Diskuse:Fa-lun-kung/Archiv 1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Musím upozornit na jednu nesrovnalost. Hned v první větě je uvedena nepřesná informace, že Falun Gong je "tradiční čínské cvičení". Tento popis by odpovídal cvičení Qi-gong, které je také součástí praxe Falun Dafa. Falun Gong jako takový není cvičení, ale kultivační praxe. Raději bych se také držel správného čínského přepiu slov, pinyinu; tzn. Li Hongzhi (namísto Li Chung-č´), Zhuan Falun (namísto Čuan Falun), apod. Přestože jde o nepodstatný detail, český přepis bych raději uvedl v závorce. Názvy v pinyinu jsou přeci jen rozšířenější. --Tuthmose 14:12, 2. 9. 2006 (UTC)Tuthmose

poznamka[editovat zdroj]

Autor clanku by se mel zdrzet svych vlastnich nazoru, ktere nejsou zalozeny na spravnem porozumeni cele veci. Nebudu vypisovat vsechno, ale musime uvazovat tak, ze knihy jsou prekladany z cinskeho jazyka a je zde take otazaka jakehosi prenaseni cinske kultury a mysleni, proto - pojem "bezni lide" - muzeme rici slovy pro nas blizsi "svetsti lide" - pricemz oznaceni ma za ukol oznacit lidi "nekultivujici" a nikoli se nad ne spolecensky povysovat. Autorovo tvrzeni o "schopnostech, ktere vam predavam ja" je take spatnym porozumenim cele zalezitosti a to i v tom smyslu, ze zde bylo pouzito v naprosto nespravnem kontextu. Vyhrady vuci homosexualum a snatky mezi lidmi ruznych ras - toto je take zalozeno na neporozumeni cele zalezitosti. Celkove bych rad rekl, ze by mese l autor predevsim zdrzet jakychkoli svych porovnavani, co je a co neni v souladu s principy Pravdivosti, Soucitu a Snasenlivosti.

Poznámky ke správnosti uvedených dat[editovat zdroj]


kniha Falun Gong není hlavní knihou školy Falun Dafa, nýbrž základní knihou, která pojednává o qi gongu a je obsahově řazena do nižší úrovně qi gongu (vyslovujeme - či kung), Hlavní knihou je kniha jménem Zhuan Falun (Otáčení Kolem Zákona), tato kniha pojednává o kultivační praxi na vyšších úrovních qi gongu.

Terminologie v kultivační praxi

Spojení "běžní lidé" znamená označení znamenající ty, co se nekultivují. Ti, co se kultivují jsou obvykle označováni jako mniši a jeptišky, poustevníci... nikdo by je nenazval běžnými lidmi. Metoda Falun Gong učí kultivaci ve společnosti, tedy nikoliv v odloučení, jako je to známé u mnichů, poustevníků... proto se používá toto spojení. Lidé tím mohou býti zaváděni, protože možná nikdy neviděli metodu, která postupuje tímto způsobem - kultivací mezi "běžnými - nekultivujícími" lidmi. V chrámech se všichni věnují kultivaci. Ve společnosti tomu tak není, proto se takový mnich liší od lidí v "běžné lidské společnosti."

Odebírání orgánů praktikujícím Falun Gongu v Číně[editovat zdroj]


fakta o odebírání orgánů zaživa v nemocnici Sujiatun/Shenyang[16] byla po návštěvě zaměstnanců americké ambasády označena za nepravděpodobná či přinejmenším přehnaná [17][18]. Poskytováním přehnaných informací tak mohou přiznivci "pravdy, soucitu a snášenlivosti" paradoxně zmírnit tlak na dodržování lidských práv v ČLR. Rád bych k tomuto doplnil, že informace o nelegálním odebírání orgánů se dostala na veřejnost několik týdnů před tím, než byla provedena prohlídka těchto prostor. Praktikující vysvětlovali, že reakce na zprávy přišla příliš pozdě a stopy byli včas zahlazeny. Nic nebylo objeveno. Je tu ještě jeden fakt, policie, armáda a vládní složky, které jsou označeni jako organizátoři nezákoných transplantací a praktikující Falun Gongu, kteří se snaží odhalit veřejnosti jejich přímo nepotvrzené zločiny. Jako fakta o pravdivosti obvinění je třeba vzít nezávislé vyšetřování pana Davida Kilgoura (kanadského státníka), který byl do Číny přizván čínským advokátem Gao Zhishengem http://www.velkaepocha.sk/content/view/248/39/ (který byl později prokazatelně mučen. Jako uznání ze západu za jeho statečnost, morální sílu a hájení spravedlnosti za nevýhodných podmínek, byl nominován na Nobelovu cenu míru a uznání mezinárodní právnické obce), aby situaci prošetřil. On i jeho souhrnná správa, kterou zpracoval spolu s lidskoprávním advokátem Davidem Matasem obvinění potvrzují ( http://www.organharvestinvestigation.net ) a spustili celosvětovou akci za omezování transplantační turistiky do Číny, za účelem snížit poptávku po orgánech a zachránit tak lidské životy. Zde je výpověď manželky chirurga v podání Velké Epochy -posuďte sami, kdo se snaží odhalit pravdu a kdo ji zamlčuje-http://www.velkaepocha.sk/content/view/218/39/

Čínská Strana přiznává odběr orgánů věznům, ale popírá nelegální odběr v širokém měřítku. Strana je spokojena s nárůstem transplantací, které prokazatelně čítají přes 60 000 od roku 1999(začátek pronásledování Falun Gongu)do roku 2006, na druhé straně nedokáže vysvětlit ani dokladovat od koho pochází orgány pro 41 500 transplantací.

