Diskuse s wikipedistou:M. Šimek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jvs 3. 2. 2012, 08:04 (UTC)

Autorství[editovat zdroj]

Dobrý den,

vy jste autorem té knihy kterou uvádíte v článcích?--Juandev 3. 2. 2012, 08:33 (UTC)

Literatura[editovat zdroj]

Ta literatura, kterou uvádíte není ani v české ani ve slovenské bibliografické databázi. Co to je za knihu?--Juandev 3. 2. 2012, 08:58 (UTC)

Synonyma[editovat zdroj]

Ten seznam synonym u vín, to jsou názvy co jsou používané v zahraničí, nebo se to používá i u nás?--Juandev 3. 2. 2012, 08:58 (UTC)

Přeji Vám hezký den tedy alespoň doufám, že přeji :-) ještě jsem na wikipedii s nikým nediskutoval, doufám, že něco nedělám špatně :-) Autorem jsem, kniha to není. Existuje to ve spoustě verzí na CD a dávám to kamarádům a známým, páč to má pár tisíc stran, nikdo by to nevydal, a je to s fotkama, které vesměs podléhají autorským právům. je to takové mé hobby, vyhledávat hlavně informace o zapomenutých a obskurních odrůdách, ale napadlo mne dát alespoň ty základní a u nás pěstované na wikipedii. Martin Šimek

Vida, jde to :-) Vychází to ze synonymiky Vitis international variety catalogue - VIVC Geilweilerhof, snažím se to upravovat a aktualizovat dle států, oni mají hlavně ta "východní" synonyma hrozně zprzněná :-) -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) M. Šimek (diskusepříspěvky)

Některé vaše články jsou doslova opsané z webu, dopouštíte se tím porušování autorských práv a takové články tu nemohou zůstat. --Jowe 3. 2. 2012, 09:13 (UTC)
Pokud vaše kniha, rozšiřovaná „samizdatem“ na CD, není dostupná například ve veřejných knihovnách a patrně asi ani neprošla odbornou redakční prací nějakého uznávaného vydavatelství, je nutné ji považovat za tzv. vlastní výzkum, který není na Wikipedii přípustný. --Milda 3. 2. 2012, 09:53 (UTC)

Tož to smažte :-) Martin marjá kde jsou ty vlnovky :-)

Není ještě nezbytně nuátné něco mazat a byla by to škoda. Kdybyste ke svým článkům přidal zdroje z odborné literatury a některé (opsané, jak říká kolega Jowe) upravil, bylo by to přijatelné řešení. Vlnovku máte s největší pravděpodobností nalevo od jedničky. --Martin Kotačka 3. 2. 2012, 10:59 (UTC)
U opsaných se to musí vymazat z historie kolego.--Juandev 3. 2. 2012, 11:58 (UTC)
Netušil jsem, že je to až tak striktní. Budiž. --Martin Kotačka 3. 2. 2012, 12:03 (UTC)
Tak to že je to v historii znamená, že se to může dále šířit. Wikipedie nechce být shromaždištěm děl porušujících autorské zákony.--Juandev 3. 2. 2012, 18:32 (UTC)

Dobrý den,

podpis se vkládá tak, že v sadě nástrojů nad editačním oknem kliknete na tento znak . Pokud máte v prohlížeci vypnutý JavaScript, nemusí vám to fungovat. Pak stačí za svůj text v diskusi vkládat 4 vlnovky (~~~~) --Juandev 3. 2. 2012, 11:48 (UTC)

Doplnění[editovat zdroj]

