Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Chráněná území/Výstava fotografií

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je to super nápad. Taková výstava by se pěkně vyjímala na Kampě (jako venkovní panely)... akorát to by asi ještě zvýšilo cenu pořízení, což? Jinak míst na takovou výstavu by se určitě našlo hodně. Předbíhám - ale až to bude, bylo by možná dobré se spojit s autory pořadu Toulavá kamera, třeba by stáli o pětiminutovku na toto téma. Chmee2 - kdybych mohla něco (nepříliš náročného:)) (u)dělat, dej mi vědět.Huhulenik (diskuse) 22. 4. 2012, 21:01 (UTC)

V konceptu jsou zmíněni jen živočichové a rostliny - předpokládám, že houby nebyly vynechány cíleně, ale že jen byly opomenuty. Právě proto, že houby bývají opomíjeny, bych se rád zasadil o to, aby se alespoň jeden snímek nějaké vzácné houby z chráněného území na výstavu dostal a připomínal, že vůbec existují. Bohužel na Commons skoro žádné nejsou. Dávám proto do návrhů provizorně čtyři vlastní z loňského roku. Ve focení vzácných hub na PR Vrbenské rybníky a na NPP Luční letos plánuju pokračovat; většina jich ale roste právě na přelomu srpna a září, přičemž uzávěrka na návrhy je plánovaná na konec srpna. Navrhuju proto zvážit (pokud tuto připomínku považujete za relevantní), zda by nestálo za to uzávěrku přesunout z 31. srpna na 15. nebo 22. září, což by s trochou štěstí na počasí mohlo výběr rozšířit. --Xth-Floor (diskuse) 28. 5. 2013, 13:20 (UTC)

Super, moc díky! Máš pravdu, na houby jsem zcela neplánovaně zapomněl. My jsme do pexesa dávali obrázek muchomůrky, tak tam jsem na to ještě myslel :) Určitě jsem pro, abychom na výstavě aspoň jeden obrázek měli. Odhaduji, že budeme moci mít ca 30 snímků (přesné číslo zjistím), které bychom mohli rozdělit například na ca 5 celkové pohledy území, 5 rostliny, 5 zvířata, 5 makro, 5 nebezpečí pro lokality a 5 ostatní (např. letecký snímek CHU, houby, památné stromy atd.). Kdyby tě napadlo něco dalšího, určitě to přidej. --Chmee2 (diskuse) 28. 5. 2013, 15:42 (UTC)
Je tu polovina září, takže jak jsem slíbil, přidávám pár fotek vzácných druhů hub z chráněných území. Letos to kvůli suchům co do kvantity nebyla žádná sláva, ale vybírat se snad dá... --Xth-Floor (diskuse) 14. 9. 2013, 17:35 (UTC)

Téma uvádí a např. nebezpečí v podobě. Nechybí tam něco? V jaké podobě? --27. 2. 2014, 16:19 (UTC), Utar (diskuse)

Výběr fotografií[editovat zdroj]

Jak souvisí s tématem "Chráněná území České republiky očima wikipedistů" obrázky zvířat ze zahraničí?--RomanM82 (diskuse) 27. 2. 2014, 16:26 (UTC)

Taky bych preferoval tuzemské fotografie. Pokud by výstava měla pokrýt i zahraniční chráněná území, působilo to velmi neuceleně. --Xth-Floor (diskuse) 27. 2. 2014, 16:32 (UTC)
Ahoj, v prvé řadě moc díky za vaše komentáře. S výměnou fotografií za jiné případně nemám žádný problém, jen ale prosím zvažte dvě věci a) výstava se nejmenuje "chráněná území ČR očima českých wikipedistů", ale obecně právě tak, aby umožňovala vzít i fotografie zahraničních wikipedistů, pokud uznáme za vhodné nějaké jejich na výstavu vzít. Potvrdilo by to i Wikipedii jakožto mezinárodního projektu b) všechny tři snímky jsou druhy v ČR žijící a v jednom případě je snímek i na české Wikipedii využit pro ilustraci hesla. Často to tak chodí, že se snímky odjinud využívají pro ilustraci článků z jiných míst.
Nicméně, jak jsem psal, osobně nejsem proti tomu, aby byly snímky vyměněny za jiné. Můžu se pokusit najít další vhodné snímky zvířat (za pomoc budu případně rád, dostanu se k tomu nejspíše až o víkendu), ale osobně nevidím příliš problém v tom, že byly snímky pořízeny nečeskými fotografy mimo území ČR. Zas na druhou stranu, pokud vám to přijde divné, určitě nechci kvůli těmto třem fotografií dělat špatnou krev a odrazovat vás od případné další pomoci s výstavou :) Dejte, prosím, vědět, jestli chcete stále vyměňovat a nebo jestli jsem vás přesvědčil.
S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 27. 2. 2014, 19:58 (UTC)
No, pokud je téma Chráněná území České republiky očima wikipedistů tak třeba ta vydra z New Forest Otter, Owl and Wildlife Park (Hampshire, England) vypadá dost divně. A myslím, že RomanM82 ani Xth-Floor neprotestovali proti fotkám zahraničních wikipedistů, ale chtěli by, aby tyto fotky byly z ChÚ v ČR a ne odjinud. Problémem tedy není autor, ale lokace.
Ano, jinde na Wikipedii se využívají i obrázky odjinud, tam ale jde o články o druzích; tohle má (podle všeho) být výstava zaměřená na česká Chú, tedy ne vše, co se hodilo pro pexeso, se hodí i sem. Tolik pro, snad tedy správné, osvětlení. Po dalších fotkách se podíváme. S pozdravem --27. 2. 2014, 20:59 (UTC), Utar (diskuse)
OKey, díky za vysvětlení. Jak píši, pokud jsem se svým názorem v menšině, proti výměně nic nenamítám :) Zkusme tedy prosím do neděle večera přidat nějaké další návrhy, ať pak může Tlusťa (nebo jestli chcete někdo jiný) vybrat v pondělí technicky zdatné fotografie. Ideální by byl nějaký motýl :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 27. 2. 2014, 21:44 (UTC)

Popisky fotografií[editovat zdroj]

Ahoj všem, dokončil jsem návrh popisku fotografií, viz stránku. Budu rád, pokud se najde někdo, kdo se pustí po mne do čtení/opravování/přepisování. Snažil jsem se vždy, aby popisek měl ca 120 slov maximálně, první odstavec říká „příběh o ochraně přírody v ČR“, druhý pak popisuje „co na fotce vlastně vidím“. U popisky pak bude ještě dodán QR kód, který bude odkazovat na článek na české Wikipedii, jenž je v popisce fotografie nyní. Za veškerou pomoc předem díky! S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 18. 3. 2014, 13:14 (UTC)

Wikimedia ČR[editovat zdroj]

V textu (kapitole WMČR) je uvedeno „občanské sdružení Wikimedia Česká republika“. S novým občanským zákoníkem došlo ke změně právní formy z občanského sdružení na spolek a zřejmě nejpozději do dvou let by se to mělo promítnout i v názvu, vizte např. [1]. Takže pokud by se psalo vyloženě o vzniku WMČR, tak se asi dá mluvit o občanském sdružení, ale pokud by šlo o výskyt v současném nebo časově neurčeném textu, tak by se už asi mělo mluvit o spolku. V příslušné větě tedy nejspíš:

  • Jednou z nich je i spolek Wikimedia Česká republika, založený 6. března 2008.
  • Spolek také poskytuje organizační pomoc…
  • Spolek funguje podobně jako Wikipedie…

--Bazi (diskuse) 27. 3. 2014, 00:04 (UTC)