Diskuse:Zázvor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je tohle článek o koření nebo rostlině? Jestli je to článek o koření, tak tu nemůže být ten taxobox a článek se musí přesunout na název Zázvor (koření). Jestli je to článek o rostlině, tak se to musí přesunout na název Zázvor pravý a vyextrahovat věci, které se týkají koření do článku Zázvor (koření). Pokud je to článek o rodu Zázvor, pak se to musí úplně předělat.--Juan de Vojníkov 08:24, 4. 8. 2007 (UTC)

Zázvor - koření versus rostlina[editovat zdroj]

Dobrý den, při vší úctě ke kolegovi Juanovi, není to zbytečné rozdělovat výraz Zázvor na "Zázvor - koření" a "Zázvor - rostlina" ? Logiku by to mělo, kdyby se zázvor-koření vyrábělo nějakým definovatelným způsobem ze zázvoru-rostliny. Ale pokud vím, není tomu tak; Zázvor-rostlina, resp. její část (oddenky) se používá jako koření, tedy nevyrábí se z ní/něho - je to totéž. Zázvor je rostlina, která se používá jako koření (ale také jako významná léčivka ve fytoterapii) Domnívám se že je tomu tak jako i u dalších rostlin zde na Wiki: Tymián; Anýz; Fenykl; Koriandr atd. Tyto uvedené rostliny se také nedělí na 1) rostlina; 2) koření, neboť je to jedno a totéž.. Uvádí se pouze možnosti využití, jak jsem to již upravil u několika zdejších bylin: 1) Použití gastronomie - jako koření; 2) Použití fytoterapie - jako léčivka; event. 3) Využití v průmyslu. Pokud by se mělo pokračovat dále ve stylu navrženém kolegou Juan, pak se dočkáme mnoha článků od jedné rostliny a Wiki ztratí na přehlednosti; představte si např.: 1) Levandule - rostlina, 2) Levandule - koření, 3) Levandule - léčivka, 4) Levandule - dermatologie, 5) Levandule - okrasná rostl., atd., atd. Nestačil by náhodou jeden článek "rostlina", a každé další využití řešit zařazením do kategorií? Děkuji za ohlasy a přeji hezký den. ((FIL)) --Filozof-23 (diskuse) 29. 3. 2013, 21:30 (UTC)

