Diskuse s wikipedistou:Profesor Čihák

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Svenkaj v tématu „Ke smazání stránky Jablečná šťáva

Ahoj vítám tě na Wikipedii, máš-li nějaké otázky napiš sem do diskuse. --Podroužek (diskuse) 22. 2. 2023, 23:14 (CET)Odpovědět

Jablečná šťáva[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji Vám za první informace v článku Jablečná šťáva. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nedosahuje ani minimální nutné délky. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit alespoň mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení. --Podroužek (diskuse) 22. 2. 2023, 23:14 (CET)Odpovědět

Ke smazání stránky Jablečná šťáva[editovat zdroj]

Stránku Jablečná šťáva smazal správce Wikipedie na můj podnět. Protože Vaše příspěvky přesahují kvalitou obvyklé začátečnické pokusy o vytváření nových článků, chtěl bych vysvětlit, proč jsem se pokusil o záchranu článku Jablečný koláč a Jablečnou šťávu navrhl k rychlému smazání:

Wikipedie není slovník (viz Wikipedie:Co Wikipedie není) a proto pouhé stručné konstatování nestačí. Navíc je třeba, aby předmět článku byl hned v úvodu definován (Vy jste použil tzv. definici kruhem "Jablečná šťáva je šťáva z jablek", která žádnou informaci nepřináší.) Článek jste dál rozvinul pouze o jeden náhodně vybraný recept, který odpovídá domácí výrobě; jablečné šťávy pro běžný prodej se nevaří, ale lisují, zahušťují a po přepravě opět ředí. Aby se jednalo o komplexní článek, měl by obsahovat minimálně kapitoly obsahující informace o historii, informace vtahující se k Česku i ke světu (výroba, spotřeba apod.) a v případě jablečné šťávy i něco o složení (kalorická hodnota v infoboxu neuváděla zdroj a neodpovídala běžně udávaným hodnotám) a významu pro zdraví. Všechny informace by měly být ověřitelné, uvádění tzv. řádkových referencí je jeden z hlavních principů Wikipedie. Takže když shrnu (omlouvám se za upřímnost), na článku Jablečná šťáva nebylo nic dobře :-(.

Trochu jiný případ je článek Jablečný koláč. Tam jste se soustředil jen na zlomek podob tohoto koláče, pouze verzi americkou (překlad z anglické Wikipedie je v pořádku, její nevýhodou ale je, že se soustřeďuje příliš pouze na zdroje v angličtině a na anglo-americké reálie). Zcela chyběl historický pohled a pohled na to, co pod jablečným koláčem rozumějí v jiných zemích, než v USA. Ta kapitolka o Apple Pie ale v zásadě použitelná byla, článku chyběl širší pohled na téma. Něco jsem doplnil, doufám, že postupně vznikne přijatelná podoba.

Obecně - téma nového článku je zapotřebí pojmout komplexně, ne jen vytrhnout jednu informaci z jednoho zdroje. Příprava nového článku vyžaduje hlubší studium tématu; lépe je získávat zkušenosti na vylepšování stávajících článků (ale každý začátečník má ambici vytvořit nový článek, i já jsem tím prošel :-) ). Jsem přesvědčený, že budete-li mít dost trpělivosti, Vaše příspěvky do Wikipedie budou v poměrně krátké době kvalitní. Nebojte se ptát se kohokoliv zkušenějšího, Wikipedie je v tomto smyslu velmi vstřícné prostředí. Formální nedostatky (nepíšu zde o nich, protože zmizí po získání zkušeností) se dají snadno napravit.

Poznámka: Správně jste si založil uživatelské Pískoviště, ale jeho využití pouze pro přípravu osobní stránky je málo. I velmi zkušení wikipedisté si na svém Pískovišti připravují nové články nebo rozsáhlejší redakce, které zveřejní, až když jsou s textem na Pískovišti spokojeni.

Zdraví

--Svenkaj (diskuse) 23. 2. 2023, 10:38 (CET)Odpovědět