Gao Zhishengem [1] který byl později prokazatelně mučen. Jako uznání ze západu za jeho statečnost, morální sílu a hájení spravedlnosti za nevýhodných podmínek, obdržel nobelovu cenu míru a uznání mezinárodní právnické obce

Na pražské mezinárodní konferenci se debatovalo o transplantacích [2]. O odevírání orgánů politickým vězňům pojednává stránka organizace Lidská práva bez hranic [www.lpbh.org] . Orgány si ve skutečnosti můžete objednat na stránce [3], která byla nalezena na internetu - Pořad zpracovaný na téma nelegálních transplantací probíhal na stanici ČT2 dne 7.11. v pořadu Kosmopolis (10 min. pozačátku pořadu začíná toto téma) [4] .Dalšími skutečnostmi jsou fakta několika sebevražd transplantačních chirurgů.

Čínská vláda není stále ochotna poskytnout základní informace o transplantacích orgánů na svém území - kolik jich je prováděno, jaké jsou zdroje orgánů, kolik transplantace stojí nebo na co jsou utržené peníze použity. Dodnes ani jedno z obvinění vznesených ve zprávě nebyla čínská vláda schopna popřít.

Informace o nelegálním odebírání orgánů se dostala na veřejnost několik týdnů před tím, než byla provedena prohlídka těchto prostor. Praktikující vysvětlovali, že reakce na zprávy přišla příliš pozdě a stopy byli včas zahlazeny. Komunistická strana obvinění popírá a opírá se o skutečnost, že nic nebylo objeveno. Jako fakta v kauze tohoto obvinění je třeba vzít nezávislé vyšetřování pana Davida Kilgoura (kanadského státníka), který byl do Číny přizván čínským advokátem Gao Zhishengem, aby situaci prošetřil. On i jeho souhrnná správa, kterou zpracoval spolu s lidskoprávním advokátem Davidem Matasem obvinění potvrzují ( [5] ) a spustili celosvětovou akci za omezování transplantační turistiky do Číny, za účelem snížit poptávku po orgánech a zachránit tak lidské životy.


Dobrý den, nejsem autorem tohoto článku a ani tomuto tématu příliš nerozumím, ale přesto bych se rád pokusil vysvětlit jednu věc. Wikipedie se samozřejmě snaží být zodpovědná vůči svým čtenářům, proto mezi její základní pravidla patří neutrální úhel pohledu a ověřitelnost. Pokud máte k textu článku výhrady, nejdříve si prosím přečtěte obě pravidla a pak se můžete pokusit článek upravit, nebo raději konkrétní úpravy navrhnout na této stránce. Mějte ale na paměti, že:
  • Každá informace, kterou vložíte, musí být podložena věrohodným zdrojem. Nelze čerpat pouze z Vašich vlastních poznatků a zkušeností, protože by se jednalo o vlastní výzkum.
  • Článek musí být neutrální a obsahovat všechny relevantní úhly pohledu (tj. jak názory příznivců Falun Gong, tak i jeho odpůrců a kritiků).
  • Nesmíte z článku odstraňovat tvrzení, která jsou podložena relevantním zdrojem.
  • Kdokoliv může článek po Vás upravit nebo rozšířit, pokud přitom dodrží výše zmíněné zásady.
--Petr Adámek 04:00, 14. 11. 2007 (UTC)

Poznámky skeptického autora[editovat zdroj]

Na úvod bych řekl, že jsem se k Falun Gong dostal na happeningu "První máj bez komunistů a nikdy jinak" v jejich sekci, kde předváděli odebírání orgánů zaživa. To mě vyburcovalo, takže jsem se zúčastnil demonstrace před ambasádou ČLR 20.7.2007. Líbilo se mi klidné a vyrovnané vystupování praktikujících a víkend na to jsem si prostudoval první knihu, kterou si lze najít na www.falundafa.org. Zprvu jsem se snažil ty věci překousnout a dobrat se k něčemu hlubšímu, ale zhruba v půlce už jsem to vzdal a skutečně jsem se cítil podveden nalákáním na "pravdivost, soucit a snášenlivost". Takže jsem v tomto smyslu chtěl nezasvěceným ušetřit obdobné zklamání. Jestli cvičení samo o sobě přináší něco blahodárného jsem díky znechucení středověkými bludy a evidentními nepravdami bohužel nezkusil.

Protože vážení oponenti jako anonymové nemůžete teď stránku editovat, udělal jsem v ní některé úpravy na základě Vašich připomínek. Jistě jste si ale založili konto a za čas budete moci editovat normálně a dostaneme se tak brzy do křížku, co ve výsledku nechat a nenechat. Proto by možná nebylo od věci, kdybychom se na to sešli a popovídali si o všem. V zásadě stále stojím spíše na straně relativně mírné sekty než na straně komunistické strany Číny. Nicméně jaksi ctím pravdu.

Nyní si dovolím okomentovat všechny Vaše body - je to rozsáhlé a nudné, ale snad nás to někam posune:

1) pojem "bezni lide" - tento pojem je prostě v oficiálním překladu a tak s ním musíme pracovat stejně jako musíme pracovat s tím, jak působí na českého čtenáře - elitářsky

2) "schopnosti, které vám předávám já" - tam jsou dvě věci - za prvé egoismus mistra, což směřuje ke kultu osobnosti, za druhé "nadpřirozené schopnosti", kterými se zabývá snad celá třetina knihy - otevření třetího oka, jasnoslyšení, telepatie, předvídání budoucnosti - to jsou prostě věci, které nejsou nijak věrohodně zdokumentovány a nemůže si je ověřit každý člověk. Pokud nutíte své praktikující věřit v "nadpřirozené schopnosti", které si sám nemůže ověřit, děláte z něj loutku, která pak už je ochotna věřit čemukoliv jinému. To už hraničí se zlem.

