Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistou:Statistik

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Matijak v tématu „Seznam českých a slovenských železničních nákladních vozů II.

--Juandev (diskuse) 11. 12. 2012, 09:33 (UTC)

Nákladní vozy[editovat zdroj]

Dobrý den, až žasnu, jak jste se do toho pustil. Ať Vám elán vydrží i v novém roce.

Přemýšlel jsem, jak setřídit obrázky. Zatím jsem použil kategorii Nákladní vozy ČD jako nadkategorii, do které jsem začal zařazovat řady vozů ČSD, které dále provozovaly ČD. Nemyslím, že by tam měly být i vozy, které spadly pod ČD a které byly vzápětí odstaveny nebo zasáhly do provozu již jen minimálně (odhadem např. Ztr, Es sk. 27 a 31, záznamy nemám). Potom bych už udělal kategorie nákladních vozů jednotlivých dopravců, které by měly v sobě podkategorie podle řad. Jelikož ale mají mnozí provozovatelé stejné řady vozů, pravděpodobně by bylo žádoucí vytvořit ještě kategorie dle řad (CZ Class Eas). --PetrS. (diskuse) 3. 1. 2013, 06:53 (UTC)

Odpovědět mi můžete zde, dal jsem si Vás do sledovaných - stačí kliknout na hvězdičku vedle záložky "zobrazit historii" a změna se mi hned zobrazí. Funguje to i na commons. Vaší odpověď si teď dovolím přenést ze své diskuse sem.--PetrS. (diskuse) 3. 1. 2013, 21:40 (UTC)


Zdravím Vás, pane Petře S.

Díky za přání. Elán zatím mám, jen času mám málo (v prosinci jsem měl docela volno, tak to šlo). Váš přehled vozů mě velmi zaujal. Netušil jsem, že se na Wikipedii někdo o něco takového pokusil. Klobouk dolů. I když nemám z Wikipedií žádné zkušenosti (krom občasného čtení), tak jsem se zaregistroval a ve volném čase jsem Váš přehled začal trochu doplňovat. Je to jednodušší, než na Parostroji, kde to máme trošku komplikovanější a Milan nemá tolik čas. Ale stále se s tou editací Wikipedie ale učím, protože něco tak neuvěřitelně komplikovaného a nepřehledného jsem nečekal. Taky se mi velmi líbily Vaše fotky z počátku 90. let. Takové fotky a navíc v takové kvalitě pro mě mají vysokou dokumentační hodnotu! Nemáte i nějaké další?

Ve vozech je samozřejmě i nadále řada nesrovnalostí a čím více podkladů máte, tím více otázek vyplouvá. Ale to se časem podaří nějak doladit, pořád je co objevovat. Líbí se mi, že jste to pojal trochu zjednodušeně a tudíž přehledněji, takže se snažím tento trend dodržet a zjednodušuju to, jak to jen jde. Časem začnu vytvářet hlavně cisterny a vezmu to opět dost zjednodušeně, aby se v tom dalo vůbec vyznat. Mám už pohromadě silně redukovaný koncept. Jen čtyřnápravových cisteren z let 45-92 vidím na plus mínus 200 typů, takže to bylo potřeba hodně zobecnit.

Pokud jde o Váš dotaz o rozčlenění fotek, nevím, co na to v tuto chvíli říct. Já jsem rád, že jsem se naučil aspoň fotku přidat, víc zatím nedokážu. Takže přemýšlet v tuto chvíli nad rozčlenění do kategorií mi přijde brzo. Ale zamyslím se nad tím. Osobně bych se v tuto chvíli asi vyhnul členění na ČD a zbytek. Pro mě jsou přepravci/podniky/soukromníci stejně důležití (možná i víc), jak ČSD/ČD/ŽSR atd. Ale uvidíme časem, nechám si to projít hlavou. Ale pokud chcete oddělit vozy dráhy od zbytku, proč ne, ale bude spousta řad, co se budou duplicitně vyskytovat u obou skupin. Bohužel navíc ne vždy se stejnými čísly, třebaže by šlo o tytéž typy vozů. Ale ideální přístup k dělení asi nenajdeme.

To jsem spíš měl nápad dát nějak bokem vozy pro zvláštní účely, protože většinou mměly zcela jiná označení (byť ne vždy), jenže to by v tom byl asi ještě větší chaos.

