Diskuse:Picture Perfect (album, Every Avenue)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Marek Koudelka v tématu „Recenze v rámci WikiProjektu Kvalita (2)

Tak tady je pár nápadů:

  • v infoboxu je nejdelší verze, v textu ale o různých verzích nic nevidím
    VyřešenoVyřešeno dodání informací.
    OK.
  • hned po návratu z turné po vydání předcházejícího středně úspěšného alba - nešlo by to třeba nějak rozdělit? možná by se hodil měsíc a rok, kdy se tedy vrátili
    Dal jsem tam datum a trochu to rozdělil, nevím jak to formulovat totiž. To "po vydání předcházejícího... alba" patří k tomu turné. Jako turné, které začalo po něčem.. (mám to dát takhle do vedlejší věty?)
    Chápu, ale myslím, že třeba na jaře roku 2009, hned po návratu z turné, na němž představovali své předchozí album Shh. Just Go with It je lépe čitelné.
    VyřešenoVyřešeno Asi tak.
  • kapelový myspace profil -> profil kapely na Myspace ?
    VyřešenoVyřešeno změněno.
    OK.
  • nevím, jak je to zvykem v ostatních článcích, ale úryvky textů skladeb mne poněkud překvapily - opravdu tu můžou být? pod CC-BY-SA 3.0?
    Myslím si, že úryvky nijak autorský zákon neporušují - jsou to pouze citáty z těch písní, které potvrzují to, co o těch skladbách píšu (že jsem si ten příběh jako nevymyslel :-D). Úryvky nejsou nijak dlouhé, takže myslím si, že formu citátu splňují. Jsou dány do uvozovek, aby to bylo jasné - ale šablonu jsem nedělal, protože ta by to odsadila a to by pak vypadalo divně.
    OK.
  • ty překlady jsou oficiální nebo tvoje? hodilo by se to tam poznamenat (třeba pod nadpis Skladby dát Seznam skladeb s úryvky textu, volně přeloženo:)
    Nejsou oficiální, spíš bych to viděl na poznámky - prosím, jak se vkládají (nejlépe: Mohl bys mi dohodit nějaký článek, kde jsou? Protože slovně to může být obtížné na vysvětlení, ale z textu to okoukám snadno)
    Poznámku máš teď i v tomhle textu, je to reference z group="p".
    VyřešenoVyřešeno Poznámka přidána.
  • jemné údery činel - činelů?
    VyřešenoVyřešeno
    OK.
  • oplzlá slova -> oplzlý text?
    VyřešenoVyřešeno
    OK.
  • jsem konečně mimo - být mimo není to samé co být pryč
    Nelze říct být mimo vztah? Jako pryč z toho vztahu? Opravím když tak.
    Lze, ale to teď když jsem konečně mimo. mne spletlo. Asi to nech být.
    NevyřešenoNevyřešeno Nechal jsem tedy, jak to je.
  • byly napsány v druhém kole ?
    Myšleno nejspíše jako, že byly napsány až dodatečně, nevím moc jak to napsat pro porozumění - Jako, že nejprve napsala ta kapela ty rychlé skladby a pak až jako do počtu ty pomalé - mám přeformulovat lépe? Stejně musím dopsat, že je to názor kritiků a ne můj (tj. wikipedie).
    Tak jsem to pochopil dobře, jen mi to přišlo jako trochu podivná formulace (co třeba až ve druhém sledu/až po těch rychlejších).
    VyřešenoVyřešeno Ano, tak je to lepší, díky.
  • zdroj délek skladeb?
    dodám, kam mám tu referenci napsat, ke každé zvlášť? nebo stačí
    Stačí. Dej ji místo toho {{Zdroj?}} v úvodu Seznam skladeb
    VyřešenoVyřešeno Nahrazeno. Díky za pochopení mé nedokončené věty (omyl, ne záměr) :-)
  • odkazy na Allmusic a spol.?
    Myslíš jako wikiodkazy? Protože ta jejich kritika má refernce už v infoboxu (mám ji zopakovat?)
    Ano, navrhoval jsem odkazy na články o nich (možná jen u některých)
    VyřešenoVyřešeno Odkaz na Allmusic a AbsolutePunk - jsou na en, Allmusic i na cs
  • přirovnávají album k mnoha jiným kapelám, - neměla by se alba přirovnávat zase jen s alby?
    Přirovnávají styl kapely na tomto albu - lepší?
  • občas jsou reference až za mezerou, není třeba
    VyřešenoVyřešeno - moje častá chybka, opraveno snad na všech místech.
    OK.
  • co nějaký obrázek, třeba kapely?
    VyřešenoVyřešeno Přidán obrázek z hlavního článku.
    OK.
  • když bylo turné po předchozím albu, bylo i po tomhle? (fotka by pak mohla být z něj)
    To asi bylo, musel bych dohledat (snad to i udělám :-D) - fotka z něj - to bude pořádnej ořech, jsem rád, že jsou alespoň nějaké fotky téhle skupiny dostupné, najít ještě konkrétní datum... mně stejně dost vadí, že nelze používat fair use v těchto situacích - ty covery alb, ale to je na jinou diskusi..
    Zkus se po tom kouknout, jen nápad…
    Vrhnu se na to asi až o víkendu... přes týden bohužel nemám dost času na takovou "archeologickou" činnost - hledání starých článků o turné apod. :-), obrázky zkusím někdy najít a napsat majitelům, zatím mi většina vyhověla, co jsem psal (např. obrázky k Bowling for Soup)