Chtěl bych jen doplnit kolegy wikipedisty, co Vás trochu příkře, ale oprávněně upozornili na výše zmíněné problémy, a povzbudit Vás k práci. Vámi vložené články bohužel opravdu asi budeme muset smazat kvůli nedodržování autorských práv. To ale vůbec neznamená, že o Vaši práci nestojíme. Říkáte, že jste velký fanoušek vína a že o něm i rád píšete, dohledáváte zdroje a kompilujete všechny ty znalosti do rozsáhlého souboru. Přesně tento typ lidí Wikipedie potřebuje. Odrůdy vinné révy jsou tu zatím popsány jen velmi nedostatečně (podívejte se na kategorii Odrůdy révy vinné). Pokud nebudete přímo kopírovat cizí texty, ale pouze z nich vycházet a odkazovat na ně pomocí citací a referencí, Vaše články velmi oceníme. Na svobodném úložišti obrázků Wikimedia Commons můžete najít spousty fotografií a také je použít. Když se zapojíte do tvorby Wikipedie, nebude už výsledek Vaši práce dostupný jen pro pár lidí, co se dostanou k Vaším CD, ale všem :-) Zkuste o tom pouvažovat. Pokud máte jakékoli otázky či potřebujete rady, je tu spoustu ochotných lidí, co Vám rádi pomohou. S pozdravem --Byrnjolf 3. 2. 2012, 12:55 (UTC)

Zkoušel jsem to nějak smazat sám, ale moc mi to nešlo, tak vás poprosím o pomoc :-) Teď trochu k tomu dalšímu, co píšete. Nashromáždil jsem údaje zhruba o 5.000 odrůdách révy, pěstovaných (či už nepěstovaných) po celém našem širém světě. Pokud jde o původ a pěstování odrůd, většinou jde o samostatnou práci, mnohdy polemizující s jednotlivými autory. Pokud jde o charakteristiku, naopak takřka vždy jde opis vydařené a hodnověrné charakteristiky či o kompilaci několika mírně odlišných charakteristik, je to zákonité, při popisu listu révy či hroznu toho moc nevymýslíte a ani by to nemělo smysl. Až do dneška jsem to nepsal s tím, že to někde zveřejním, je to celek nejen s popisy odrůd, ale i s popisy vinohradnictví v jednotlivých zemích, výměře ploch atd. Součástí celku je samozřejmě i seznam asi čtyř stovek použitých zdrojů, knih a webových stránek. České charakteristiky vycházejí (tam, kde je má zpracované) často z Multimediálního atlasu odrůd révy - R. Sotolář, MZU Brno) či z přímo charakteristik šlechtitelů, pokud jde o novokřížení, ale je tam samozřejmě spousta výjímek (pojetí odrůd u jednotlivých autorů je někdy dost posunuté oproti tomu, jak je odrůda vnímmána třeba v původním místě výskytu, analýzy DNA odrůdu rozdělí na komplex více odrůd atd.). Charakteristiky u nás nepěstovaných odrůd až na výjímky vycházejí z více cizích zdrojů a problémy s autorskými právy (vyjma foto) by se tam vyskytovat neměly...jenže....když mi přišlo normální začít zrovna těma našima :-) Bylo by tedy řešením uvést dole v literatuře název díla, ze kterého charakteristika v podstatných rysech vychází (většinou bych to ještě nějak vystopoval) ? Když už jsem se teda sakra rozhod, aby české stránky o odrůdách byly ještě lepší, než ty německý (a lepší tu nejsou), ať to nějak dokopeme do konce :-) čtyři vlnovky, Martin, a ještě tohle M. Šimek 3. 2. 2012, 14:39 (UTC) :-)

PS : Velmi oceňuji Váš přístup, je natolik dostatečně lidský, že mne donutil vůbec ještě něco odepsat :-)

Dobrý den, částečně odpovím za kolegu. Určitě by bylo řešením uvést dole v literatuře zdroj, ze kterého vycházíte, existují na to i šablony, které vám usnadní práci. Viz wikipedie:citace. K autorským právům - pokud jste autorem textu, nikde jste to neopsal a chcete text uvolnit pro wikipedii, můžete wikipedii udělit svolení text zveřejnit, tzv. OTRS. Rádi vaši práci přijmeme :-). Hezký zbytek dne přeje Honza chodec 3. 2. 2012, 16:33 (UTC)

Děkuji, tak já zkusím osadit zdroji to, co jsem tam dnes nacvakal, když se mi to povede. M. Šimek 3. 2. 2012, 17:07 (UTC)

Jeden večerní uzávěr[editovat zdroj]

