Diskuse s wikipedistou:Tatarchan

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přeji Vám pěkný den! -- Mercy (|Ω) 07:16, 1. 4. 2008 (UTC)

Připomínka[editovat zdroj]

Kolego, pokud někde uvidíte něco na způsob Uherskouherským tak se jedná o nepovedený wikiodkaz, který je třeba opravit a ne ho totálně zrušit. Já sám občas tyhle nepovedené odkazy ve spěchu vytvořím, protože tam prostě zapomenu přidat hranaté závorky a svislici --Kirk 10:22, 2. 4. 2008 (UTC)

Tak to se omlouvám. Jako odkaz to tam nebylo, tak jsem to opravil, jinak bych do toho ani nelezl. Příště na to budu myslet. --Tatarchan 10:45, 2. 4. 2008 (UTC)

Tlačítko náhled[editovat zdroj]

Děkuji za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, ale nic se nezapisuje do historie článku ani do seznamu posledních změn. Stránka posledních změn je pro wikipedisty velmi důležitá, jelikož se na ní zobrazují veškeré změny ve Wikipedii. Při častém ukládání jednoho článku jednou osobou se poslední změnyhistorie článku zbytečně přeplňují a znepřehledňují.

Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, zadejte do pole Shrnutí stručný popis Vámi provedených změn a změny uložte. Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou na článek vrhnout, opravit překlepy či jej doplnit. V případě častého ukládání hrozí riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Díky moc za pochopení. --Vojtech.dostal 10:04, 5. 4. 2008 (UTC)

To jsme ji tvořili oba včera večer zároveň? Měl jsem problémy s klávesnicí (EN/CZ), tak jsem to předělával trochu déle, protože se mi odkazy na jiné hesla pořád neukládali. Příště budu na ten náhled myslet. PS: obrázek jsem tam nevložil, jelikož si nejsem jistý jak je to s právy. Fotek tuleně mám dost ale většinou je k fotce historie odkud je apod. Musí toto být? --Tatarchan 16:03, 5. 4. 2008 (UTC)
Já v tom článku upravoval jen několik detailů. Obrázky doporučuji hledat na Commons, kam je také po vytvoření účtu můžete nahrávat (tedy pokud jsou vaše). --Vojtech.dostal 10:32, 6. 4. 2008 (UTC)
Fakt používejte ten náhled pls. Dík--Horst 19:51, 21. 4. 2008 (UTC)

Prosím, věnujte pozornost upozornění, že máte používat tlačítko Ukázat náhled. Neberte to, prosím, na lehkou váhu. Důvody, proč se má toto tlačítko používat, máte uvedeny výše. Kromě technických záležitostí jde i o ohleduplnost vůči lidem, kteří sledují poslední změny nebo budou někdy muset něco hledat v historii (jednotlivých verzích) článků. Věřím, že pochopíte, že je opravdu nanejvýš vhodné a žádoucí toto tlačítko používat. Děkuji za pochopení. -- Mercy (|) 20:02, 8. 5. 2008 (UTC)

Záměrné to není. Pokud se jedná o změny udělané během čtvrtečního dne, nejsem si toho ani vědom, že bych neudělal před změnou náhled. Pokud ano, tak jen z důvodu, že tlačítko jsou u sebe, za což se omlouvám. --Tatarchan 20:10, 8. 5. 2008 (UTC)

Ahoj, podle pravidel jsem byl nucen smazat článek Divadlo Najdixicht. Šablona urgentně ověřit i s významností tam visela víc než požadovanou dobu, nikdo s tím nic neudělal, navíc už nefungoval ani externí odkaz. Pokud na tom budeš chtít něco (hlavně netriviální, věrohodné a nezávislé zdroje) doplnit (nebo to třeba upravit, než to opět se zdroji založíš), ozvi se, buď u mě nebo kteréhokoliv ze správců, obnovím(e) to k Tobě na podstránku nebo Ti to třeba můžem poslat mailem. Věřím, že Tě to neodradí od dalšího editování a že pochopíš důvody, které vedly ke smazání. Dík--Horst 26. 7. 2008, 10:15 (UTC)

rusínské nebo ukrajinské etnikum?[editovat zdroj]

Ahoj, zrovna předevčírem jsem četl něco k dějinám ukrajinského povstání vedenému Bogdanem Chmelnickým, kde bylo jasně řečeno, že "Ukrajinci se dříve nazývali Rusíni". Samozřejmě nebyla to studie přímo ohledně této národnosti, ale jen chci říct, že takovéto změny jsou buď zbytečné nebo přinejmenším unáhlené. --Daniel Baránek 17. 10. 2008, 07:23 (UTC)