--12. 3. 2012, 12:28 (UTC), Utar (diskuse)

Děkuji moc za recenzi, s DČ ani zvlášť nepočítám, jen mě spíš zajímalo, jestli je možné takto článek o albu pojmout. Co mi přišlo jasné, hned jsem opravil, zbytek je okomentován. Ještě jednou díky, zdraví --Mates245 (diskuse) 12. 3. 2012, 16:43 (UTC)
Není zač. Koukni na ty úpravy. A proč by to nemohlo být DČ? --12. 3. 2012, 17:28 (UTC), Utar (diskuse)
Většinou hotovo, tvůrčí činnost přijde o víkendu (už jsem napsal výše dost k tomu...), no na můj vkus je tam moc červených linků na DČ. Na zdejší poměry článků k albům by to DČ být asi mohl... záleží na posouzení ostatních, já to sám zhodnotit neumím a sám si označovat článek za dobrý je poněkud zvláštní... Zdraví --Mates245 (diskuse) 12. 3. 2012, 18:58 (UTC)

IRC recenze[editovat zdroj]

Poslal jsem na to na IRC pár tamějších…, hm, tamějších a jejich nápady jsou:

  • buď vytvořit rozcestník nebo sebrat rozlišovač
    VyřešenoVyřešeno Rozcestník vytvořen.
  • upravit popisky u skladeb

--12. 3. 2012, 22:12 (UTC), Utar (diskuse), pokračuje podzemnik:

  • Úvod obsahuje informace, které se dále v článku nenachází. Měl by obsah pouze výcuc z článku. Doporučuji proto doplnit kapitolu typu "Vznik alba" nebo tak něco
    Takže nevadí, když tam ta informace bude zmíněna dvakrát v tom článku? Poprvé v úvodu a poté v samotné části?
Nevadí to ani trošku. --Podzemnik (diskuse) 13. 3. 2012, 07:36 (UTC)
  • Všechny informace, které nějakým způsobem hodnotí umělecké dílo, by měly být uvedeny ve tvaru "Podle toho a toho je druhá skladba melodická, naopak ten a ten ji považuje za nejlabší část alba". Podívejte se např. na en:Nevermind#Critical reception. Prakticky v každé větě je uvedeno, kdo co říká o čem. V encyklopedii nelze takto zobecňovat hodnotící informace
    Pokusím se na tom zapracovat
  • Ref. č. 4 považuji za zbytečný
  • {{}}
  • Je článek tohoto muže natolik hodnověrný a významný, že se můžeme na něj odkazovat?
    Naštěstí na něj odkazuji jen jednou - potažmo dvakrát, ale jedno z toho je reference k samotnému názvu alba... asi není potřeba, když je dalších 28 referencí.. a k tomu přirovnání, je pravda, že to ani moc nesedí.
Název alba není třeba refovat. --Podzemnik (diskuse) 13. 3. 2012, 07:36 (UTC)
  • Překlepy, to můžeme vyřešit na konec
  • Ukázky textů a překlady k nim zde podle mě nemají co dělat. Texty jsou chránýn materiálem, a i když jsou zde jenom ukázky, podle mě to překračuje únosnou mez. Pokud se podívate na anglickou Wikipedii, málokdy tam jsou tak dlouhé ukázky, už vůbec pak ne k více písním (pokud to není pod fair use).
    Mám tedy v textu nechat jen jejich překlady? Nebo k těm informacím "o čem to je" stačí jen reference odkazující na text? Jinak k té délce, ony ty texty zas tak dlouhé nejsou, na anglické wikipedii když mají ukázky, tak mají zpívané - zazpívání těch ukázek by moc dlouho netrvalo (řádově několik vteřin).
Ano, na anglické Wikipedii mají přímo ukázky zpívaného textu, a to pod mnou zmíněnou licencé fair use. Náš právní řád takový pojem nezná, takže tu nemůžeme mít nic podobného. Blíže WP:Fair use. Osobně bych přepracoval celý odstavec do plynulého textu, který by vypadal nějak takto:
Album otevírá svižná úvodní skladba „For Always, Forever“, ve které zpívající oslovuje svoji partnerku a vzpomíná na zážitky z místa, kde se poprvé potkali a kde prožili první nejhezčí momenty společného života.[12] Následuje skladba „Mindset“ s chytlavým refrénem, ve kterém zpěvák David Strauchman na konci skladby ukazuje možnosti svých hlasivek, by stylisticky dobře zapadla mezi písně z 90. let.[17] Atd.
Pozor ale na to, jakým způsobem zdrojujete. Třeba v refu 17 se nenachází nic o "chytlavém refrénu" ani o tom, že zpěvák ukazuje "možnosti svých hlasivek". Já vím, že je to otrava takové věci zdrojovat, ale v tomto se Wikipedie zásadně odlišuje od serverů typu Teepack či Full Moon, kde si autor napíše, co chce a jak to on cítí. My pouze přebíráme názory ostatních autorů a snažíme se je nějakým konfrontovat. --Podzemnik (diskuse) 13. 3. 2012, 07:36 (UTC)

Jinak je článek pěkný a pokud ho dotáhnete na DČ, bude to první na české Wikipedii, který se zabývá hudební albem. --Podzemnik (diskuse) 12. 3. 2012, 22:40 (UTC)

Díky za recenzi, mám zde pár dotazů, něco ještě přijde. Zdraví --Mates245 (diskuse) 12. 3. 2012, 23:45 (UTC)
Trochu mi to trvalo, ale zapracoval jsem na tom, dal jsem pryč části skladeb, přidal jsem část o nahrávání (ta ovšem ještě není kompletní, mám dobrý zdroj na více informací). V té části "Skladby" jsem jako zdroj k obsahu písní nechal odkazy na texty na jiných stránkách, je to v pořádku? Snažil jsem se vylepšit to zdrojování, ale jak říkáte, je vážně těžké zdrojovat, že někdo zpívá vysoko... protože třeba mně, jako člověku s nějakým hudebním sluchem a vzděláním, tohle přijde úplně jasné po poslechnutí té skladby. Zdraví --Mates245 (diskuse) 4. 4. 2012, 18:46 (UTC)

Recenze v rámci WikiProjektu Kvalita (2)[editovat zdroj]

Marek Koudelka[editovat zdroj]