Vytvořit separátní přehledy pro každého provozovatele, to máte tedy úkol s velkým Ú :-) Přiznám se, že si to neumím představit. Hlavně dohledat, co komu patří. Jo, jsem schopen to dát u českých majitelů dohromady tak z 90 procent, ale bude to tak 10 let staré. Aktuální stav nejsem schopen dát uceleně dohromady, to prostě není možné. Natož Slovensko, to jsou jen náhodné informace. Nehledě na to, že existuje mraky vozů, které mají česká čísla a jsou vlastněny "nečeskými" majiteli a naopak. Pak jsou tu vozy dlouhodobě najaté našimi podniky a mající cizí čísla. Ale předpokládám, že ty by se do přehledu našich vozů asi stejně nedávaly...

Snad se má odpověď na vaši zprávu uloží na správné místo. Přiznám se, že je to prostředí na mě nějaké složité... Statistik (diskuse) 3. 1. 2013, 20:56 (UTC)

Parostroj je pěkný, je podrobný, taky z něj čerpám rozumy i pro tento článek. Základem ovšem bylo to, že někdy v roce 1991 jsem zjistil, že se nákladní vozy začínají houfně vyřazovat. A tak jsem vzal foťák a začal obcházet nádraží, hlavně Smíchov. Tenkrát mne vůbec nenapadlo, že by se daly ty fotky nějak zveřejňovat, fotil jsem si to hlavně pro sebe, páč jsem stavěl modely (v enku). Takže kvalita není nijak oslňující. A množství taky ne. Prakticky co bylo torchu použitelné, je teď na commons. Pokud byste chtěli doplnit nějakou fotkou parostroj, tak si ji bez obav stáhněte.
Co se týče kategorizace současných nákladních vozů, trochu jsem s tím dnes začal. Narazil jsem ovšem na dva problémy: 1. není skoro co kategorizovat a 2. musím si rozmyslet, jestli hlavní třídění bude dle dopravců nebo dle řad. Zatím je to pohromadě, ale spíš se kloním k vytvoření kategorií typu CZ Class Fals-z a stejně tak by mohl být členěn i seznam na české wikipedii. Hlavní je asi nějak začít a až se to začne trochu rýsovat, tak to možná vyplyne samo.--PetrS. (diskuse) 3. 1. 2013, 21:40 (UTC)
Asi bude trvat ještě dlouho, až se tady s tou editací popasuju... Odpovídám pomocí editace, určitě se to dělá jinak... Já jsem jen línej to tu pročítat a hledat správný postup. Tak snad se k Vám odpověď dostane.
Parostroj má podobný cíl, akorát se snaží být maximálně podrobný. To je v případě tohoto přehledu kontraproduktivní a navíc by to byl nesmysl. A spíš si to schovám do nějaké knížky :-)
Za nabídku fotek děkuju, určitě se budou časem hodit.
Ad kategorie současných vozů - chtěl jsem Vás poprosit, zda byste se trochu podrobněji rozepsal o tom, že není co kategorizovat. Vždyť je docela dost nových řad, ne? A máte na mysli vozy, co jsou momentálně v provozu nebo vozy, co byly vyrobeny po určitém datu, řekněme po roce 93?
Asi bych se opravdu vyhnul členění podle dopravců. Jednak u vozů ne vždy je to jeden subjekt (dopravce - majitel - nájemce - držitel - provozovatel...) a navíc je podle mě schůdnější jít podle řad. Já bych to osobně viděl na CS class ABC, CZ class ABC a SK class ABC. Akorát jde o to, zda máte na mysli vozy, zařazené u příslušné CS, CZ nebo SK správy. Ono u vozů to bývá často zavádějící. Stejně tak existuje řada vozů českých nebo slovenských majitelů, které jsou ale zařazeny v cizině. zejména v období po roce 93, nebo řekněme po roce 2000, docela běžná praxe. nabízí se otázka, co si vlastně pod takovým CZ class Eas představit, zda xx 54 CZ-XXX Eas, nebo Eas původem od ČSD nebo čs. majitele, nebo Eas CS/CZ výrobce?--Statistik (diskuse) 3. 1. 2013, 22:08 (UTC)
Já to taky dělám metodou pokus - omyl. Zvlášť tabulky, ale časem se to člověk naučí.
Ze současných vozů není co kategorizovat na commons - fotek je tam zoufale málo. Jinak bych navrhoval ctít přechod do éry "open acces", takže do nějakého roku 2010 bychom si mohli vystačit s ČD Class Xyz, protože i soukromé vozy byly registrovány ČD. Pak už bych používal CZ Class Xyz (např. Commons:Category:CZ Class Fals-z) a pokud to bude účelné, tak podkategorie - např. ČD-C Class Yxz. U dieselových lokomotiv už to začíná fungovat.--PetrS. (diskuse) 4. 1. 2013, 07:37 (UTC)
Už to začíná být off-topic, zapleveluji kolegovi diskusi, omlouvám se. Na CZ už jsem před nějakou dobou přešel, ale prosím Tě o jedno, nezapomínej: je potřeba kategorizovat podle všech možných kritérií. Protože jsou tam založeny vysoké kategorie typu "Hopper railway wagons", je potřeba kategorizovat dejme tomu "AWT Class Fals-z", kterou si zmínil, po více liniích, tedy i do "Hopper railway wagons of the Czech Republic" - nejen podle UIC systému, který je ničemný. Aby kdo hledá příklad sypáku, ho našel bez ohledu komu patří a kam ho DÚ zařadil. Mnohdy tam vhodná fotka je, ale se bez dobré kategorizace nedá najít. --Uacs451 (diskuse) 5. 1. 2013, 17:06 (UTC)
Pánové, já Vám do toho opravdu nechci vstupovat, protože s nějakými kategoriemi nemám na Wikipedii žádné zkušenosti. Vím, jak bych ty vozy rozčlenil já osobně, ale posuzuju to pouze podle svého technického úsudku, zcela bez ohledu na to, odkud a z jakých případných nadřazených kategorií se na to bude odkazovat. O těch vyšších kategoriích nemám přehled, proto mám na věc jiný názor. Ale jen když vezmu provozovatele vozů u nás, tak jich najdu desítky. Neumím si představit, že vzniknou desítky kategorií podle provozovatelů (majitel), pak někde souběžně podle typů a ještě CZ a SK extra.
Ale udělejte to prosím podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, narozdíl ode mě s tím tady máte víc zkušeností. Já jsem do těch nákladních vozů ochoten "nacpat data". Nad formální stránkou v tuto chvíli nepřemýšlím. A pokud přijdu na to, jak, pak do těch Commons nacpu i nějaké fotky, aby jich tam tedy bylo víc. Zatím jsem na to ale nepřišel, jak se to dělá... --Statistik (diskuse) 5. 1. 2013, 20:18 (UTC)
Udělal jsem experiment na commons - vyprázdnil kategorie ČD Class F a Class F railway wag. of ČR a obsah začlenil do Hopper wagons of ČR a podkategorií. Zároveň jsem založil kategorii Commons:Category:Railway wagons of the Czech Republic by operator, takže v kategorii Commons:Category:Railway wagons of the Czech Republic by měly zůstat jen obecné kategorie typů vozů - kryté, cisterny, sypáky atd. Mysleli jste to taky tak?