Tak to koukám. Nikdy jsem o tom neslyšel. Díky na info. Hned si jdu o tom něco přečíst. Kdybych to nenašel, mohl bys mi to potom nějak poslat? Ono možná jde nakonec o slovíčkaření: Rus, Rusín, Kyjevská Rus, atd. Ale to má skoro každý národ (Francouz, Frank). --Tatarchan 17. 10. 2008, 11:16 (UTC)
Tak jsem projel internet a máš pravdu. Narazil jsem na to ve 3 článcích (česky psaných). Musím však říct, že se jedná o slovíčkaření, ikdyž to mohlo být a asi i bylo používáno už v té době. I u nás se v dané době "tatarských nájezdů" ve 13.století říkalo všem Tataři a přitom byli Tataři jen jedni z několika národů pod vedení Mongolů. Samotné slovo Rusín je odvozeno od slova rus (národ Rus nebo území Rus), kdy se na něj i odkazuje. Slovo Rusín (a to i v cizojazyčných pramenech, např. latinských) se však objevuje už od 10.-11.století, kdy jednoznačně poukazuje, že se jedná o obyvatele dané části Karpat a přilehlých oblastí. Slovo Ukrajina má původ od slova kraj (od kraje, u kraje, a podobné složení). Přesný důvod čí okraj, těžko určit. Jak název pro národ či území se objevuje později nebo snad i ve stejné době jako slovo Rusín. Etnicky současní Rusíni nemusí být ti Rusíni z doby před několika staletími ale ostatně, kdo uprostřed kontinetu může o sobě tohle tvrdit. V tomto odkazu je chronologicky uspořádána historie Rusínů (http://www.rusin.sk/upload/docs/200505031221070.chronologia.PDF). Doporučuju projít. Má však 36 stran, takže stačí ji projít jen do 12.století.

Jo, je to slovíčkaření, ale tak to ve věcech spojených s nacionalismem prostě bývá.. velmi často :) Nám nezbývá, než to přijmout a nějak to zohlednit, nebo přinejmenším na to pamatovat. A hlavně se nenechat zatáhnout do nacionalistických půtek :-D --Daniel Baránek 17. 10. 2008, 14:08 (UTC)

První vyznamenání[editovat zdroj]

„Nováček“

Všiml jsem si dnes Vašich netypických hesel a editací. A také faktu, že máte za sebou už daleko víc, než měsíc působnosti a 200 editací, proto spěchám s udělením prvního uživatelského vyznamenání za věrnost. Nyní jste oficiálně „Nováčkem“! Blahopřeji a doufám, že nám zůstanete věrný. Kolega --Zákupák 19. 10. 2008, 03:39 (UTC)

Tak to moc děkuju kolego. Snad si zachovám objektivitu při článcích a nenechám se unést v diskuzích :-) --Tatarchan 20. 10. 2008, 09:38 (UTC)

Prosím vyplňujte kolonku „Shrnutí editace“[editovat zdroj]

Díky za Vaše příspěvky, chci Vás však poprosit o pokud možno výstižné vyplnění shrnutí editace před uložením úprav. Je nanejvýš žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se Vaše změny týkají. A to nejen ti, kteří právě sledují stránku posledních změn, ale i ti, kteří pak někdy v budoucnu budou hledat v historii článku nějakou konkrétní změnu. Když totiž ve shrnutí uvidí, že se Vaše změny týkají něčeho jiného, než co zrovna hledají, tak třeba Vaše editace bude patřit mezi ty, které budou moci vynechat, a ušetří tím tak trochu času. Registrovaní uživatelé mají navíc možnost si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém pak každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene. Děkuji za pochopení. Elm 24. 10. 2008, 10:17 (UTC)

Bral jsem jako samozřejmou věc to odstranit ze Západních Slovanů, když po kliknutí na Rusíny se objeví výchoslovanské etnikum, které to taky vysvětluje. Nikdo na článku o Rusínech nezpochybňuje jejich východoslovanství, proto jsem chtěl tohle upravit i v daném článku, který se na ně odkazuje. Jelikož to v jiných článcích bylo už uvedeno, nebral jsem za důůležité to do shrnutí editace vkládat. Je-li tedy třeba, vložím. Teď už ale radši počkám na tvoje vyjádření, zda s tím vůbec souhlasíš, proč z tohoto důvodu by to mělo být vymazáno nebo ne. --Tatarchan 24. 10. 2008, 10:56 (UTC)

Typografická drobnost[editovat zdroj]

