Diskuse s wikipedistou:80.242.33.36

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele David V. v tématu „Jakub Řezníček

Dobrý den, díky, že experimentujete s Wikipedií. Váš experiment na stránce Adolf Burger fungoval a byl posléze odstraněn. Pokud chcete dále experimentovat, použijte prosím pískoviště, neboť pokusy v článcích jsou obvykle rychle smazány. Pokud se chcete dozvědět něco o přispívání do Wikipedie, podívejte se na stránku Vítejte ve Wikipedii. Děkuji. --Marek Koudelka (diskuse) 11. 4. 2013, 13:25 (UTC)

Útlum volného prostoru[editovat zdroj]

Prosím nepřidávejte komentáře nebo své osobní hodnocení do článku Útlum volného prostoru. Takové věci odporují pravidlu o nezaujatém úhlu pohledu. Pokud chcete experimentovat s editacemi, můžete si to vyzkoušet na pískovišti. Děkuji za pochopení. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 11. 8. 2013, 13:30 (UTC)

Editace článků k elektromagnetismu[editovat zdroj]

Nevkládejte prosím nepravdivá tvrzení. Předtím, než editujete, se přesvědčete o korektnosti svých úprav ve věrohodném zdroji. Děkuji za pochopení. Petr Karel (diskuse) 3. 10. 2013, 10:02 (UTC)

Elektrická práce[editovat zdroj]

Pozor! Neodstraňujte prosím obsah ze stránek Wikipedie, je to považováno za vandalismus. Editaci si můžete vyzkoušet na pískovišti. Pokud nepřestanete poškozovat Wikipedii, bude vám zablokována možnost editace. Jestliže jste obsah odstranil(a) z nějakého legitimního důvodu, napište ho prosím ve shrnutí editace, případně i na příslušné diskusní stránce. Děkuji za pochopení.

62.168.13.130 3. 10. 2013, 10:17 (UTC)

Já vřele doporučuji nekterým jedincum, aby se doučili fyziku.

K poslední Vaší editaci článku Elektrická práce[editovat zdroj]

"Doporučujem preštudovať napr UČEBNICU FYZIKY pre základné školy."

Tvrzení nevztahující se k předmětu článku do něj, prosím, nevkládejte. Můžete pro ně využít diskusi k článku, stačí kliknout na druhou záložku nad nadpisem.

Kdybych věděl, že se ve Vašem případě jedná o wikipedistu s fyzikálními znalostmi základní školy, nebyl bych býval tak stručný. Proto dovolte malé rozvedení. Budete-li se fyzikou zabývat dále, poznáte, že formulačně jednoduché poučky či zjednodušené podmínky průběhu jevů, na kterých Vás na základní škole seznamovali s novými jevy (zejména těmi, které přímo nevyplývají z každodenní zkušenosti, jako elektromagnetismus) byly velkým zjednodušením reality. Jevy v něživé přírodě jsou bohatší, zákonitosti složitější, často vyžadující pro přesný popis složitější matematický aparát a proto pro takovou učebnici nevhodné. Berte proto učebnici základní školy jako pedagogickou pomůcku, nikoli jako zdroj encyklopedických tvrzení. Wikipedie se musí (jako každá jiná solidní encyklopedie) v úvodech článků snažit o přesná, obecná a korektní vymezení (chcete-li definice), platná pro všechny konkrétní okolnosti, a teprve dále je konkterizovat či dokládat speciálními příklady. Již na střední škole budete moci lépe posoudit provázanost elektřiny a magnetismu, různé dílčí jevy spadající pod daný termín (např. elektromagnetická indukce), poznáte, že přeměna jednoho druhu energie v druhý se děje konáním práce (a na univerzitě se dozvíte, že kvůli teorii relativity je to s energií ještě o něco složitější).