Statistik: Máte nějaký problém s dáváním fotek na commons? Jestli ano, tak zkusím poradit. S kategoriemi si hlavu nelamte, to můžu udělat já nebo Uacs451.--PetrS. (diskuse) 7. 1. 2013, 08:53 (UTC)
Přesně tak jsem to myslel, totéž platí pro překonané kategorie S a E (možná jsem je kdysi sám založil), ale teď nemám moc kdy. --Uacs451 (diskuse) 7. 1. 2013, 11:07 (UTC)
Ad PetrS: s přidáváním fotek do Commons problém nemám, ale nevím, jak je donutit, aby se zobrazovaly i v těch kategoriích, to se mi zatím nepovedlo. Zatím jsem jen přišel na to, jak obecně přidat fotku do Commons a jak ji odtud nalinkovat sem do seznamu nákl. vozů. Ale editovat stránku na commons, kde jsou fotky pro tu kterou kategorii a nějakou svou fotku do toho přidat, na to jsem fakt nepřišel. Když tam přepnu do editace, tak tam žádný "zdroják" nevidím. Nevím, kde dělám chybu. Jak už jsem psal v úvodu, prostředí na Wikipedii mi přijde neskutečně nepřehledné pro práci. Anebo jsem prostě natvrdlej :-)
Kategorie skutečně rád nechám na Vás - ve svých odpovědích na toto téma jsem jen reagoval na dotazy, které jste mi položil. Statistik (diskuse) 7. 1. 2013, 18:32 (UTC)
Když se na commons nahraje fotka a napíše se k ní kategorie, tak se automaticky v této kategorii zobrazí náhled. Pokud byste chtěl z nějakého důvodu, aby se zobrazila i v nadřazené kategorii, musíte ji zařadit i do této vyšší kategorie. Pak se na commons ještě vyskytují galeri, tam se naopak přímo vkládají jednotlivé soubory, podobně jako na stránky např. české wikipedie. Toto je galerie: Commons:ČSD Class 310.0. Toto je kategorie: Commons:Category:ČSD Class 310.0. Jo a ještě je tam jeden zádrhel - pokud zařadíte nový obrázek do kategorie a otevřete si znovu příslušnou kategorii, většinou se tam nový obrázek nezobrazí. Někdy ani druhý den. Teprve když si dáte v prohlížeči obnovit stránku, tak už to tam je.--PetrS. (diskuse) 7. 1. 2013, 20:11 (UTC)
Tak jsem to zkusil, k první fotce při nahrávání napsal kategorii (která neexistovala) a nepovedlo se. Kategorie (podkategorie) se (zdá se) založila, protože když kliknu na odkaz, co jsem dal za fotku do tabulky, tak funguje, ale píše mi, že stránka není založená a ta fotka tam taky není, a to ani po Ctrl+R (Ctrl+F5), tak nevím, jak to je. Navíc jsem tu kategorii zadal blbě (místo Rth jsem napsal Rt), stejná fotka mi ale znovu nahrát nejde a smazat nebo přejmenovat tu podkategorii to taky neumím. Takže vzhledem k omezenému času, co teď mám a jen jedněm nervům to nechávám plavat a fotky přidám do článku tradičním způsobem. Kdybyste je chtěl nějak do těch podkategorií přesunout (a ty podkategorie tam tedy i založit, pokud to zpětně ještě jde), budu rád, protože já na to opravdu nemám a učit se s tím nějak nechci, protože mě to od další práce tady docela odrazuje. Opět musím konstatovat, že na dnešní dobu něco tak neskutečně komplikovaného, jako je Wikipedie, jsem už dlouho neviděl. A to jsem si myslel, že mám v práci s PC a s internetem docela praxi... Statistik (diskuse) 8. 1. 2013, 20:03 (UTC)
Tak se mi to nakonec povedlo, do kategorie ČSD Class R už se mi fotky přidaly. Uf. Statistik (diskuse) 8. 1. 2013, 20:43 (UTC)
Přidal jsem pár obrázků cisteren z plzně na commons (Tank railway wagon of the CR), jestli se v tom vyznáte, tak to zkuste, prosím, identifikovat.Zítra se podívám, co jste vlastně dnes provedl a případně se to pokusím zkorigovat.--PetrS. (diskuse) 8. 1. 2013, 21:55 (UTC)
Ono se jedná vlastně jen o jednu fotku, druhou jsem vložil do systému pod novým jménem. Večer to zkusím znovu, už tuším, jak na to. Na Vaše fotky kouknu. Statistik (diskuse) 9. 1. 2013, 05:54 (UTC)