3) "Vyhrady vuci homosexualum a snatky mezi lidmi ruznych ras" - podle mnou uvedených článků se mistr vyjádřil zcela jasně, zcela netolerantně - já nepropaguji toleranci s neomezenou hranicí, ale zakazovat zrovna sňatky mezi různými rasami vníma jistě mnoho lidí jako rasizmus - a určitě to není meta tolerantnosti.

4) "emblém Kola Zákona - svastika" - zřejmě jste zvyklí, že vás za hákový kříž lidé pranýřují, nějak jste přehlédl, že tady se okolo svastiky nikdo netočí - rozumní lidé ví, že to je starodávný symbol zneužitý nacisty

5) "Druhou věcí je, že kniha Falun Gong není hlavní knihou školy" - vzal jsem první knihu, kterou nabízí oficiální stránka www.falundafa.org. Mimochodem, první kniha působí jako výtah z druhé - obsáhlejší knihy, která obsahuje tudíž ty samé bludy - např. nahrazení buněk těla látkou vysoké energie.

6) "Věci,(nikoliv nadpřirozené schopnosti) které vám předávám já, patří k cestě postupného Osvícení. Nadpřirozené schopnosti se vyvinou v pravý čas, během vašeho procesu kultivace." - opravil jsem text, aby to nyní přesně odpovídalo tomu, co je v knize psáno. Na podstatě věci to mnoho nemění. Nicméně přesnost nade vše.

7) "Je faktem že nikdo nebyl schopen tyto věci vědecky vyvrátit, mnoho věcí je ptvrzeno nebo se opírá o současné známé a uznávané znalosti, poznatky a fakta ze zkoumání dnešní vědy a vysvětluje je za současného odvolávání se k nim" - musíme se opírat o současné známé znalosti - o co jiného se máme opírat? O znalosti středověké nebo o znalosti, které ještě neznáme? A dle současných znalostí žádný Femcath, který žil 207 let neexistoval, a neexistuje ani člověk, v jehož buňkách by se zastavil metabolismus, jehož buňky by byly nahrazeny nějakou látkou vysoké energie. Jak může člověk, který si zachovává kritický náhled na věci, který se snaží věřit vlastním očím a rozumu, jak může věřit praktikujícím Falun Gong, když vidí, že oni takto podivným věcem říkají pravdivost?

8) "a děláme tu závěry nad téměř skrytou nenávistí" - nenávist je vždy špatná, kdykoliv něco takového cítím, přestanu cokoliv dělat, dokud ten pocit nezmizí, abych neudělal něco špatného. Jestli tam bylo něco emotivního, byl to pocit podvedení.

9) "toto tvrzení se v knize Zhuan Falun opírá o provedené vědecké laboratorní zkoušky a měření síly vyzařování částic v těle praktikujícího, pomocí současných přístrojů" - abyste mohl rozumným lidem zdokladovat takto neuvěřitelnou věc, musíte jim dát odkazy na 3 výsledky experimentů provedené na univerzitách na různých místech světa. Teprve poté se mezi rozumnými lidmi začne věřit neuvěřitelným pokusům. Nelze odkazovat na jednu knihu autora, který tyto pokusy rozhodně nedělal.

10) Sujiatun/Shenyang - k této aféře jsem udělal extra odstavec, ačkoliv Vám nevěřím, tak jsem tam dal všechny vaše argumenty a protiargumenty - ať si to prostě lidé pročtou sami a sami to zváží. Možná je v tomto případě s ohledem na inspekce v Osvětimi lepší být raději přehnaně nedůvěřivý a vrtat do toho.

11) "Gao Zhishengem .. obdržel nobelovu cenu míru" - pane, toto je LEŽ - Víte, jak je pak těžké věřit čemukoliv ne-příliš zřejmému, co řeknete?

12) "Čínská Strana přiznává odběr orgánů věznům, ale popírá nelegální odběr v širokém měřítku. Strana je spokojena s nárůstem transplantací, které prokazatelně čítají přes 60 000, na druhé straně nedokáže vysvětlit ani dokladovat od koho pochází orgány pro 41 500 transplantací." - to je parádní faktografické tvrzení, pokud byste si dal tu práci a našel zdroj tohoto tvrzení - nikoliv však Epoch Times ani jejich klony a odnože.

13) "Na pražské mezinárodní konferenci se debatovalo o transplantacích" - totéž - kdyby tam byl zdroj?

14) "Dalšími skutečnostmi jsou fakta několika sebevražd transplantačních chirurgů." - to bych Vám snad začal i věřit, kdybyste si dal tu práci a našel ten zdroj nebo alespoň článek v nějakých rozumných novinách ala New York Times, které to jistě řeší - mají celou sekci "Falun Gong News"

15) "Zakladatel metody Falun Gong byl jmenován 4x zasebou na nobelovu cenu míru." Jak jsem se dočetl na http://en.wikipedia.org/wiki/Nobel_Peace_Prize tak nominovat může každá trošku významná osoba, nominováni byli i Adolf Hitler, Stalin, Mussolini. A vzhledem k tomu, že jste před kousek nad tím prokazatelně mylně uvedl, že nobelovu cenu za mír dostal Gao Zhishengem, tak jsem neriskoval uvádět mylnou informaci bez velkého významu.


Snad je zřejmé, že mě Falun Gong zajímá, zajímá mě komunistická totalita v Číně a rád proti ní udělám cokoliv, co alespoň trochu bude souznít s principem pravdivosti. Rád se s Vámi sejdu osobně.

S pozdravem, David Navara - david.navara zavináč nuabi.cz

168.224.1.14 10:44, 19. 11. 2007 (UTC)
Dobrá rád se s Vámi sejdu - Omluvám se za nepřesnosti - vše ještě znovu dohledám a na Vaše otázky se pokusím, co nejlépe odpovědět a poskytnout více odkazů na jiná média a www stránky, které by pomohli vnést do věci jasno. Děkuji za úpravy a hodně zdaru ve Vaší práci.