Dovolte poznámky ke konkrétním Vašim editacím (cituji je v závorce), které byly revertovány:

  • K elektrické práci ("Elektrická práce je elektrický výkon, trvající určitou časovou jednotku."): Věřte, že elektrickou prací se může myslet jak jev (její konání), tedy způsob přeměny energie, tak i veličina sloužící k jejímu popisu. Práce (veličina) se ve fyzice obecně vyjadřuje jako dráhový účinek síly, ať už je jakéhokoli charakteru. U elektrické práce, či obecně u práce elektromagnetického pole, je to tedy působení elektrických a magnetických sil při pohybu "těles" (konkrétně nosičů elektrického náboje a jejich vázaných soustav) po určité dráze. Toto je primární definice, proto se jí wikipedie drží a k ní uvádí speciální případy formulace pomocí jiných veličin. Lze z ní odvodit, máme-li dobře definovaný pojem elektrického výkonu, i tvrzení obdobné tomu Vašemu, že elektrická práce je časový účinek elektického výkonu, tedy (bude-li výkon v čase konstantní) součin výkonu a proběhlého času. Při formulaci tvrzení do encyklopedie je třeba dbát na přesnost vyjádření - práce není výkon, jsou to veličiny jiného charakteru (jiného rozměru). Korektní by bylo např. znění "elektrická práce je číselně rovna výkonu konstantně vynakládanému během jednotky času". U elektrického výkonu je však problematičtější ho obecně definovat jako primární veličinu (i když jsou speciální jednoduché případy, např. u výkonu elektrického proudu).
  • K elektromagnetickému vlnění ("Energie elektromagnetického vlnění nemá schopnost konat práci."): Elektromagnetické vlnění není nic než proměnné elektrické a magnetické pole, obojí dokáže za určitých podmínek konat práci. Některé příklady konání práce elektromagnetickou vlnou jsem Vám uvedl v diskusi k článku. (Navíc věta byla i nekorektně formulována - energie je schopnost konat práci, nikoli činitel, který ji koná; tím je ono elektromagnetické vlnění - o jeho schopnosti má cenu hovořit, nikoli o schopnosti jeho energie.)
  • K elektromagnetické indukci ("Elektromagnetická indukce je tedy proměna energie elektromagnetické vlny na energii elektrickou."): Jev elektromagnetické indukce zahrnuje mnoho dílčích jevů, u mnoha z nich vůbec nevystupuje elektromagnetické vlnění. Podívejte se např. do tohoto učebního textu (je pro středoškoláky, ale jde mi o jevy, ne vzorečky) - v kapitole 1.1 máte popsány Faradayovy pokusy 2. a 3., s elektromagnetickou vlnou nesouvisející a přesto se u nich o elektromagnetickou indukci jedná, podobně i pokus popisovaný v kapitole 1.2.

Doufám, že jste mě aspoň v zásadě pochopil, promiňte mé možná příliš složité vyjadřování. Přeji Vám, abyste při dalším studiu fyziky, budete-li k němu mít příležitost, nejen hlouběji poznával zákonitosti neživé přírody, ale zažíval podobnou radost z tohoto poznávání (i Einstein označoval fyziku jako dobrodružství poznání) jako já kdysi. Vážím si Vaší smělosti, pustit se do editování odborných článků wikipedie, ale přesto bych Vám doporučoval věnovat se oborům, ve kterých se dobře vyznáte, či nevyžadujícím speciálního vzdělání, které je teprve před Vámi. Přeji hodně elánu do dalšího přispívání do wikipedie. Petr Karel (diskuse) 3. 10. 2013, 13:01 (UTC)

Jakub Řezníček[editovat zdroj]

Pozor! Přestaňte prosím přidávat do Wikipedie nesmysly, je to považováno za vandalismus. Editaci si můžete vyzkoušet na pískovišti. Pokud nepřestanete poškozovat Wikipedii, jako se to stalo v článku Jakub Řezníček, bude vám zablokována možnost editace. Děkuji za pochopení.

--David V. (diskuze) 27. 1. 2022, 11:58 (CET)Odpovědět