Já, tedy bejt Juandev, vymažu nejen všechny mé články z wikipedie, ale i mé stopy z povrchu zemského a můj rod z pomníků, nejraději zpětně až ku prabábám, aby se to, nedej Bože, nekopírovalo dál :-) Martin, čtyři vlnovky a tři křížky M. Šimek 3. 2. 2012, 19:14 (UTC)

Ano, takové pravidla máme na Wikipedii. Jinak jsem rád, když se tam najde něco co práva neporušuje. Začal jsem trochu upravovat to Vaše první heslo (Auxerrois Blanc), které se zdá býti OK a určitě budu potřebovat Vaši pomoc.--Juandev 3. 2. 2012, 19:47 (UTC)

Ačkoli si někdy dovedu dělat srandu ze všeho, opravdu jsem byl zvědavý, jak budete reagovat, taky jsem si na to přivstal. Reagoval jste prací a to je v dnešním světě něco úžasnýho, na co si rád budu zvykat. :-) Ty stránky teď opravdu vypadají nádherně, děkuju, jsem Vám samozřejmě ku pomoci, zkusím takhle upravit to ostatní, i když si na práci tady teprve zvykám a technika mi někdy dělá potíže. Doplňování fotek asi nechám na ostatních, právě pro ta autorská práva. Já tam mám komplet zdokumentovaná jednotlivá stadia vývoje, tvary listů, hroznů atd., hlavně proto jsem to sestavoval, ale to je vše už pro odborníky a zde to bude vyhovovat s tím jedním obrázkem, němci to tam mají taky tak. Možná by se tam dal dát odkaz na nějaké stránky s foto, jde to, i když je to autorsky chráněno?

M. Šimek 4. 2. 2012, 05:18 (UTC)
Nechci Vám brát nadšení, ale počekejte ještě chvilku. Ten článek Auxerrois Blanc potřebuje ještě trochu "přeorat" aby odpovídal standardům Wikipedie. Tak já to teď zkusím udělat (když mám čas, protože mi zrušili práci) a pak to můžete upravit.--Juandev 4. 2. 2012, 08:17 (UTC)

Jak na obrázky[editovat zdroj]

Obrázky, které ukládáme na Wikimedia Commons jsou všechny se svobodnou licencí, tudíž je můžete bez starosti nandat do článků. Jak na to:

  1. obrázky vyhledávejte pomocí pole hledání v pravém horním rohu
  2. stačí jméno odrůdy (ale pokud možno v angličtině, nebo s původním názvem)
  3. když si nějaký obrázek vyberete, klikněte
  4. nad obrázkem kliknu na ikonku W use this file a zkopíruji thumbnail
  5. vložím tento "thumbnail" do článku na Wikipedii a uložím
    • takže pokud vložíte [[File:Auxerrois Weinsberg 20080927.jpg|thumb|Auxerrois Weinsberg 20080927]] na tuto stránku, dostanete:
      Auxerrois Weinsberg 20080927
    • Auxerrois Weinsberg 20080927 je popisek, takže když změním [[File:Auxerrois Weinsberg 20080927.jpg|thumb|Auxerrois Weinsberg 20080927]] na [[File:Auxerrois Weinsberg 20080927.jpg|thumb|Hrozen odrůdy Auxerrois z tratě poblíž Weinsbergu, Německo]] dostanu:
      Hrozen odrůdy Auxerrois z tratě poblíž Weinsbergu, Německo
      Zkuste to, není to tak složitý!--Juandev 4. 2. 2012, 08:32 (UTC)

Auxerrois Blanc[editovat zdroj]

Auxerrois Blanc jsem tedy ještě trochu upravil. V podstatě jsem to jinak strukturoval (tak jsem někdy musel přesouvat text mezi sekcemi). Pak jsem to zjednodušil (článku by měli rozumět i neodborníci). A převedl do obecného formátu. Hesla na Wikipedii by měla být psána z nezaujatého úhlu pohledu.

Tak nevím, jak se vám to bude líbit, ale myslím si, že Angličani, Němci, či Francouzi by nám tyhle články mohli závidět. A pokud se do toho zažerete, tak to jednou může vypadat jako Mamilárie a mít status dobrého článku.--Juandev 4. 2. 2012, 10:44 (UTC)

Díky, zkusím to dělat v tom stylu Auxerrois.

