Diskuse:Seznam ministrů České republiky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele V0lkanic v tématu „Úpravy

Nevím, co je cílem posledních změn. Seznam všech ministrů daného rezortu je již v tabulce níže a tedy není nutné všechny ministry dávat i do tabulky výše. --Jklamo (diskuse) 16. 7. 2013, 00:30 (UTC)

Oceňuji Zonera60, že si s článkem dal práci, ale heslo je duplicitní k již existujícím. Aktuální složení vlády máme vždy ve dvou článcích: obecném a konkrétním. Podrobnější přehled všech členů vlády pak obsahují specializované seznamy. Podobně koncipovaný „seznam seznamů“ (s nadstavbou aktuálního složení) jsem např. na en wiki nenašel.--Kacir 16. 7. 2013, 01:58 (UTC)
Mým cílem je přesun ministrů z dolní tabulky do podoby nahoře (zdá se mi to přehlednější, dolní tabulka by pak byla smazána). O článcích které popisuje Kacíř samozřejmě vím. Jen se mi zdá, že v tomto článku jsou informace o všech ministerstvech a ministrech (posloupnost) na jednom místě.Tak teď nevím zda-li v tom pokračovat nebo bude článek smazán.Pokud bude navržen na smazání nemám s tím problém i když jsem ho 1.7.2011 zakládal.--Zoner60 (diskuse) 16. 7. 2013, 05:01 (UTC)
Ad Kacir: Horni seznam je sice mirne duplicitni k tomu v Vláda České republiky, ale zase v tomto clanku je treba vice mista na dalsi udaje k ministrum (ted je tam vek, muze tam byt treba politicka prislusnost, datum jmenovani...), ktere by asi v clanku o vlade zbytecne zabiraly prostor. Tedy ho nepovazuji za zbytecny. Podobne dolni seznam obsahuje celkovy prehled, ktery se ze specializovanych seznamu take clovek nedozvi (a pokud bych dotahl to rozdeleni podle vlad - viz prvni radek - bylo by to myslim jeste uzitecnejsi). Navic je mozne tam doplit i jiz zanikla ministerstva, ktera treba vlastni seznamy nemaji.
Ad Zoner60: Prijde mi to zbytecne, obe tabulky mi prijdu smysluplne. --Jklamo (diskuse) 16. 7. 2013, 10:07 (UTC)
Založil jsem DOS, nechť se vyjádří komunita. IMHO se bohužel jedná o duplicitní heslo v celém rozsahu, stejné informace (např. datum jmenování obsahuje konkrétní článek vlády, osobní údaje i datum jmenování články ministrů, a opakovat je opět v dalším seznamu, je podle mě zbytečné. Celkový přehled ministrů je typ „seznamu seznamů“. Kdo chce, půjde na heslo osoby (ministra), vlády, seznamu gesce ministra... Zdraví. --Kacir 16. 7. 2013, 10:24 (UTC)

Sekce „Seznam“ je duplicitní[editovat zdroj]

Stále si myslím, že sekci „Seznam“ nemá článek obsahovat. Jedná se o pouhé zkopírování členů vlád z článků jednotlivých vlád. K čemu ta 100% duplicita? Navíc, článek se jmenuje Seznam ministrů… , proč tedy obsahuje i ne-ministry: předsedy vlády a místopředsedy vlády , kteří nezastávali ministerské gesce?--Kacir 30. 9. 2014, 02:30 (UTC) / škrt: ta část nehraje roli.--Kacir 30. 9. 2014, 02:51 (UTC)