Zdravím; vrátil jsem vaše dvě malé editace v čl. Portugalsko - je to sice malichernost, ale čtyřciferné číslo se píše zpravidla bez mezery, vizte Wikipedie:Typografické rady. S pozdravem --Mychajlo 13. 11. 2008, 14:11 (UTC)

Díky za upozornění, sic se vícemístnáčísla oddělují po třech číslicích mezerou nebo tečkou (evropská norma). Aspoň matematicky či gramaticky. Ale na tom svět neleží a budu tedy tohle používat až od desetitisíců. O Wikipedie:Typografické rady jsem nevěděl a budu je dodržovat. Už ji studuju :-) --Tatarchan 13. 11. 2008, 14:38 (UTC)

Malá editace[editovat zdroj]

Prosím, přečtěte si Wikipedie:Malá editace. Označujete za malé editace snad prakticky všechny své editace, což je zcela zavádějící a v rozporu s wikietiketou. Zkuste s tím, prosím, něco dělat. Předem díky --Tchoř 11. 12. 2008, 18:40 (UTC)

Pokud se tak stalo, tak samozřejmě omylem a z pouhého špatného zvyku. Napravím to. --Tatarchan 11. 12. 2008, 23:06 (UTC)

Vyzanmenání[editovat zdroj]

„Učeň“
„Učeň“

Ahoj, tak jsem ti kouknul na počet editací a gratuluju – je z tebe „Učeň“ :-) A dík za drobnosti u Elymů a Segesty, překládal jsem ty články před dlouhou dobu a pak je zapomněl doupravit. Jenom jestli můžu rejpnout :-) snaž se častěji užívat tlačítko ukázat náhled, historie se tím jinak zbytečně zahlcuje :-) zatim se měj --Mozzan 17. 7. 2009, 09:07 (UTC)

Díky za ocenění :-) Ten náhled mi párkrát unikl, protože jsem chtěl zároveň napsat důvod úpravy (Vnitřní odkazy). Trochu jsem se už pak opakoval a přehlídl náhledy. --Tatarchan 17. 7. 2009, 10:26 (UTC)

Prosím vyplňujte kolonku „Shrnutí editace“[editovat zdroj]

Dobrý den, díky za Vaše příspěvky. Chci Vás však poprosit o pokud možno výstižné vyplnění shrnutí editace před uložením úprav. Je nanejvýš žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se Vaše změny týkají. A to nejen ti, kteří právě sledují stránku posledních změn, ale i ti, kteří pak někdy v budoucnu budou hledat v historii článku nějakou konkrétní změnu. Když totiž ve shrnutí uvidí, že se Vaše změny týkají něčeho jiného, než co zrovna hledají, tak třeba Vaše editace bude patřit mezi ty, které budou moci vynechat, a ušetří tím tak trochu času. Registrovaní uživatelé mají navíc možnost si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém pak každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene. Děkuji za pochopení. Podzemnik 28. 8. 2009, 18:04 (UTC)

Seznam představitelů českého státu[editovat zdroj]

Zdravím, všiml jsem si, žes byl jedním z těch co přispěli do této diskuse (anebo jí předcházejících). Mrkni tam ještě jednou, prosím, ať to nějak dotáhneme do konce. Díky. --Iaroslavvs 13. 2. 2010, 23:29 (UTC)

Číslovky[editovat zdroj]

Zdá se mi, že jste patrně dospěl k závěru, že se číslovky mají uvádět číslicemi, a podle toho hromadně upravujete články. Takový závěr je však chybný; naopak, abych ocitoval třeba Praktickou typografii, „[v] běžných textech, pokud to lze, vypisujeme číslovky slovy“. --Mormegil 27. 8. 2010, 18:59 (UTC)