M. Šimek 4. 2. 2012, 11:36 (UTC)

Zajímavé téma, přišel jsem na to náhodou, a zdá se docela být pravdou, že článek na fr:wiki by mohl být obsáhlejší - a to je jejich odrůda. Německý článek ale je také dobrý. --Zbrnajsem (diskuse) 12. 10. 2012, 13:03 (UTC)

Báječný! Jinak co se týče obrázků, které nejsou na Commons a ty odrůdy rostou v ČR, tak by jsme si je mohli sami nafotit v rámci grantu Odborná fotografie. Stačilo by jen zjistit, kdo je u nás pěstuje (dodat kontakt) a doporučit období, kdy jet fotit.--Juandev 8. 2. 2012, 08:28 (UTC)

Báječný je třeba letní slunce nebo vyhranej volejbalovej turnaj, tohle je maximálně ujdoucí :-)
Adresy a kontakty na vinaře, kteří to pěstují, samozřejmě zjistím. Nejprve ale využiji toho, že jste mi napsal a zeptám se Vás na něco. Když otevřu wikipedii, napíšu do vyhledávače "odrůdy", objeví se "odrůdy vinné révy", kliknu na "Auxerrois", objeví se starší verze stránky, tedy někdy. Někdy se objeví nová :-) No to mi tedy vysvětlete :-)
Když na stránce nějaké konkrétní odrůdy kliknu dole na "odrůdy révy vinné", objeví se asi 21 odrůd, těch původních, starších verzí. A nebo se jich objeví 43, i s těma novejma :-)
Všiml jsem si, že to možná souvisí s tím, zdali jsem "přihlášený", nebo "odhlášený", zřejmě jsem tam udělal, nebo stále dělám, něco špatně. Třeba to nějak také souvisí s tím, že existují stránky "odrůdy révy vinné" a "odrůdy vinné révy".
prosím prosím o radu :-)
M. Šimek 8. 2. 2012, 10:35 (UTC)

Když napíšete "odrůda" tak se dostanete na stránku kultivar. Pokud to jinak nejde, názvy článků jsou zde vždy v jednotném čísle. Jinak vždy se objevuje aktuální verze stránky. Pokud se Vám objevuje starší verze stránky, tak je to tím, že ji váš prohlížeč uložil. Co používáte za prohlížeč?--Juandev 13. 2. 2012, 10:45 (UTC)

Když na stránce nějaké konkrétní odrůdy kliknu dole na "odrůdy révy vinné" = dostanete se do kategorie:odrůdy révy vinné. Články na Wikipedii se kladou do kategorií, aby se nic nepoztrácelo. To že se vám objevují různé počty nesouvisí pravděpodobně s Wikipedií, ale z Vaším prohlížečem (zkuste mu vyprázdnit cache).--Juandev 13. 2. 2012, 10:45 (UTC)

A vlastně ještě druhý dotaz. Jak se na tu hlavní stránku "odrůdy vinné révy" i na tu druhou "odrůdy révy vinné" přidávají nové tak, abych někde něco nepomršil ? :-)

Tak ta druhá je kategorie. Pokud chcete vložit článek do kategorie, musíte umístit na konec stránky "článku" [[Kategorie:Odrůdy révy vinné]]. V tom prvním je tabulka. Doporučuji opsat v kódu jeden řádek a nahradit jinýma hodnotama. Od toho slouží tlačítko "ukázat náhled", aby jste se napřed podíval, jak to či ono bude vypadat před uložením.--Juandev 13. 2. 2012, 10:45 (UTC)

A za třetí, a už naposled, aby toho nebylo moc. Asi by chtělo odlišit na té stránce "odrůdy révy vinné" dvě kategorie, odrůdy na výrobu bílých vín (bílé a šedé) a červených vín (modré a černé). Až tam těch odrůd bude hodně a u nás méně známých, bude to přehlednější.
Díky, M. Šimek 8. 2. 2012, 10:41 (UTC)

Ale to už přece víte, jak máte udělat.--Juandev 13. 2. 2012, 10:45 (UTC)