Kajínek Milan

---

Zdravím, smazal jsem svou kritiku vůči pojetí pravdivosti, soucitu a snášenlivosti na základě diskuze s Milanem. Asi nejvážnější jeho argument byl, že tou kritikou odrazuji někoho, komu by cvičení a kultivace mohla pomoci. Ten, kdo k duchovnímu povznášení se netíhne, nebude nijak ochuzen o detailní informaci, kterak je další duchovní směr nekompatibilní s ostatními duchovními směry a samozřejmě s racionální vědou. Ten, kdo tíhne, si cvičení zkusí a příště buď přijde nebo nepřijde.
Pokud náhodou praktikující Falun Gongu přehání s masovým odebíráním orgánů v Číně, tak se jim to během několika let vrátí jako bumerang. Je však zřejmě větší nebezpečnější tato obvinění apriori podceňovat, dokud nejsou jasné důkazy o tom, že to není pravda - a pánové Kilgour a spol. těch podporujících indicií snášejí hodně, ačkoliv sami přiznávají, že důkazy to nejsou, neboť ty se hledají těžko. Zlehčování si ale nechci brát dál na svědomí.
Co se týče pravdivosti, tak bych to spíš překládal jako "upřímnost", protože praktikující FG opravdu věří tomu, že si udrží mládí, že Femcath 208 let v Anglii žil nebo že jim v buňkách proudí látka vysoké energie. Myslím, že když se bude FG prezentovat jako duchovní cesta, tak pak už každý toleruje různé "excesy" proti racionalitě. Homosexualitu obhajovat nehodlám, rozhodně jsem ale nezaznamenal nenávist, kterou mají jiní kritici homosexuálů - holé lebky.
Zajímavé vysvětlení mi dal Milan k sňatkům lidí různých ras: Mistr říká, že bílí, černí, žlutí mají své vlastní nadpřirozené duchovní struktury, které se tisíciletí rozvíjely, a mají své vlastní systémy reinkarnace nebo, jak on řekl, své vlastní bílé, černé, žluté bohy, svá bílá, černá, žlutá nebe, do kterých po smrti jdou. Problém však nastane pro míšence, kteří pak nepatří ani k bílým ani k černým bohům. Takže manželství mezi černochem a běloškou je proto špatné, protože děcko chudák nepatří do žádného nebe. Takhle to chodí, když se duchovní konstrukce začínají projektovat do rozhodování v reálném životě. Dokud ale Mistr nebude tyto děti zabíjet a tato manželství násilím rušit, tak je jeho mudrování menší zlo než čínská komunistická strana a já osobně mu nebudu ztěžovat boj proti ní, neboť má šanci ji položit.
Obecně se zatím snažím držet doporučení jednoho diskutujícího a psát o věcech, kterým rozumím, takže chodím FG poctivě cvičit a zatím mám dojem takový, že jsem prostě smazal tu ostřejší kritiku.
--DavidNavara 00:32, 25. 12. 2007 (UTC)

Za odvážnou advokacii Kao Č'-šengovi[editovat zdroj]

168.224.1.14 12:43, 19. 11. 2007 (UTC)
Co bylo na Kaovi úžasné, není až tolik to, že se postavil za spravedlnost a vládu zákona, jakkoli obdivuhodné to opravdu je, ani to, že byl kvůli tomu pronásledován, jakkoli je to skutečně ohavné. Je to spíše to, že zůstal pevný, když se pronásledování hromadilo, když nabíralo na rychlosti. Nemohl nevědět, že to, co dělá, na něj přivede pohromu; ale stejně to udělal.


Byl to tento důvod, proč jsme se s Davidem Kilgourem rozhodli Kaa nominovat na Nobelovu cenu míru. Zaslali jsme naši nominaci norskému Nobelovu institutu koncem ledna tohoto roku.


Osobně vítám toto ocenění dané Kao Č'-šengovi, které je v některých ohledech dokonce větší pocta než Nobelova cena míru. Jsem si dobře vědom, že je pouze třetím příjemcem tohoto ocenění za padesát let a první jediný příjemce.

Všichni doufáme, že nikdy nebudeme v situaci, ve které se ocitl Kao Č'-šeng. Ale měli bychom také doufat, že pokud se v ní ocitneme, uděláme to, co udělal on. Kao Č'-šengu, vzdáváme ti poctu.


David Matas je právník ve Winnipegu v kanadské Manitobě. Tento článek je upravenou verzí jeho komentářů přednesených na setkání ředitelů Americké rady soudních advokátů (www.abota.org) 30. června 2007 v kalifornské Santa Barbaře při příležitosti udělení Ceny za odvážnou advokacii Kao Č'-šengovi.

Symbol školy Falun Gong[editovat zdroj]

168.224.1.14 15:31, 19. 11. 2007 (UTC)
O swastice nemci udelali celé www stranky, protože se ocitli před soudem za používání swastiky (Hákového kríže). Proto vypracovali materiály, které dokládají původ swastiky a její pravý význam. Zároveň připojuji link na stránku, kde si lze stáhnout plakátek v českém jazyce, kde je velmi pěkně popsána historie swastiky doplněná obrazovou dokumentací.

Symbol školy Falun Gong neobsahuje pouze samotnou swastiku, ale celkem devět zanaků. Pět swastik - zanků ze školy budhismu - a čtyři monády, dvě ze školy Taoismu a dvě z nekonvenční školy Taoismu. Symbol se nazývá Kolo Zákona.

Člověk Jménem Femcath[editovat zdroj]

Slyšel jsem, že to někdo prý nenašel tuto správu na internetu, a tak ten človět tím pádem asi neexistoval :)

Není to jediný člověk, který je zmíněn v knize, proč se divíte právě tomuto jménu.