  • každopádně doplň nezlomitelné mezery
  • Na nahrávání alba začala kapela pracovat na jaře roku 2009, hned po návratu z turné, na němž představovali své … − asi spíš „představovala“, ne? AnoAno
  • Na albu kapela spolupracovala s producenty Mikem Greenem, který spolupracoval se skupinami Paramore − opakování slov AnoAno
  • Pěvecky se podíleli i další zpěváci Tom Higgenson z kapely Plain White T's a Vanessa Harris. − možná spíš „pěvecky se na albu podíleli“ či „pěvecky přispěli“, takhle tam jakoby něco chybíAnoAno
  • Dave Strauchman a Jimmie Deeghan v rozhovoru uvedli − asi bych napsal, že jde o členy kapely, protože předtím to tam uvedené není AnoAno
  • Dále Strauchman pro Buzznet natočil klip − možná by bylo dobré nějaké vysvětlení, co Buzznet je − webová stránka? →‎ „… pro internetovou stránku Buzznet“ AnoAno
  • V písni se zpívá páru, jež se rozešli ve zlém − pár se spíš „rozešel“ než „rozešli“ AnoAno
  • alterativní je překlep nebo nějaké neznámé slovo? AnoAno
  • Dle recenze na serveru absolutepunk se jedná o skladbu − výše máš ten název s velkým písmenem AnoAno
  • Jiní (například Max Specht) zase vyzdvihují − to je kdo? (asi by stálo za to připsat něco navíc, recenzent MS ze serveru… nebo tak něco AnoAno
  • bicí skvěle kontrastují − osobně bych se slovům jako „skvělý“ vyhnul AnoAno
  • swing − odkaz na rozcestník AnoAno
  • Následuje desátá stopa „The Story Left Untold“ - pomalá a melancholická − pomlčka místo spojovníku AnoAno
  • „Clumsy Little Heart“ je svižná píseň, která skvěle uzavírá album, které tak nekončí pomalými písněmi. − opakování slov + „skvělý“ (viz o pár bodů výše) AnoAno
  • Oceňuje se i výkon zpěváka kapely a pak Oceňuje se také že se kapela − je to sice další věta, ale i tak by možná bylo lepší jedno ze slov nahradit jiným AnoAno
  • ty pomlčky/spojovníky někde u kritiky máš, jinde ne; pokud se nepletu, tak jsem ti to již jednou psal, nevím však kam… AnoAno
  • v infoboxu: „Studiové album“ − patří tam malé „s“ AnoAno
  • parametr „jazyk = angličtina“ + kategorie Alba v angličtině AnoAno
  • asi bych i založil kategorii Alba Fearless Records (en) AnoAno
  • nakonec: nechceš něco zamodřit? (třeba okolní alba, ale i něco dále v textu)

Je to dobrý článek a vlastně mě nenapadá nic, co by se tam dalo upravit či doplnit, až na těch pár výše vypsaných maličkostí. S pozdravem Marek Koudelka (diskuse) 9. 11. 2014, 21:59 (CET)Odpovědět

Děkuji za projití. Zamodřit se pokusím, co nejvíce. Pevné mezery dodám, návrhy jsem zapracoval, ještě možná podám žádost, aby to zkoukl ještě jeden člověk. Zdraví --Mates (diskuse) 9. 11. 2014, 23:03 (CET)Odpovědět

Jan Polák[editovat zdroj]

Přidám své postřehy (snad se za ně nebudeš zlobit):