Děkuji moc, zkusím se postupně s tím vším nějak poprat. Teď momentálně se asi budu muset chvilku prát s prací, snad si dá brzy pokoj, mrcha :-). M. Šimek 13. 2. 2012, 12:29 (UTC)

Díky za kvalitní rozšíření článku Furmint. Chtěl bych jen upozornit na dvě maličkosti. Mám dojem, že současný vinařský zákon (platný od roku 1997) dvouputňové zrušil, takže se smí vyrábět pouze v rozmezí 3-6p. Druhá věc - samorodné podle mě nemá pevně stanovený obsah alkoholu, ale jen cukernatost moštu (suché do 21°, sladké od 21°) a zbytkový cukr (suché do 10 g/l, sladké přes). Jinak přeju hodně chutě do dalšího editování a rozšiřování článků o víně :-) --Xth-Floor 11. 2. 2012, 08:57 (UTC)

Děkuji za příznivý ohlas a hned Vás poprosím o doplnění skutečností, o kterých píšete, do toho článku. Budu vděčen každému, kdo doplní informace, především ty, týkající se vyráběných vín.
Je pravda, že se v posledních letech soustředím spíše na vyhledávání informací o odrůdách samotných a ta vína nějak opomíjím. Je to chyba, vím, jenže když ono je těch odrůd tolik :-)

M. Šimek 11. 2. 2012, 12:37 (UTC)

Vyznamenání[editovat zdroj]

Wikivyznamenání 2. stupně („Wikikytička“) Dovoluji si Vám udělit tuto wikikytičku za rozšiřování článků o víně (Řád zlaté číše či jiné ocenění za články o gastronomii na cswiki bohužel neexistují). Rád se z nich dozvídám zejména o příbuzenských vztazích odrůd, což je pro mě dosud nepoznaná oblast. Přeji hodně elánu k dalšímu vylepšování wikipedie. Petr Karel 17. 2. 2012, 09:57 (UTC)

Děkuji Vám, moc mne to těší a věřte mi, že to neříkám jako společensko frázi :-). Právě to pátrání po příbuzenských vztazích, po vzniku odrůd a původu jejich názvů je na ampelografii to pro mne nejkouzelnější, někdy to skoro vypadá jak detektivka a často to nemá definitivní konec (viz. Tramín červený). M. Šimek 17. 2. 2012, 10:11 (UTC)

I já se přidávám s gratulací a potěšení, že na Wikipedii vznikají velmi kvalitní články k něčemu, co je mi velmi blízké. Jen tak dál! Jen mi ještě prosím odvolte malou poznámku. Zkuste při každé editace vyplňovat kolonku shrnutí editace. Byť se u Vás nepředpokládá, že jste vandal, přesto je nutné, aby každá změna v historii článku byla ještě několika slovy popsána. Děkuji a ať se daří i nadále. --Martin Kotačka 17. 2. 2012, 10:14 (UTC)

Omlouvám se, je tu pro mne spousta věcí nových, děkuji za upozornění, samozřejmě budu vyplňovat. M. Šimek 17. 2. 2012, 10:30 (UTC)

Dobrý den, jako odborníka bych vás rád poprosil o shlédnutí rozcestníku muškát z vinařského hlediska. Je reálné napsat článek muškát (víno) (tzn., jedná se o nějaký terminus technicus, o němž se dá aspoň něco napsat?). Přidal jsem do rozcestníku tři existující odrůdy, poprosím vás o případné uvedení dalších, pokud jich není příliš mnoho. Děkuji za pěkné články a zdravím, --Vojtech.dostal 19. 2. 2012, 16:42 (UTC)