Označovat něco za nepravdu bez důkazů? Kdo říká že neexistoval? Jaké jaou důkazy o tom že to není pravdivé. Jen jsem slyšel, že to nikdo nenašel tam kde to hledal. Asi to bude někde jinde :)

Máte asi pravdu... navíc v Itálii žil člověk jménem Maledog a tomu bylo 352 let. Sice to také nenajdete na internetu, ale já Vám to říkám, takže to je také pravda!
Ne, nebudu si z Vás dělat blázny. Správný přístup je takový, že důkazy předkládá ten, kdo tvrdí něco, co nezapadá do "selského rozumu", do všeobecného povědomí. Selský rozum říká, že 207 let nikdo v Anglii nežil (zeptejte se 10 náhodných lidí, kteří necvičí FG). Takže důkazy má předkládat Mistr a absence důkazů znamená, že Mistr lže.
DavidNavara 00:42, 25. 12. 2007 (UTC)

Žen 13:14, 16. 1. 2008 (UTC) zajímavá kritika. Podívejme se na to z pohledu duchovní cesty. Já to vidím jako něco co se jen těžko přijímá. Mylsím že se dá po celém světě v různých školách nalézt něco přez co musí přejít ti kdo se chtějí učit vysouké nauky. Nepodávání přímých důkazů a vysvětlení je právě také cestou toho zda tomu věříš, nebo zda dokážeš přijít na to, jak je to možné.

-pochopil jsem že pro lidi je velmi obtížné změnit svůj způsob myšlení a nejsou ochotni změnit svůj způsob myšlení a přijmout něco co se odlišuje nebo se do jejich stávajícího poznání nehodí. Pokud vás chce někdo pozvednout chcete to mít bez práce - prostě mi všechno vysvětli jak to je - přesvěč mě, ale pokud to neuznám řeknu, že si lhář.

Pokud někdo něco nepodloží důkazem neznamená to že je lhář - to zní dost nelogicky. Podle mě může jít třeba právě o to vytvořit síto pro ty, kdo mají pokročilejší a pružnější myšlení a o věcech dokáží mluvit a přemýšlet z neobvyklého hlediska.


Hezky den :)
Rad bych neco rekl k panu Femcathovi o kterem je zminka v knize. Drive jsem se zajimal o ruzne duchovni nauky a cetl vselijake okultni knihy. Mezi lidmi kteri se o to zajimaji, hlavne tedy o nase zapadni nauky, je obzvlaste znama jedna kniha, ktera se jmenuje Jitro kouzelniku a na pocatku 20. stoleti ji napsal pan J. Bergier a L. Pauwels. Kniha je z vetsi casti zamerena na alchymii, o ktere se snazili tito dva lide - tusim ze vedecti pracovnici (Bergier urcite ano), dozvedet vice. Abych to upresnil, dnes se ve skolach ucime, ze alchymie je prababickou dnesni chemie. Neni to tak uplne pravda, ikdyz i v tom, co se dalo nazyvat alchymii, byli urcite vyzkumnici, o kterych se da rict, ze polozili zaklady nasi moderni chemie. Alchymie ale byla ve stredoveku, po nem a v jistych kruzich i dnes povazovana predevsim za vyssi nauku - vyssi z hlediska duchovniho, ne vedeckeho. V knize se vsak snazi tito dva autori vysvetlit materialne myslicimu cloveku, jak alchymiste vlastne postupuji a proc je to, co delaji mozne z hlediska tehdejsich vedeckych poznatku. Cast knihy je take venovana tomu, jak alchymiste dosahovali dlouhovekosti. V knize je dost casto zminovana (známá) osoba, ktera si rikala Fulcaneli a zila ve Francii - existuje nekolik knih, ktere tento clovek napsal (tiskly se ve Francii) a jsou v ni alchymisticke poznatky pro zacinajici alchymisty, ktere jsou ovsem zkryty ve zmeti textu o katedralach a ucen alchymista je z textu zacina chapat v prubehu sve praxe. Bylo by na dlouho popisovat, jak jedna z takovych cest alchymie postupuje, ale v knize jsou zminky o alchymistech, zijicich stovky let zachovavajici si mladistvy vzhled. (Mimochodem, protoze byla napsana na prelomu 19. a 20. stoleti a je zamerena na tehdejsi vedecke poznatky, je take vybornym spisem toho, jak nepoucitelni lide jsou, nedbaje na historicke omyly (zamereno na cloveka dnesni doby)). Tuto knihu si muzete prohlednout na http://www.grimoar.cz/obsah.php?
Dale existuje rada knih ktere jsem cetl a ty take obsahovaly ruzne veci ohledne kultivovani dlouheho zivota. Tim chci rict, ze v tomto ohledu nejsou zminky o dlouhou dobu zijicich lidech pouze v knihach Falun Gongu.
Kdybych uvedl priklad z praxe - nekteri jogini tvrdi, ze cloveku byl dan do zivota pouze omezeny pocet nadechu, takze nektere tyto nauky obsahuji techniky pro praci s dechem - pri dobrem cviku se da dosahnout toho, ze i pri chuzi trva jeden nadech nekolik desitek sekund a vydech stejne tak. Pred nekolika lety by to skeptikum prislo povercive, iracionalni atd. Pred nejakou dobou jsem videl v televizni dokument z oblasti vedy a techniky, ve kterem byla reportaz o vyvoji leku prodluzujicich zivot - ty jsou uzce spojeny s poznatkem, ze starnuti cloveka zpusobuje kyslik, ktery je samozrejme obsazeny ve vzduchu. Neni to zvlastni? Jak mohli jogini uz pred stovkami let vedet, ze starnuti je uzce spojeno s dychanim?
To je vse co by jsem chtel rict.
Jirka (GeorgeLD@seznam.cz)

Falun Gong x Komunistická strana číny[editovat zdroj]

Následujme principy komunistické strany a chovejme se jako ona a uvidíme kam nás to dovede, když se všichni budeme chovat tak jak to dělá.

