Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Sport/Formulování cílů

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Nadsenec2 v tématu „Návrh 1

Návrh 1[editovat zdroj]

Zdůvodnění[editovat zdroj]

V současné situaci existuje na Wikipedii poměrně značné množství článků o sportu, jeho odvětvích a disciplínách i sportovcích, které ale mají velmi nevyrovnanou a převážně spíš nízkou úroveň. Mezi nejlepšími články není žádný článek o sportu a mezi dobrými jsou jen tři (Fotbal, Maratonský běh a Tour de France). Na druhé straně řada sportů či sportovců své články vůbec nemá (jen namátkou Sportovní střelba nebo Michael Phelps, některé jsou v podobě nejstručnějších pahýlů nebo zcela nekvalitních článků (Pelé, Sportovní aerobik a další).

Navržené cíle mají vést hlavně ke konkrétnímu hledání chybějících či nekvalitních článků a jejich doplňování a zlepšování. Tyto úkoly vycházejí z toho, že nejprve je potřeba věnovat se článkům o nejvýznamnějších sportech/sportovcích/soutěžích. Pokud možno je potřeba najít i cestu, jak články od sebe odlišovat, aby byla jejich kvalita sledovatelná. Anglická Wikipedie s řadou svých projektů, které "známkují" kvalitu článků, může být výborným příkladem.

Cílem dalších úkolů je také to, aby byla encyklopedická stránka Wikipedie posilována ve srovnání se zpravodajskou. K tomu by měla sloužit případná rekonstrukce portálu Sport a hlavně projekt návaznosti tvorby encyklopedických článků na oddíly Sportovní aktuality a Očekávané události - zjednodušeně řečeno v prvotní představě okamžité odstraňování všech červených odkazů ze zmíněných oddílů (a vylepšování příslušných existujících článků), čímž by se mělo podařit držet krok s aktuální potřebou článků a případně přitáhnout pozornost čtenářů zachycujících právě probíhající dění.

Konkrétní kroky je potřeba podložit také obecnými formálními dohodami. V různých sportech (a mnohdy i u jednotlivých různých příležitostí v jednom sportu) jsou různé způsoby psaní článků, zahrnování výsledků apod. Záměrem je dohodnout základní osnovu pro to, jak má vypadat dobrý článek o sportu, sportovci a sportovní soutěži, a ostatní vzhledem k tomu s určitou volností přiblížit. --Okino 00:53, 12. 4. 2007 (UTC)

Připomínky[editovat zdroj]

Prosím zatím připomínky k tomu, zda jsou pokryté všechny oblasti a zda některá není zbytečná, konkrétní návrhy k jednotlivým oblastem pak budou probírat jednotlivé týmy dobrovolníků v dílčích diskusích.


Aha, tak já myslím, že by se měl ještě skouknout výchozí stav (a nějak vyhodnotit). Ať pak můžeme lépe hodnotit a sledovat fungování projektu.

Jinak myslím, že navržené body pokrývají vše potřebné. Jedudědek 12:55, 20. 6. 2007 (UTC)

Nevím, jestli je to nutné (a přínosné dělat) obecně, nebo jestli nebude stačit opět udělat něco takového u jednotlivých bodů. BTW do konce týdne pozvu další wikipedisty. --Okino 13:50, 20. 6. 2007 (UTC)

Myslím, že chybí zmínka o článcích o sportovních klubech. Ne jen sporty, sportovci a soutěže. Konkrétně mi jde hlavně o fotbal, ale jistě se to týká i jiných kolektivních sportů, možná i nekolektivních. Nadsenec2 (diskuse) 3. 10. 2019, 14:15 (CEST)Odpovědět

Další připomínky - budou případně přesunuty k jednotlivým tématům[editovat zdroj]

Tady jsou připomínky, které jsou konkrétní a ještě na ně není vhodný čas.

ad2 /sportovci/ - pro začátek by to chtělo doplnit, případně i graficky sjednotit infoboxy.