Slíbil jsem Vám kouknout na ty fotky z Plzně: ten dvouosý německý Uerdingen z 30. let je jeden z německých jednotných typů z 30. let, vyráběných s různými objemy kotlů různými výrobci. Vesměs skupina 6, výroba pokračovala i za války, rovněž v našich vagónkách. "Zetka" s kotlem uvnitř - tam jste asi zaregistroval nějakou debatu na toto téma na K-reportu. Tento vůz je tuším ze Spolany, používaný na xylén, později na freony (zde tuším konkrétně na dobový ledon), jinak hlavně na kyslík a na CO2. Tohle by měl být předválečný, po 2. sv. válce se dělaly i u nás na spodku Zsr/Vsr, skupina 10. Ra Plzeň je Rah se zrušeným topením, derivát válečného Uerdingenu, ale s kotlem 480 hl, výroba Studénka/Královopolská z 50.-60. let, tu už jste do seznamu přidal. Ten Ra 6. skupiny, co jsem Vám "vyhodil" ze seznamu vozů 45-92, je sice vzhledově stejný, jako ten, co se dělal v Kopřivnici po válce (skupina 10) a co je v seznamu jako Ra/Rah ELK 480, ale pokud ten popis vozu v Plzni sedí a je to skutečně 6. skupina, pak je to válečný vůz, který samozřejmě ani nemusel být vyroben u nás, přestože tu vyráběn byl. Statistik (diskuse) 22. 1. 2013, 16:34 (UTC)
Zdá se mi, že aspoň zatím bych do článku připsal kapitolku "Vozy vyrobené před rokem 1945" a chtěl bych Vás požádat, jesti byste tam aspoň nějaké údaje dopsal. Na commons jsou taky nějaké fotky starších vozů z Jaroměře a z Lužné, pokud by se podařilo je identifikovat a zahrnout do přehledu, tak pak už bych jim udělal kvůli délce článku extra článek.--PetrS. (diskuse) 24. 1. 2013, 08:21 (UTC)
Vozy před rokem 1945 bohužel nejsou moje parketa, byl bych schopen tam uvést jen náhodný výběr. Materiály sice nějaké mám, ale je jich poskrovnu. Na tuto éru jsou tu větši odborníci, ale ti se na nějakou podobnou dobrovolně-nevděčnickou práci podle mého soudu... doplňte si sám. Pořád je ještě dost, co doplňovat v seznamu z let 1945-92, případně začít na období po roce 1992. Tam jsem schopen to uvést do nějaké téměř úplné podoby. Ale před rokem 45, bohužel. Statistik (diskuse) 24. 1. 2013, 16:01 (UTC)
Zase když začnem, byť náhodným výběrem, tak se třeba někdo časem chytí a seznam dovede k dokonalosti tak, jako jste se chytil vy seznamu, který jsem dal dohromady téměř před dvěma roky s pomocí pár starých fotek, chatrných znalostí a trochy literatury. Myslím, že tak příští týden bych se mohl odhodlat. Název - Seznam československých nákladních vozů 1918 - 1945 ?--PetrS. (diskuse) 24. 1. 2013, 22:29 (UTC)
Dobře, tak to založte, ale bude to jak noty na buben. Akorát do názvu dejte "železniční" vozy, to uznávám, že byla přínosná idea. Druhou světovou do toho hodíte taky?
Já bych ještě asi zahýbal s těmi vozy po roce 1993. Nebo to nehcáme, jak to je a bude se prostě pokračovat v přidávání do stávající struktury, tj. nové české i slovenské vozy stále do tohoto článku? Ono to trochu popírá skrytou ideu tohoto seznamu, a to, že jde vlastně o československé vozy, aspoň já to tak chápu. Po roce 1993 sice dobíhala "československá" výroba, ale pak šla každá země trochu svou cestou. Mně to nevadí, ale nebude na toto období platit třeba už úvod článku. Statistik (diskuse) 25. 1. 2013, 22:15 (UTC)
To jsem právě chtěl, když jsem navrhoval dát letopočty do názvu článku. Myslím, že by bylo vhodné založit:
1. Seznam československých železničních nákladních vozů 1918 - 1945
2. Seznam československých železničních nákladních vozů 1945 - 1992
3. Seznam českých železničních nákladních vozů