Následujme principy Falun Dafa pravdivost soucit a snášenlivost a uvidíme kam nás to dovede když se jich budeme držet.

Ve skutečnosti se situace jeví tak že Komunistická strana by byla rozložena pokud by její členové říkali pravdu byli k občanům soucitní a snášeli jejich kritiku. Pravděpodobně by jí to přeměnilo v něco jiného a to by byl samozřejmě její konec. Možná proto vidí morální principy učení Falun Dafa jako hrozbu pro svoji existenci.

Ti, kteří dokáží dosáhnout mladosti praktikováním kultivace[editovat zdroj]

Žen 13:59, 26. 11. 2007 (UTC)
V knize Falun Gong i Zhuan Falun se tato problematika vysvětluje. Ale tato problematika se popisuje také v knihách o Józe, v knize Pět Tibeťanů, V knize Čchung Juan Cchi-kung, v dalších knihách o qi gongu. Všude se dočítáte o manipulaci s vnitřní energií těla, o kultivaci energie a dosažení dlouhověkosti.

Všechna odvětví cchi-gongu hovoří o energii cchi (či), existuje i lékařské odvětví zvané akupunktura. Nyní se používá jako alternativní medicína i na západě. Jedna oficiální lékařka má ordinaci ve Žďáru nad Sázavou - jde o techniku dr. Vóla, kdy je spojena znalost akupunkturních drah a měření jejich průchodnosti pomocí západních přístrojů. V jedné ruce drží pacient elektrodu a lékař poté přikládá jehlu na různé akupunkturní body a tak měří průchodnost nebo neprůchodnost, která se indikuje na ukazateli ciferníku. Podrobnosti a kontakt ještě dodám, aby to bylo pro "nevěřící Tomáše" dohledatelné - můžete se u paní doktorky objednat:).

Šaolinští mniši kultivují energii či v těle a díky kultivaci dokáží odolat extrémním podmínkám, které běžný člověk, rozumějte ten, co nekultivoval svoje tělo jako oni, nemůže snést. Pokud nevěříte podívejte se na jejich vystoupení a techniky jako je železná košile, rozbíjení dřevěných kulánů o hlavu, ruce, nohy. Šaolinští mniši byli se svým vystoupením dvakrát v Praze. Kdo něco ví o bojovém umění a kultivaci Danu (Dan - shluk energie v těle) možná mu svitne, proč se v karate uděluje hodnost Dan. Někdo řekne mám černý pásek a druhý dan v Karate - pokud je to původní Karate (nikoliv nějaká samozvaná nepůvodní moderní odnož) jde o námi diskutovaný Dan - shluk energie o kterém se mluví také v knize Falun Gong a Zhuan Falun. :)

Základ je v tom, že důkazy těch, kteří neznají akupunkturu, nikdy nestudovali qi gong (či kung), jógu nebo jiné techniky kultivace těla a mysli a nevědí o přítomnosti energie v těle, jejich důkazy jsou zdá se pouze jejich nevědomost a nedůvěra a to jak jistě uznáte není žádný důkaz. Pokud odvětví nestuduji jak o něm něco mohu vědět. Píší článek o Falun Gongu - není to legrační? :) vždyť nikdy nestudovali qi gong (či kung). Jakoby člověk, který se celý život zabývá zametáním ulic z ničeho nic psal články, ve kterých velmi "střízlivě pochybuje" nad závěry Alberta Einsteina, a hrdě prohlašuje, že jsou to bláboly. On ve skutečnosti matematice vůbec nerozumí!

Takoví jste vy, co se snažíte pomlouvat Falun Gong na Wikipedii - nevíte o mnoho a ještě se o něm odvažujete psát! Prosím vás kvůli čtenářům a veřejnosti - Pište raději o tom, o čem něco víte. :) Mistr popisuje v Knize Zhuan Falun také podobný příklad, kdy člověk který v životě vůbec nepraktikoval kultivaci a pouze chodil poslouchat přednášky o či kungu napsal knihu o či kungu - velmi směšná historka :), ale ve skutečnosti pokud někoho pomluvím, (což on neudělal) musím za to nést zodpovědnost. Proto Vás kdo jste to napsali vyzívám - Neste zodpovědnost za to, co jste napsali.

Studoval jsem několik let tyto techniky - a můžu potvrdit, že je to pravdivé a skutečné, samozřejmě je mi na první pohled jasné, že ti, co píší zde o technice Falun Gong, že nefunguje a že je lživá - ti všichni patří do kategorie těch, kdo v životě nepřišli do styku s touto problematikou a nic o ní nevědí. Ve vašem zájmu prosím odstraňte z této stránky svoje nefundované pomluvy.

Pokud se chcete dozvědět něco o energii kultivaci a Falun Gongu od toho kdo skutečně praktikuje - klidně dejte vědět. Pokud uznáte že nejste dostatečně fundovaní na to co jste zde napsali prosím opravte předchozí závěry nebo si o tom něco přečtěte nebo tak rok dva skutečně praktikujte kultivaci a potom něco jděte o svých zkušenostech napsat. To mi připadá jako serióznější přístup.

Výhrady Mistra k homosexuálům[editovat zdroj]

Žen 15:30, 26. 11. 2007 (UTC)
Rád bych se pokusil vysvětlit něco k této věci.

V básni Deset zel světa, která se zde zmiňuje je psáno: "Homosexualita a nemorální touhy - temná mysl, stala se démonickou." (volný překlad z angličtiny) - nejde tedy o výhradu k homosexuálům, živým bytostem, lidem, ale k Homosexualitě - jevu v lidské společnosti, nikoliv k lidem.