Pro případný přesun článku na biologický název je především třeba doplnit informace o rostlině samotné. Za současného stavu článku považuji název za adekvátní. --Jenda H. (diskuse) 30. 3. 2013, 16:00 (UTC)
Zdravim, přispeveteli filosofe, ses tu asi novy, co? Jinak bys uz spozoroval, ze co rozhodne don Juan, tak s tim nehnes ani parem volu. A kdo by s tim mel silu pohnout, tak to radeji necha byt, aby se nemusel va donem J. dohadovat, precti si jeho diskusi a uvidis. Ja rikam: napis par radku, a ja ti povim kdo jsi. U neho uz davno vim kdo je. Zdar tvymu usili o vylepsovani. Kocek.R.--46.135.22.4 31. 3. 2013, 06:47 (UTC)
Souhlasím s vámi oběma, v tomto případě je jeden článek lepší. Ideálně pak přesunout na Zázvor pravý, ale to až po rozšíření pasáže o rostlině. --Hynas (diskuse) 1. 4. 2013, 17:15 (UTC)
PRO JENDA.H.: eventuální přesun na BIOLOGICKÝ název asi není to pravé. Možná jsi myslel BOTANICKÝ; zázvor není zvířátko. Zázvor je rostlinka, kytička, takže opravdu raději šupitopresto s tím do BOTANIKY. Promiň, bylo to jen odlehčení, abychom si oddechli od suché teorie.
PRO FILOZOFA.: jelikož jsem se kouknul na ostatní koření, která uvádíš jako vzor, pak opravdu asi nemá význam za každou cenu křečovitě rozmělňovat na další a další a další články/hesla u ty samé věci. Kam to dojde, kde by byl konec? Nebyl by to nakonec "konec" Wiki ? Zdar a sílu, a taky zdravý rozum přeji všem. František--46.135.76.6 1. 4. 2013, 18:06 (UTC)
Nazdárek, sleduju tuhle diskusi, a myslím že u tohoto NENÍ POTŘEBA rozdělovat ZÁZVOR na Zázvor - koření a Zázvor - rostlina. Kdo se kapku vyzná, tak potvrdí že je to stejné, je to to samé. Zázvor-rostlina je zázvor-koření. Je zapotřebí se zamyslet taky nad hloupou větou v úvodu článku, kde se praví, že zázvor je koření získávané z oddenků zázvoru. Není tomu tak, koření se nevyrábí ze zázvoru! Koření zázvor je hlíza/oddenek zázvoru. Zdravím všechny - Mráček Saša --213.226.223.50 22. 4. 2013, 16:21 (UTC)
Rozdělovat heslo Zázvor na dva články asi nikoliv. Něco jiného je to v případě např. Bobkový list (koření) a k tomu Vavřín ušlechtilý (rostlina). Vavřín je považován (ve středomoří převážně) za okrasný strom, ze kterého se používá list jako koření (t.j. Bobkový list). Dost lidí to neví, a tedy zde máme dvě hesla, t.j. koření + rostlina/strom. Ale u zázvoru je to jinak: Zázvor (rostlina) = Zázvor (koření) = Zázvor (léčivka), jak zde již i ostatní argumentují, stále jen Zázvor, takže doporučuji NEROZDĚLOVAT. Zdravím všechny;--46.135.96.18 28. 4. 2013, 07:27 (UTC) Filip.
No popravdě, už jsem se tady na Wikipedii setkal s mnoha článkama, keré jsou rozdělené/oddělené, a přitom se jedná o takřka to samé. Navrhuji zbytečně NEROZDĚLOVAT, tento příklad članku ZÁZVOR-KOŘENÍ a ZÁZVOR-ROSTLINA je řek bych vzorový, kdy by rozdělování neprospělo. Jak píšou nahoře další kolegové, podporuju NEROZDĚLOVAT, ale dopracovat, dodat ten taxabox a rozšířit/vyzvat k rozšíření. čauky,Pepa.--46.135.5.15 10. 5. 2013, 16:42 (UTC)

Nevidím důvod, proč by tento článek nemohl samostatně existovat. Nicméně pak je zbytečné zde v takové míře opakovat to, co již obsahuje článek zázvor pravý.--Juandev (diskuse) 11. 6. 2013, 08:22 (UTC)

  • Jsem proti přesunu. Tématem článku je v této chvíli jednoznačně pochutina (koření), nikoli rostlina. A doporučuji vrátit návrh na rozdělení. Výše uvedená diskuse je zábavná, ale botanikovi vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Pokud chcete mít jeden článek pod názvem "Zázvor pravý", je to pochopitelně možné, ale pak bude nutné kompletní přepracování. To jest začít rostlinou (taxobox, popis rostliny, výskyt atd.) a až poté se rozepsat o jejím uplatnění. --Vachovec1 (diskuse) 7. 6. 2013, 22:21 (UTC)

Kolego osvětlete prosím proč vám při čtení diskuse vstávaly vlasy hrůzou na hlavě? děkuji. Hroch--46.135.52.14 20. 6. 2013, 18:33 (UTC)

  • Proti přesunu. Z článku by ale mělo být vyházeno to co, není o koření. To může být v článku zázvor pravý.--Juandev (diskuse) 11. 6. 2013, 08:23 (UTC)
  • Pro rozdělení oba články svůj význam mají. Pokud by však měl být zachován jen jeden, dal bych přednost tomu o rostlině, protože může obsahovat i všechny relevantní informace o koření v sekci využití.--Rosičák (diskuse) 18. 6. 2013, 18:55 (UTC)
  • Vyčlenění informací o gastronomickém užití či o zužitkovatelných částech či produktech do samostatného článku je vcelku standardní postup (Kmín kořenný/kmín (koření), kávovník arabský /káva, jabloň/jablko), ovšem standardní je i pojednání v témž článku, jako u mnoha dalších druhů koření. V tomto případě není třeba ani tak tento článek přejmenovávat či rozdělovat, jako spíš dotvořit chybějící článek o rostlině. --ŠJů (diskuse) 11. 7. 2013, 15:26 (UTC)
Návrh jsem jako zamítnutý odebral. --Wikipedista:BobM d|p 9. 11. 2013, 07:11 (UTC)