Tedy současný článek opatřit názvem dle bodu 2, nové vozy přesunout do článku 3 a 1 založit jako pahýl a doufat, že se časem někdo najde, kdo bude schopen a ochoten článek dodělat. --PetrS. (diskuse) 26. 1. 2013, 18:02 (UTC)

Ano, tak bych si to představoval taky + doplnit Seznam slovenských žel. nákladnch vozů. Statistik (diskuse) 30. 1. 2013, 21:54 (UTC)

Seznam českých a slovenských železničních nákladních vozů[editovat zdroj]

Dobrý den, prosím neodstraňujte odkazy v článku. Dříve se sice používal jiný název, ale článek, na který se má odkazovat, hovoří o jedné firmě, která se sice dříve jmenovala jinak, ale dnes má článek pod novým jménem. Děkuji. --Akdam (diskuse) 8. 3. 2014, 20:21 (UTC)

Dobrý večer. Odkazovat na nějaký článek (existuje vůbec?) o Legiosu se dá z jakéhokoli odkazu, aniž by bylo nutné tím dělat "bordel" (slušnější slovo mě nenapadá) v článku jiném. Ta tabulka navíc primárně jako nějaké "odskočiště" jinam neslouží a navíc tím narušujete její strukturu a obsah uváděním vyloženého nesmyslu. Výrobcem vozů byl LOSTR Louny a tak to v tabulce zůstane. Odkaz si prosím udělejte tedy buď ze slova LOSTR, nebo prostě nějakou jinou formou, aniž byste tím změnil obsah tabulky. Děkuji!
Vidím, že článek o Lostru existuje. OK, ať se na něj odkazuje, ale v tabulce název výrocbe na aktuální nepřepisujte, trvám na tom. Nenapadá mě jediné logické vysvětlení, proč to dělat jinak. Nebo snad budete v tomto duchu měnit dobové názvy i u ostatních výrobců, kteří jsou v tabulce uvedeni a jejichž názvy jsou v dnešní době taky jiné? Asi ne, že.

Seznam českých a slovenských železničních nákladních vozů II.[editovat zdroj]

Ahoj, pokud chceš pomoci se zdrojováním článku o nákladních vozech, mohu Ti pomoci s přepsáním zdrojů a referencí alespoň někde do standardní wikipodoby, pokud bys měl zájem. Jen navrhuji, protože dílo je to doopravdy úctyhodné. Pěkný večer.--Matijak (diskuse) 17. 1. 2017, 23:29 (CET)Odpovědět