Těmito několika slovy "Výhrady Mistra k homosexuálům" naznačujete, že Tolerance, snášenlivost Falun Gongu není skutečná a opravdová. Ve skutečnosti jak to chápu já Mistr poukazuje na to, že homosexualita je věcí odchýlenou od přirozenosti. Kdo z praktikujících pomlouval homosexuály? Mistr nemluví o homosexuálech, ale o Homosexualitě. Homosexuál může dělat dobré věci a být dobrý člověk, to nikdo nepopírá. Nic to ale nemění na tom, že existují odchýlené věci. Neexistují snad postižení lidé, neexistuje snad nemoc, nemocné a zdegenerované tkáně v těle - neříkám, že homosexualita je nemoc pouze vysvětluji, že nazvat zlo - zlem není netolerance. Pokud o mrtvém řeknete, že je mrtví je to pomluva nebo netolerance? Je to jen popis jeho stavu. Samozřejmě někdo může přijít s tvrzením, že homosexualita není odchýlená věc, a že je to normální a přirozená záležitost. Je ale tento názor pravdivý?

Následujme všichni Homosexualitu a buďme homosexuálové a lesbičky - každý ví, že se to rovná zániku lidské rasy. Někdo, si ale představuje snášenlivost jako Idealismus všechno tolerovat - co potom když někdo ubližuje vašemu dítěti, nebudete ho bránit, když člověk nakažený AIDS vědomě zatají svoji nemoc a vyspí se s vámi - myslím, že existují věci, nad kterými je třeba se zamyslet, že jsou jisté hranice. Je soucitné podporovat lidstvo v tom, co je zničí a vést je tak do zániku?

Podle mého pochopení je třeba zachovávat a ctít určité hodnoty, aby lidé a společnost nezdegenerovali a nezničili sami sebe. Možná proto je potřeba, aby někdo pojmenoval věci a chování, které lidem škodí.

Jak to chápu Mistr mluví v básni o odchýlených věcech, které způsobují destrukci dobrých hodnot, o věcech, které nepřinášejí do společnosti v konečném výsledku dobrý vliv a nazývá je zlem. Není to nenávist pouze pojmenování povahy věcí. Nejlepší bude pokud si báseň přečtete. Asi jí přeložím a dám do diskuse pro ty co neumí anglicky :)

Návrh pro autory na upravené znění článku[editovat zdroj]

Žen 13:45, 27. 11. 2007 (UTC)
Falun Gong [1][2][3] je tradiční čínské cvičení mysli a těla. Veřejnosti je poprvé představen roku 1992 ve městě Čchang-čchun panem (Mistrem) Li Hongzhi. Falun Gong zahrnuje pět meditačních cvičení (čtyři se vykonávají vestoje, jedno v lotosovém sedu a učení o principech Čen (pravda, pravdivost, pravdomluvnost, upřímnost), Šan (soucit, dobrota, laskavost), Žen (snášenlivost, tolerance, vytrvalost, odvaha) shrnuté v knihách Falun Gong a Zhuan Falun [4].

Skeptici poukazují na nadměrnou hustotu překvapivých tvrzení v knize Falung Gong, která však vystupují jako samozřejmé faktografické důkazy Mistrovy teorie, např. "Podle záznamů byl v Anglii člověk jménem Femcath, který žil 207 roků." [5] , popis nadpřirozené struktury světa v jiných dimenzích, existence svazků částic vysoké energie vyzařovaných lidmi praktikujícími cvičení, úplné zastavení metabolismu v buňkách praktikujících a jeho nahrazení nashromážděnou vysokou energií, což způsobí věčnou mladost praktikujícího [6]. Výhrady Mistra vůči homosexualitě [7][8] či sňatkům mezi lidmi různých ras [9] rozputali diskusi o porušování principu tolerance. Někteří odborníci na sektářství z USA, kam se značné množství praktikujících včetně Mistra uchýlilo před perzekucí, označují Falun Gong za sektu [10] z důvodu, že se Mistr zmiňuje o nadpřirozených schopnostech[11] a označuje ty, kteří nepraktikují kultivaci jako běžné lidi. Vzhledem k tomu, že se učení předává bezplatně, netrestá odpadlictví a striktně se zdržuje násilí, lze Falun Gong charakterizovat jako relativně jemný kult proslavující osobu zakladatele Mistra Li Hongzhi vymezující se negací vůči jinému kultu - ateistickému pragmatismu Komunistické strany Číny (mimochodem oba se navzájem označují jako "zlý kult" [12][13]).

Od té doby, co 20. července 1999 vláda ČLR ve své zemi Falun Gong pro údajnou ilegální činnost zakázala, se hnutí dostává mezinárodní pozornosti. Dle humanitárních organizací[14] a organizací bojující za lidská práva[15] je v ČLR Falun Gong tvrdě potlačován formou ilegálního zatýkání, pokutování, věznění v pracovních táborech atp. V Číně měly být zaznamenány desítky tisíc případů mučení (fotodokumentace zde [2]). Skeptici však poukazují na to, že zdrojem informací o brutální perzekuci jsou často média spojená s hnutím Falun Gong, jako např. Epoch Times, či osobní svědectví praktikujcích Falun Gong Epoch Times tvoří vytrvalou opozici oficiální čínské tiskové agentuře Xinhua tím, že upozorňuje na porušování lidských práv a zákonů, kterého se dopouští Čínská vláda, její úředníci a policie.

Přesný počet lidí praktikující tato cvičení není znám. Dle článku otištěném v New York Times 11. července 1999[3] toto cvičení provozuje asi 20-60 mil. lidí dle odhadů čínské vlády. Samotný Falun Gong na svých stránkách uvádí číslo 100 milionů následovníků, z nichž má asi 70 mil. žít na území ČLR. Praktikující Falun Gong se scházejí i v ČR, např. v Praze probíhá cvičení (http://www.falundafa.org/czech/akce.html) například v parku na Karlově náměstí. Falun Gong nemá žádné členství ani oficiální organizační strukturu, neplatí se poplatky, účast je dobrovolná, opustit praktikování lze bez překážek.