ad3 /olympijské hry/ - k olympijským hrám bych tu ještě rád viděl podstránky jako jsou na en:wiki (toť hudba daleké budoucnosti:-), pro začátek alespoň Česko/slovensko/ na ...

ad4 /sportovní aktuality/ v rámci zmenšení jejich podílu na celkovém objemu portálu bych navrhoval zkrácení zobrazovaných aktualit na týden

ad5 /portál/ mám nějakou představu, dejte mi tak týden na zpracování návrhu nové podoby, viděl bych to tak na 2/3 pro encyklopedický obsah (no uvidím co z toho nakonec vyleze:-)

Jedudědek 18:28, 17. 6. 2007 (UTC)

S dovolením, zatím bych prosil spíš o obecnější připomínky, co je nad síly našeho projektu a na co se zaměřit jiného. Pak si to rozdělíme a v jednotlivých "podprojektech" spustíme velkou revoluci ;-). Ale samozřejmě nikomu nebráním, aby nezačal pracovat. Okino 18:46, 17. 6. 2007 (UTC)

OK :-), takže chtělo by to projet články stávající a zjistit v jakém jsou stavu, říct si co chybí (chybí toho spousta, takže co primárně doplnit) a co by chtělo co nejdříve rozšířit.

Pro zjednodušení rozdělit na několik okruhů (kolektivní sporty, motoristické sporty, sportovní soutěže…) a v rámci těch určit primární cíle co doplnit, např. hlavní článek k daným kategoriím, případně seznam (např. seznam kolektivních sportů), který by pak byl podkladem k doplňování dalších článků

No a rozhodně by to chtělo nové pojetí sportovního portálu. Myslím, že by měl převažovat encyklopedický obsah nad zpravodajským, měli by být připravené články a obrázky týdne dostatečně dopředu s tím že by se mohl mimo pořadí zařadit nějaký článek reagující na aktuální událost ...

Toť zatím vše (už se zas moc rozkecávám:-) Jedudědek 07:29, 20. 6. 2007 (UTC)

Čili to, co se zatím obecně navrhuje v bodech ad 1 a ad 5 - k nim vzniknou podstránky ("podprojekty" - jako je teď "podprojekt" formulování cílů). Mně spíš jde o to, jestli by k bodům 1-6 neměl přibýt ještě nějaký navíc, nebo jestli je mezi 1-6 nějaký zbytečný. --Okino 12:36, 20. 6. 2007 (UTC)

Kategorizace sportovců podle klubů[editovat zdroj]

Bylo by dobré domluvit se na nějakých principech kategorizace sportovců, typicky fotbalistů nebo hokejistů, podle klubů. Např. dnes jsem se díval do Kategorie:Fotbalisté FC Slovan Liberec a míchají se tam současní hráci s těmi, kteří někdy v Liberci hráli (např. Martin Jiránek, Jan Polák, Libor Došek mladší nebo Jiří Jarošík), od té doby vystřídali další kluby a v současné době jsou (nebo od začátku nového ročníku budou) v jiném, někdy i věhlasnějším klubu. Podobně např. Kategorie:Fotbalisté SK Slavia Praha, tam je těch bývalých vzhledem k mnohaleté historii a významu klubu ještě víc. Tedy stanovit kritéria, kdy ponechávat hráče v kategorii klubu, kde již nepůsobí (počet odehraných sezón? nějaké vstřelené branky? zisk mistrovského titulu? účast v evropských pohárech? poslední klub významného reprezentanta, než ukončil kariéru?) a zda pro tak slavné bývalé hráče nemít podkategorii pro bývalé významné hráče. --Milda 12:57, 11. 7. 2007 (UTC)

Já bych nechal všechny hráče, kteří kdy v klubu hráli v jedné kategorii, protože wikipedie není projekt na 5 let a po čase by se museli hráči rekategorizovat. Navíc by bylo poněkud obtížné sledovat aktuální stav a tedy by bylo množství hráčů špatně kategorizováno.--Sevela.p 03:47, 16. 7. 2007 (UTC)