Pravda, rozhodl jsem se v poslední době nahrazovat číslovky číslovkami. Řídím se dle toho, že uvedení "30. léta" je přehlednější než "třicátá léta" a "80 lidí" místo "osmdesát lidí" (kde číslovky do počtu 10 se uvádějí pouze slovně). Dle Ústavu pro jazyk český AV ČR to tak je i správně - "V písemném styku, zvláště odborném, se dává přednost uvedení čísel a počtu jevů číslicemi". Pokud se jedná o jiný případ, kdy jsem něco udělal jinak, uveďte prosím o co se jedná a sjednám pokud možno nápravu. Díky. --Tatarchan 28. 8. 2010, 19:31 (UTC)
Jedná se přesně o to, co popisujete, což je ovšem omyl. Určitě není dobrý nápad opravovat v textu „deset let“ na „10 let“. Psaní encyklopedie není „písemný styk“ – pokud si třeba objednáváte od dodavatele zboží, je vskutku patrně lepší psát „300 aliteračních rezidulátorů“, ale v běžném textu (zejména pokud se věnuje třeba dějepisu či jiným humanitním vědám) číslice spíše ruší. Abych ještě citoval z Praktické typografie: „Věty typu Mám 2 bratry a 1 sestru působí až komicky.“ Ale samozřejmě „složitější“ čísla typu 752 nemá smysl slovy vypisovat. --Mormegil 3. 9. 2010, 18:08 (UTC)
A desítkové čísla (10, 48, 53, atd.) se tedy mají psát také písmeny? Takže ne 20. století ale dvacáté století, ne 70. léta ale sedmdesátá léta? --Tatarchan 7. 9. 2010, 21:37 (UTC)
Samozřejmě záleží i na kontextu atd., není to nějaké přesné pravidlo, podle kterého by to mohl řešit robot. (Obecně: pokud není důvod, nechat to tak, jak to napsal původní autor.) Ale na „dvacáté století“ či „sedmdesátá léta“ není vůbec nic špatného. Oproti tomu dvouslovné „čtyřicet osm“ už je poněkud nepohodlné. --Mormegil 8. 9. 2010, 17:28 (UTC)
Já se držel spíše přehlednosti v textu, tj. že číslovka (vyššího řádu než 10 samozřejmě) je přehlednější. Zvlášť pokud je tohle encyklopedie a ne román. Nechám to tedy na autorovi článku. Díky za spolupráci. --Tatarchan 8. 9. 2010, 20:27 (UTC)

Ahoj,

můžeš mi napsat, proč jsi smazal v článku Pivo všechny pevné mezery u fyzikálních jednotek a taky předělával pomlčky na spojovníky (asi?)? Mně to nedává smysl, tak jsem to revertoval. Zagothal 19. 11. 2010, 13:43 (UTC)

Nechtěl jsem vyloženě mazat pevné mezery, chtěl jsem pouze znaménko pro stupeň (°) připojit k číslu a ne k veličině. Pomlčkou jsem chtěl nahradit slůvko "až" pro lepší přehled zápisu číslovek. Pomlčku jsem zaměnil za spojovník, na což jsem zapoměl. Díky za upozornění. --Tatarchan 19. 11. 2010, 16:03 (UTC)
OK. Uděláš ty opravy ty, nebo je mám udělat já? Zagothal 19. 11. 2010, 16:19 (UTC)
Radši bych to nechal na tobě a podíval se pak na ty pevné mezery. Osobně jsem je ještě nepoužil, tak se raději vzdělám. --Tatarchan 19. 11. 2010, 16:21 (UTC)
Došel jsem domů, tak se to udělám. Jinak podle UJČ se píše 12 °C = dvanáct stupňů Celsia, ale úhel velký 12° = dvanáct stupňů. Zagothal 19. 11. 2010, 17:21 (UTC)
Blbý zvyk, blbě předaný i mně. Budu se těmto úpravám zdaleka vyhýbat. --Tatarchan 19. 11. 2010, 17:24 (UTC)
Snad hotovo, budu rád, když si to projdeš. A nic si s toho nedělej, každý máme své "blbé zvyky". Zagothal 19. 11. 2010, 17:53 (UTC)

Maoismus[editovat zdroj]

můžete mě říci důvod, proč jste v článku Maoismus vymazal zdroj... rudá knížečka citátů....Když vezmu v úvahu, jak někteří omdlévají nad tím, když zdroj chybí, hovořil bych přímo o raritě. Zdravím, a dík předem!--Kajan112 (diskuse) 26. 12. 2012, 20:19 (UTC)

Ahoj, zdroj (externí či reference) to nebyl. Byl to pouhý text - viz historie. Omlouvám se jestli jsem byl s vymazáním rychlejší :-) Samozřejmě čím víc toho bude típ lépe. --Tatarchan (diskuse) 27. 12. 2012, 15:04 (UTC)

Mount Everest[editovat zdroj]

Dobrý den, váš příspěvek v článku Mount Everest, odstavec Horolezecké cesty, "1990 - zdolání celé nadmořské výšky" je chybně umístěný. Prosím, přesuňte ho například do zajímavostí a rekordů. Nejedná se o vytvoření nové trasy výstupu na Everest. Tim McCartney-Snape tehdy (11.5.1990) vystoupil na vrchol klasickou jižní cestou. S pozdravem Voytek--Voytek (diskuse) 8. 3. 2013, 09:26 (UTC)

Přesunuto :-) --Tatarchan (diskuse) 8. 3. 2013, 15:54 (UTC)