Jsem velký fanda, ne odborník, do pozice odborníka bych u nás stavěl třeba Prof. Viléma Krause, nebo Ing. Radka Sotoláře, nebo desítky šlechtitelů. Ale zkusím odpovědět. Muškát s malým "m" může být obecně název vína z odrůdy Muškát (s velkým "M"), jejíž používaný název je ve většině zemí Muscat (ale v Itálii třeba Moscato, v Bulharsku Misket, atd.). Psát se o víně i o odrůdách dá opravdu dlouho, konec konců, je to jedna z nejstarší rodiny odrůd (v katalogu VIVC jich je 116, ale ve světě je různých nových kříženců samozřejmě více, spousta jich je interspecifických, tedy ne původu Vitis vinifera, ale kříženců s odrůdami jiných druhů révy, např. Vitis amurensis, Vitis labrusca, Vitis aestivalis atd.). Alespoň pro začátek můžete vyjít z toho, co je napsáno u odrůdy Muškát žlutý, tam trochu píšu o "Muškátech" obecně.
S uvedením dalších jste mne zaskočil, je jich "jak psů" :-)
Dobrá, krom těch, které jste uvedl, mám zpracované ještě Morio-Muskat, Muscat á Petits Grains Rosés, M. á Petits Grains Noirs, M. á Petits Grains Rouges, M. Bleu, M. Cendré, M. de la Republique, M. de St. Vallier Blanc, M. du Moulin, M. Fleur d´Oranger, M. Précoce de Saumur, M. St. Laurent, Muskat Odesskii, Moscato Giallo, Misket Dunavski, Misket Rusenski atd..... M. Šimek 20. 2. 2012, 05:44 (UTC)
Alexandrijský a hamburský jsem do rocestníku přidal já - myslím, že i když k nim (zatím?) není článek, alespoň zmíněné by být měly. Vína z alexandrijského jsou běžně k dostání i v supermarketech a hamburský se objevuje u malopěstitelů, takže se s nimi čtenář Wikipedie může běžně setkat. Tolik názor laika :-) --Xth-Floor 20. 2. 2012, 11:25 (UTC)

Já si myslím také, že když tam budou ty čtyři (Ottonel, žlutý, Alexandrijský a Hamburg), že to zatím stačí. U malopěstitelů se určitě najdou i jiné, hodně jich pro naše podmínky vzniká v Rusku a na Ukrajině, když se podíváte třebas na stránky http://vinograd.info/sorta/sorta-vinograda/m.html je jich tam hršel :-) Jo...lidi se nedělej na laiky a nelaiky, takhle to funguje v Americe :-), u nás se dělej na vijó a nevijó, pijó a nepijó :-) Třeba mykologickou taxonomii u nás dělají v podstatě jenom laici :-) M. Šimek 20. 2. 2012, 13:06 (UTC)

...ale když jsme u těch družných rozhovorů...nepovede se Vám náhodou někomu zajistit, aby na stránce "odrůdy vinné révy", u odrůdy "Solaris", zmizelo to růžové zvýraznění, co vymezuje původní odrůdy od novokřížení? Jak já se s tím mordoval, povedlo se mi, že zmizelo skoro všecko, ale růžový to bylo furt :-) Díky moc. M. Šimek 20. 2. 2012, 13:26 (UTC)

Mrkněte na to, je to takhle správně, nebo jsem udělal něco jiného, než bylo žádáno? :-) --Xth-Floor 20. 2. 2012, 15:01 (UTC)

Nééé, uplně přesný, bejt ženská, líbám na čumák :-) M. Šimek 20. 2. 2012, 15:05 (UTC)

-) nepřidal jsem si tuhle diskusi do sledovaných a málem jsem o to přišel. ještě jednou díky za pěkné články. --Vojtech.dostal 22. 2. 2012, 21:05 (UTC)

Ještě pět lidí mi poděkuje, a zavedu si kanadský bodování kytička - gól, pochvala a poděkování - asistence :-) Nu, ale ve vší vážnosti musím říct, že je to dobrej pocit, vždycky takhle ráno přijít a najít nějaký poděkování. Taky děkuji :-) 83.208.22.32 23. 2. 2012, 05:12 (UTC)

Interwiki[editovat zdroj]

Zdravím, projel jsem celou kategorii odrůd vína, kde jsem našel anglický/německý článek, tam jsem doplnil iw, jenom u rubinetu váhám, zda odpovídá en:Jacquère (vede tam přesměrování Robinet), podíval byste se na to? Mimochodem na enwiki chybí Agni, Alibernet, André, Ariana, Aurelius, Cabernet Moravia, Cerason, Děvín, Fratava, Hibernal, Laurot, Lena, Modrý Janek, Muškát moravský, Neronet, Pálava, Rinot, Sevar, Sylvánské červené, Veritas, Vrboska. Třeba se vám to bude hodit při šíření slávy českého/moravského vína :) --Murúg 27. 2. 2012, 17:47 (UTC)