  • proč nemáš v infoboxu některé položky doplněné interními odkazy? Namátkou například „studiové album“ či „3. listopadu“.
    AnoAno Něco jsem tam přidal, i když osobně preferuji odkazování jen na relevantní stránky, např. tedy 2009 v hudbě, ale již ne 3. listopadu; ale budiž.
  • osobně se mi moc nelíbí spojení Vyšlo 3. listopadu 2009 pod taktovkou vydavatelství Fearless Records. Ale možná je to jen můj osobní názor. Přesto jsem si to dovolil upravit. Snad se na mne nebudeš hněvat. Uprav si to případně ještě podle svého vkusu.
    AnoAno Budiž.
  • ze skupiny SR-71, který produkuje například s kapelou Jonas Brothers – je tam ten přítomný čas správně?
    AnoAnoDal jsem minulý
  • Dalšími producenty alba byli Zack Odom a Kenneth Mouth. Album bylo nahráno
    NeNe S tímhle moc nesouhlasím, sloveso nahrát v předchozí větě použito není. A vytvořit trpný tvar jinak než s použitím pomocného slovesa být neumím. Vždy jsme se učili, že to není žádná stylistická chyba, píšeme-li v trpném rodě
    Šlo o to, že se ve dvou větách za sebou vyskytuje velmi podobné spojení – alba byli. Co třeba „Mezi producenty patřili také Zack Odom a Kenneth Mouth. Album bylo nahráno“? --Jan Polák (diskuse) 10. 11. 2014, 22:29 (CET)Odpovědět
  • Vanessa Harris – u ní kapela není známa?
    Zkusím ještě pohledat, ale nenašel jsem nic.
  • Zpěvák Dave Strauchman a kytarista Jimmie Deeghan Every Avenue v rozhovoru uvedli – ten chlap se fakt jmenuje „Jimmie Deeghan Every Avenue“?
    AnoAno Nejmenuje, chybí tam předložka
  • tuším, že kolega Harold mi u článku Dobrého článku Žabky vyhazoval odkazy (reference) vedoucí na stránky internetových obchodů. Ve článku jsem takové odkazy našel také – viz. Upozorňuji na to, aby ses pak nedostal do problémů.
    Zkusím pohledat i jinde, ale jsou v nich informace o prodejnosti a verzích alba, které jsem zatím jinde nenašel.
  • Podle kritiků se skupina od posledního alba velmi vylepšila po hudební stránce. – bylo yb to možné orefovat?
    Ref 16 nestačí? Resp. mám ho uvést u každé z těch dvou vět?
  • Pravděpodobně byla první písní nového alba, na níž začali Every Avenue pracovat, jmenovitě Josh Randall a David Strauchman. – To zavání vlastním výzkumem, ne?
    AnoAnoDám pryč pravděpodobně
  • Deeghan v rozhovoru přirovnal „For Always, Forever“ ke skladbě z předcházejícího alba „Chasing the Night“. – víš co mu v té nové písni onu starou připomnělo?
    AnoAno Téma
  • Jako druhá následuje píseň „Mindset“, – můj kolega v práci by Ti řekl: „Jako nebo doopravdy?“
    Upřímně to považuji za standardní obrat "jako+řadová číslovka". Např. jako první vystoupí/první vystoupí – osobně v tom nevidím rozdíl, pokud bych to vynechal, musel bych říci "druhá je"; máš-li nápad na reformulaci, edituj s odvahou.
  • neměly by být anglické názvy (předně názvy písní) uvedeny šablonou {{Cizojazyčně}}?
    Nevím, nikdy jsem to nedělal a upřímně nevím, jak by se s tím šablona seznam skladeb popasovala. Co si o tom myslí Marek?
    Řekl bych, že by tam ta šablona být mohla, i když na druhou stranu bude pak v článku vložena mnohokrát. To je spíš otázka na komunitu, jelikož se to týká velkého množství článků. Osobně proti tomu nic nemám. (šablona {{Seznam skladeb}} by s tím neměla mít problém) --Marek Koudelka (diskuse) 11. 11. 2014, 15:11 (CET)Odpovědět
  • Kapela umí na albu zapracovat i na nejmenších detailech, od vyváženého obalu po jemné detaily v jednotlivých písních
  • Richard Meyrick - 87 % – proč ta změna oproti ostatním položkám?
    Je to tak ve zdroji a navíc, 87% se hvězdičkami ukazuje špatně
    Tomu rozumím. Spíš jsem měl na mysli typografii, totiž symbol: - namísto správného: – --Jan Polák (diskuse) 10. 11. 2014, 22:29 (CET)Odpovědět
  • v citačních šablonách by se neměly vyskytovat prázdné položky
    Mám dojem, že jsi je odstranil?
    Snažil jsem se, ale asi ne všude. --Jan Polák (diskuse) 10. 11. 2014, 22:29 (CET)Odpovědět

Toť vše. --Jan Polák (diskuse) 10. 11. 2014, 20:38 (CET)Odpovědět

Ahoj, díky za projití. Něco jsem opravil, něco asi cítím jinak a na něco ještě kouknu, třeba ten amazon zdroj, kde je prodejnost a verze alba. --Mates (diskuse) 10. 11. 2014, 22:19 (CET)Odpovědět
Klidně si to uprav podle svého. Je to přeci jen Tvůj článek (i když někteří kolegové by k vlastnění článků možná měli své výhrady). --Jan Polák (diskuse) 10. 11. 2014, 22:29 (CET)Odpovědět