra Hajrudina Krvavace.

Z mostu bývají organizovány seskoky (bungee jumping).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu mojsvet.info (slovinsky). mojsvet.info [online]. [cit. 2020-02-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-02-27. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]