Sport v letech[editovat zdroj]

Chtěl bych navrhnout jako cíl, vytvoření článků o sportu podle let podobně, jak tomu je na en wiki.--Sevela.p 03:50, 16. 7. 2007 (UTC)

Nová podoba Portálu Sport[editovat zdroj]

Tak nějak nám to tady umřelo, že by za to mohly prázdniny ??!?? Jinak aby se něco někam hnulo, navrhnul jsem nové uspořádání portálu Sport (viz tady). Změny v bodech

  • změna poměru šířky sloupců (60:40 oproti stávajícímu 70:30)
    Nutné s ohledem na nové uspořádání jednotlivých bloků (poměr je nevyhovující i při současném uspořádání, jen to díky blokům, které jsou nahoře není tak vidět:-)
  • SPORTOVEC přesunut nahoru doleva mezi ZAJÍMAVOST a SPORTOVNÍ AKTUALITY, vynechán TÝM
    tento blok by se měl přejmenovat na Článek měsíce (a též co měsíc aktualizovat :-), zároveň by bylo dobré, mít připravených s předstihem pár článků.
  • OBRÁZEK přesunut nahoru vpravo
    Obrázek by se měl ještě zvětšit a vycentrovat, jinak platí to co u předchozího bodu
  • Sportovní aktuality a Očekávané události by se tedy posunuly o blok níže, tam co je teď Nové by se mohly nechat původní Sporty. Informace by se upravily a byly by vpravo dole a doleva dolu by ještě přibyl blok Chybějící články.

Takže očekávám nějaké připomínky :-) Jedudědek 12:50, 3. 9. 2007 (UTC)

Chybějící články - sjednocení[editovat zdroj]

Zdravím, chodí sem někdo? Výše jsem si přečetl, že hledání a vytváření chybějících článků je jedním ze základních poslání projektu. Aktuálně jsou na WP tyto seznamy minimálně na třech místech, nepočítám li ty soukromé. Není to vůbec ideální stav.

Souhlasím s tím, že mít články na jediném místě, je správně. Na druhou stranu u portálu Sport se jedná o klasickou portálovou sekci, kam by všechny myšlené (požadované) články přijít neměly, když by to natáhlo hlavní stranu portálu. S Wikipedie:Požadované články nemám zkušenost. Jedná se o hlavní místo tohoto změření, s návštěvností +/- 70–90 přístupů/den. Určitě by měla existovat podstránka "Wikipedie:Požadované články/Sport". Kromě možných přesměrování bych zvažoval také transkluzi, otázkou u obou možností je, odkud kam. --Kacir 23. 3. 2018, 17:40 (CET)Odpovědět
Nejúčinnějším řešením je prostě ty požadované články zakládat a pak budou ze seznamů mizet samy. To by byl, na rozdíl od šibování s portály, dobře investovaný čas a práce: čtenáři chodí na wikipedii proto, aby se něco dozvěděli, ne aby obdivovali, jak máme vymazlené seznamy chybějících článků.--Hnetubud (diskuse) 24. 3. 2018, 21:41 (CET)Odpovědět
+ Jedudědek (diskuse) 25. 3. 2018, 08:52 (CEST) Ale je pravda, že těch chybějících článků jsou mraky. I když i to se může vzít jako další důvod, proč to nesepisovat, ale proč je tvořit. Ostatně různých seznamů s primárně červenými odkazy tu máme mnoho. Jedudědek (diskuse) 25. 3. 2018, 08:52 (CEST)Odpovědět
Jako hlavní místo bych viděl samostatnou podstránku v Požadovaných článcích. Jinak samozřejmě, nejlépe ty články zakládat a zakládat. :-) --Harold (diskuse) 25. 3. 2018, 09:38 (CEST)Odpovědět
Jdu na to, potom přesměrování a pak opět nějaké zakládání článků. Díky za reakce. --Zelenymuzik (diskuse) 28. 3. 2018, 12:39 (CEST)Odpovědět