Nádhera, děkuji, jsem na wikipedii krátce a nestačím zírat, jak to tu funguje :-)
S těma synonymama je to těžké, snad každá "pořádná" starobylá odrůda má několik synonym, které jsou podobné, nebo se zcela překrývají s názvy jiných odrůd, je to dáno historií, mnohdy byly skutečně tehdy považovány za identické, mnohdy jde pouze o záměnu, někdy jen lidé vymysleli stejný název pro více odrůd. Jacquère je stará francouzská "bílá" odrůda ze Savojska, Rubinet naše "modré" novokřížení, zde je to pouze shoda okolností, ty dvě odrůdy spolu nijak nesouvisí, krom toho, že se z nich dělá víno :-)
Slávu našich vín již dostatečně šíří vinaři, myslím si, že vzhledem k osazené ploše vinic (u nás je něco kolem 16.500 hektarů, Francie, Španělsko a Itálie jich mají každá kolem miliónu, na světě přes 8.000.000 ha) se naše vína ve světě na výstavách drží nádherně. Já bych spíš zkusil rozšířit zájem o víno u nás, takže pár "zahraničních" odrůd zkusím "převést" do Českomoravska :-) Čímž se obracím na všechny, co to tu čtou, pokud chcete nějakou odrůdu popsat tak, jak snad brzo budou popsané ty, co už byly uvedené na tom seznamu odrůd vinné révy, tak ji tam prostě přidejte, já se budu tvářit tak, jako že nesnáším prázdné stránky :-) tedy jestli tohle tempo vydržím, ty dva tejdny byly hektický, já už skoro vůbec nevidím, jak furt vejrám na vobrazovku, žena se mnou nemluví a děti už ani nepoznám, tuhle jsem vomylem vynadal sousedovic klukovi, že nevynáší koš :-)

M. Šimek 28. 2. 2012, 06:08 (UTC)

Moc díky za stránky, jsem na wiki jen velmi krátce, ale o révu se trochu zajímám už pár let. Možná se pustím do dalších odrůd. Bred ik (diskuse) 20. 6. 2012, 10:27 (UTC)

No konečně![editovat zdroj]

Se o Vás něco dozívdáme a nejste jen červeným odkazem.--Juandev (diskuse) 20. 4. 2012, 05:51 (UTC)

Sám o sobě nic nevím, dlouho jsem to tajil :-) M. Šimek (diskuse) 20. 4. 2012, 06:16 (UTC)

Zdravím[editovat zdroj]

Taky jsem se vydal k vínu a cestou za sebou trousím články pod značkou Moll (hlavně na www.ovine.cz http://www.ovine.cz/web/structure/38.html), tak dokáži ocenit to co děláte! Zatím se míjíme, ale pokud bych Vám mohl být nějak nápomocen, třeba předat nějaké zdroje, či kontakty, můžete se mi ozvat, mail je pod každým článkem.

Focení révy[editovat zdroj]

Koukám, že jste stále tady což je dobře. Jelikož se blíží vinobraní, bylo by dobré se rozjet po krajích českých a nějaké ty odrůdy nafotit. Mohl by jste sepsat nějaké vinice a co tam roste? Máte nápad, kdo by nám mohl s focením pomoci?--Juandev (diskuse) 1. 7. 2012, 23:24 (UTC)

Občas jsem tam někde něco doplnil či opravil, opravdu maličkosti, ale přes léto spíš hraju plážák, piju a vůbec :-) Jenom jsem tak koukal, že mi někde někdo vymazal externí zdroje, což mne docela mrzí, protože právě z nich pochází většina charakteristik. Tedy pokud už bych se o odrůdy révy zajímal důkladněji, k čemuž by asi wikipedie jako startovací stránka měla sloužit, tak bych pátral právě po těch stránkách, které jsou uvedeny jako externí zdroje, snažil jsem se tam dávat opravdu ty nejlepší. M. Šimek (diskuse) 3. 7. 2012, 12:58 (UTC)