Ano, seznam je zatím nahrubo zkopírovaný a potřebuje ještě doladit. (Ale přemýšlel jsem i o jiném postupu: že bychom seznamy transkludovali, aby se zjednodušilo udržování na dvou místech.) Argumenty k zachování seznamu i jeho zrušení zaznívaly v obou návrzích na smazání a nemá cenu je zde znovu opakovat. Myslím ale, že potřebuje dopracovat úvod článku, v němž se vysvětlí, že seznam zahrnuje všechny členy vlád, i když je zjednodušeně nazván jen seznamem ministrů. Ti neministerští členové představují jen občasné výjimky a seznam by IMHO ztrácel na užitku, kdybychom z něj vynechávali premiéry nebo vládní místopředsedy bez vlastních portfejí. --Bazi (diskuse) 30. 9. 2014, 11:33 (UTC)
Jediný relevantní argument zastánců ponechání zněl, že se z časových os tabulky čtenář (rychle) dozví, kdo s kým seděl a neseděl ve vládě. Sekce „Seznam“ v tomto ohledu nepřináší žádnou přidanou hodnotu, když se čtenář totožnou informaci dozví v heslech samotných vlád.
Pokud mají být zapracování i premiéři a vicepremiéři, pak současný název – pouze s ministry –, považuji za zmatečný. V takovém případě by se měl článek přejmenovat na Seznam členů vlád České republiky, Seznam členů českých vlád apod.--Kacir 30. 9. 2014, 12:04 (UTC)
V navrhovaném pojmenování problém nevidím, stejně jako v tom stávajícím, a to vzhledem k „očekávanosti“ pojmenování, protože i běžně v médiích se mluví o ministrech a libovolně se do toho zahrnují i ty občasné výjimky.
Raději bych ale uvítal třeba názor, jestli v seznamu řadit osoby abecedně a přiřazení k funkci a vládě mít jen jako jeden z řady údajů, čímž by se opravdu zřetelně odlišil tento seznam od těch jednotlivých dílčích, anebo jestli raději ponechat stávající podobu, a v tom případě by opravdu mohlo být užitečné data do seznamu transkludovat.
Další praktická drobnost, která by stála za vyjasnění, je uvádění premiérů, kteří dočasně byli pověřeni výkonem funkce některého ministra, v seznamech a pak i v časové ose. Osa odhaluje třeba nezaplněnou díru před Burešem, kde mohl být někdo pověřený, zatímco hned dvakrát uvádí Špidlu jako pověřeného. Nejsem si úplně jistý, jestli už v článcích o jednotlivých vládách panuje v tomto jednotný přístup, anebo je jen věcí nahodilého přístupu wikipedistů, kde je uveden pověřený „náhradník“ a kde není. Tuším, že je uváděn náhradník z řad členů vlády, zatímco pokud byl pověřeným náhradníkem jen náměstek apod., uváděn není. To vše by stálo za důkladnou kontrolu z úředních zdrojů, stejně jako rozlišení dat abdikace od dat faktického odchodu (někde je řešeno poznámkou, jinde ale může údaj chybět). Protože u původních tabulek nebyly uváděny zdroje, z nichž by se toto dalo u jednotlivých údajů prověřit, nemůžu úplně vyloučit, že se nějaké nedostatky nebo chyby nepřenesly i sem. (Transkludování by případné opravy ulehčilo.) --Bazi (diskuse) 30. 9. 2014, 12:53 (UTC)
Máš pravdu, že i název „seznam ministrů“ by mohl být očekávaný, ač článek původně obsahoval jen ty ministry (bez premiérů a vicepr.). Na zjednodušenou frázi „ministři schválili“ Google dává výsledky.
Jak uvádět např. premiéry, kteří byli pověřeni řízením rezortu po demisi člena vlády zatím návod a shodu nemáme. V článcích to uvádíme různě, kdo se k tomu zrovna namane. Tady by to chtělo právní výklad, protože i jmenovaní ministři jsou pověřeni řízením. Ovšem premiér nemusí být jmenován, ale jen pověřen řízením ministerstva, viz Nečas po odvolání Peake, takže z laického pohledu ministrem není (nebyl jmenován), viz také Předseda vlády, ministři na hrad.cz; ústava v čl. 68, odst. 2 uvádí: Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů. A dvojí wikipřístup v praxi: pověřený Nečas je číslován 14. ministr obrany a naopak pověření ministři spravedlnosti nejsou číslováni jako ministři, na způsob uvádění (acting)úřadující, u takových osob na en wiki.
S koncepcí článku si jistě poradíš, já jej stále považuji za nad/zbytečný.--Kacir 1. 10. 2014, 22:56 (UTC)
@Bazi:: Tak pověřené osoby řízením ministerstva dle oficiálních stránek daných úřadů je nutné považovat za plnohodnotné ministry, viz Nečas na MO a galerie min. spravedlnosti, včetně Rychetského (po Parkanové) a Špidly. Wikičíslování u spravedlnosti tedy neodpovídá.--Kacir 3. 10. 2014, 22:46 (UTC)

Přechýlené formy[editovat zdroj]

Je nějaký důvod, proč je to psáno takto různě u těch případů, kdy v rámci jedné vlády ministrovali muži i ženy v dané funkci?

  • 1996: Ministr(yně) spravedlnosti
  • 2007: 1. místopředseda/-kyně vlády
  • 2008: Ministr(yně) zdravotnictví
  • 2014: Ministr spravedlnosti
  • 2015: Ministr/-yně školství, mládeže a tělovýchovy

Kdyby to bylo jen jednou jinak, tak to rovnou opravím, takhle tu jsou ale tři různé možnosti. --11. 6. 2015, 17:36 (CEST), Utar (diskuse)

Myslím, že důvodem je původní převzetí z různých seznamů jednotlivých vlád a pak nedostatečné sjednocení. Jinak by ale mohlo odlišení souviset i s tím, že zatímco u „ministr(yně)“ zůstává mužská verze plně zachovaná i při připojení ženské koncovky, u „místopředseda/-kyně“ se musí z mužské verze kus odstranit, abychom mohli přilepit ženskou koncovku, takže je tam lomítko se spojovníkem, prostá závorka k přesnému vyjádření obou variant nestačí. Pokud bychom to měli nějak sjednocovat, obecně bych dal přednost lomítkové variantě. --Bazi (diskuse) 11. 6. 2015, 17:47 (CEST)Odpovědět

Časová osa[editovat zdroj]

Nebylo by už na čase graf rozdělit? Například udělat čáru za Fischerovou vládou a od Nečasovy vlády začít nový graf? --Vachovec1 (diskuse) 25. 5. 2017, 20:01 (CEST)Odpovědět

Jako důležitější vidím přebarvení ODS, nejsou vidět modrá jména na modrém podkaldu. JAn (diskuse) 26. 5. 2017, 11:44 (CEST)Odpovědět
Asi spíš vysunout jména ven z pruhů, protože ta barevnost odpovídá barevnosti v tabulce, ta zas barevnosti v jiných tabulkách a grafech. Nepovažoval bych za užitečné to měnit pro jeden graf. --Bazi (diskuse) 26. 5. 2017, 11:55 (CEST)Odpovědět

Úpravy[editovat zdroj]

@Mára Novák 22: Děkuji za vylepšení mé úpravy, jako obvykle jste ještě o něco pečlivější než já. Často v editaci nějaký detail opomenu, takže si těchto Vašich vylepšení opravdu cením. :) --V0lkanic (diskuse) 4. 5. 2023, 18:07 (CEST)Odpovědět