Diskuse s wikipedistou:Zlenice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

--Jana Lánová (diskuse) 18. 2. 2014, 13:23 (UTC)

Shrnutí[editovat zdroj]

Pro Vaši informaci
Pro Vaši informaci

Dobrý den, díky za Vaše příspěvky. Chci Vás však poprosit o pokud možno výstižné vyplnění shrnutí editace před uložením úprav. Je velmi žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se Vaše změny týkají. Umožníte tak snazší dohled nad stránkou posledních změn, ale i budoucí nalezení konkrétní změny v historii článku.

Registrovaní uživatelé mají navíc možnost si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém pak každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene. Děkuji za pochopení. --Palu (diskuse) 19. 2. 2014, 03:04 (UTC)

Děkuji za upozornění, jsem tu nový, tak některé mechanismy fungování zde teprve "nacházím". --Wikipedista:Zlenice

Štěpán z Tetína[editovat zdroj]

Dobrý den, přepracoval jsem vaše poznámky do stavu, tak jak mají být reference uvaděny na wikipedii. Více se dočtete na stránce Reference a Reference (nápověda). Prosím, příště to převádějte do tohoto tvaru. Šablonu na dodání zdrojů jsem ponechal, protože vaše poznámky se nápadně podobají a v některé pasáže jsou dokonce totožné s textem a poznámkami na této stránce. Zvažoval jsem nad tím poznámky označit jako porušení autorských práv a následně smazat. Zatím jsem ponechal, ale důrazně upozorňuji, že česká wikipedie nepřijímá kopírované texty, které porušuní autorská práva, pokud jste autorem poznámek na výše uvedené webové adrese doložte to emailem (víde se dočtete na OTRS). Přeji hodně úspěchů při práci na české wikipedii. --RomanZázvorka (diskuse) 20. 2. 2014, 12:32 (UTC)


Zdravím, děkuji za úpravu poznámek, skvělé! Pro příště již v tomto budu znalejší.

Ke shodnosti poznámek s textem z arttex.cz - je to samozřejmé, neb to z tohoto článku, jako jediného aktuálního odborného zpracování tohoto tématu, vychází. K autorským právům - na článek z arttex.cz přímo odkazuji, včetně odkazu na původ článku (ZČU), takže nezastírám odkud čerpám informace. Článek jsem použil jako podklad pro wikipedii na základně konzultace s autorem textu, který toto užití schválil a uvítal. Článek na wiki jsem mu již zaslal pro kontrolu a případné další úpravy. Jsem s autorem v kontaktu.

(Zlenice (diskuse) 20. 2. 2014, 12:56 (UTC))

To, že uvádíte odkaz na tyto stránky není podstatné, i kdyby jste odkaz neuváděl je text dohledatelný fulltextovými vyhledávači, kterých využíváme k dohledávání kopírovaných textů. To, že uvádíte odkaz na stránky Vás neopravňuje z nich koírovat a pokud máte svolení autora stránek, pak to musíte doložit přes OTRS, jinak může být text odstraněn. S pozdravem--RomanZázvorka (diskuse) 20. 2. 2014, 13:18 (UTC)


OK, takže to, že je článek veřejně přístupný na webu komukoliv ke kopírování a já na takový článek odkazuji jako na zdroj informací, to je stále pro wiki porušování autorských práv?

Abych si to ujasnil, problém je čistě v tom, že jsou přímo doslovně shodné poznámky? Ty lze ale jen vynechat (degradace informace), nebo převzít, nikoliv však upravovat.

Koukal jsem na to OTSR, takže stačí, když autor pošle na ten info mail ono vzorové znění viz návod? Potvrzovací email byl odeslán. (Zlenice (diskuse) 20. 2. 2014, 13:53 (UTC))

To není porušování autorských práv jen pro wikipedii, to platí všeobecně. Vy nesmíte šiřit žádné informace ani obrazový materiál dále i když je veřejně přístupný, pokud se nejedná o vaše duševní vlastnictví. Šíření cizího duševního vlastnictví je trestné!!!!! Všechny státy na to ve svých trestních zákonech pamatují včetně České republiky. Jen namátkou se podívejte na tyto stránky CC-BY-SA, GNU Free Documentation License, GNU General Public License, GNU Lesser General Public License či GPL linking exception to je jen malý výčet licencí. Tím, že jste dodal potvrzení emailem OTRS potvrzujete, že je to volně šiřitelné, mail bude archivován a vy přebíráte případnou trestní odpovědnost. Potvrzení se objeví na diskusní stránce článku. Podívejte se na stránku se seznamem článku, která porušující autorská práva. Tyto stránky se prověří a budou nenávratně odstraněny, včetně jejich historie, protože porušují autorská práva. Váš článek v případě nedodání potvrzení by mohl být na tomto seznamu také. Pokud se chcete podílet na práci na wikipedii, doporučuji si všechny tyto náležitosti prostudovat a tím doplnit Vaše mezery v tomto směru. Pokud nemůžete nic doložit, doporučuji z cizích zdrojů (knih, internetu, fotografie, sdělovacích prostředků) nekopírovat, ale napsat vlastními slovy. Přeji hodně úspěchů při práci na české wikipedii. --RomanZázvorka (diskuse) 20. 2. 2014, 14:22 (UTC)


OK, autorské právo v základu znám jakožto fotograf, ale musím uznat, že v současné době jsem již jako autor smířen s tím, že co dám veřejně na web, je "veřejné". Co nechci poskytovat ostatním k užití, nezveřejňuji touto virtuální cestou. Nebo na to aspoň dávám copyright a nechám svému osudu.
Na druhou stranu je pravda, že před použitím článku jsem jeho autora kontaktoval a nedovolil bych si to bez jeho souhlasu jakkoliv použít, takže jde spíše o mojí neznalost jak to zde funguje. Jsem tu pár dní a teprve postupně zjišťuji co a jak - lepší se učit praxí, než dlouhosáhle studovat návody, které stejně bez praxe člověk nepochopí;-)
Potvrzovací email poslal autor článku ze svého emailu, nikoliv já.
Díky za konzultaci i rady. (Zlenice (diskuse) 20. 2. 2014, 14:51 (UTC))