Důvody návrhu korekce a úprav v původním článku[editovat zdroj]

Žen 14:50, 27. 11. 2007 (UTC)
Falun Gong [1][2][3] je tradiční čínské cvičení mysli a těla. Veřejnosti je poprvé představen roku 1992 ve městě Čchang-čchun panem (Mistrem) Li Hongzhi. Falun Gong zahrnuje pět (meditačních)cvičení (čtyři se vykonávají vestoje, jedno v sedě (lotosovém sedu - je to přesnější) a učení o principech Čen (pravda, pravdivost, pravdomluvnost, upřímnost), Šan (soucit, dobrota, laskavost), Žen (snášenlivost, tolerance, vytrvalost, odvaha) shrnuté v knihách Falun Gong a Čuan (Zhuan - je to přesnější) Falun [4].

Skeptici poukazují na nadměrnou hustotu překvapivých, nijak nedoložených (To bych smazal a odkázal Vás přečíst si znovu Zhuan Falun – tvrzení jsou i v jiných publikacíxh, jde o empirické podložení, svěděctví praktikujících, kterých jsou miliony o změnách ve zdravotním stavu, o věci vycházející z teorií fyziky a jiných věd – to je ve skutečnosti dobrý podklad. Další podklad je, že Mistr byl svědkem těchto věcí – tomu, ale zase nevěří ti, kdo to nevidí, což je normální, proto to nepovažují za důkaz. Já vím jak to vipadá u nás v práci, ty nevíš, protože tady nejsi, ale to neznamená, že to co tady vidím neexistuje, máš skutečně důkaz o tom, že to tady tak nevipadá nebo jen pochybuješ nade mnou protože nevidíš to co já? :) tvrzení v hlavní (navrhuji smazat - není hlavní) knize Falung Gong, která však vystupují jako samozřejmé faktografické důkazy Mistrovy teorie, např. "Podle záznamů byl v Anglii člověk jménem Femcath, který žil 207 roků." [5] To odporuje principu pravdivosti. Stejně tak při dodržení principu pravdivosti nelze jako samozřjemá fakta předkládat (To bych smazal - Toto je subjektivní názor, že to odporuje principu pravdivosti, mnoho vědců se tím už zabývalo, protože o tom nic nevíte není to důkaz nepravdy, dokažte že to tak není, potom budu absolutně schvalovat, co je zde psáno :) ,spekulace o nadpřirozené struktuře světa v jiných dimenzích (to bych nahradil – popis nadpřirozené struktury světa v jiných dimenzích), svazcích částic (existence svazků částic) vysoké energie vyzařovaných lidmi praktikujícími cvičení, úplném zastavení metabolismu v buňkách praktikujících a jeho nahrazení nashromážděnou vysokou energií, což způsobí věčnou mladost praktikujícího [6]. Výhrady Mistra vůči homosexuálům(nahradit slovem - homosexualitě - protože to je skutečné znění v básni) [7][8] či sňatkům mezi lidmi různých ras [9] odporují zase principu tolerance (nahradil bych - rozputali diskusi o porušování principu tolerance). Někteří odborníci na sektářství z USA, kam se značné množství praktikujících včetně Mistra uchýlilo před perzekucí, označují Falun Gong za sektu [10], což Mistr naznačuje častým výskytem spojení "běžní lidé" a "nadpřirozené schopnosti" - ty se vyvinou následováním učení, které "vám předávám já" [11].(Mistr nenaznačuje, že Falun Gong je sekta - to ti "někteří" odborníci na sekty to naznačují, nahradil bych raději - z důvodu (pokud to skutečným důvodem bylo), že se Mistr zmiňuje o nadpřirozených schopnostech a označuje ty, kteří nepraktikují kultivaci jako běžné lidi) Vzhledem k tomu, že se učení předává bezplatně, netrestá odpadlictví a striktně se zdržuje násilí, lze Falun Gong charakterizovat jako relativně jemný kult proslavující osobu zakladatele Mistra Li Hongzhi vymezující se negací vůči jinému kultu - ateistickému pragmatismu Komunistické strany Číny (mimochodem oba se navzájem označují jako "zlý kult" [12][13]).

Od té doby, co 20. července 1999 vláda ČLR ve své zemi Falun Gong pro údajnou ilegální činnost zakázala, se hnutí dostává mezinárodní pozornosti. Dle humanitárních organizací[14] a organizací bojující za lidská práva[15] je v ČLR Falun Gong tvrdě potlačován formou ilegálního zatýkání, pokutování, věznění v pracovních táborech atp. V Číně měly být zaznamenány desítky tisíc případů mučení (fotodokumentace zde [2]). Skeptici však poukazují na to, že zdrojem informací o brutální perzekuci jsou často média spojená s hnutím Falun Gong, jako např. Epoch Times, či osobní svědectví praktikujcích Falun Gong. U těchto tvrzení je bohužel vždy třeba uvážit specifické chápání pojmu "pravdivost" praktikujícími, které demonstruje obsah knihy Falun Gong. (to bych úplně vyškrtl myslím, že to není seriózní odvolávat tuto poznámku na Boha – jako bohužel to musím udělat... Udělal to protože chtěl on nikoliv nějaký Bůh a navíc je to zpochybňování věcí, které pravděpodobně nestudoval a nepochopil.)Na druhou stranu tvoří Epoch Times (postačí tvoří) vytrvalou opozici oficiální čínské tiskové agentuře Xinhua (doplnil bych - tím, že upozorňuje na porušování lidských práv a zákonů, kterého se dopouští Čínská vláda, její úředníci a policie.) Tady třeba doplňte že to Xinhua popírá i když nevím jestli se na faktech a výpovědích svědků dá něco změnit snad jen je označit za lži – to co píše Epocha je z 95% pravda - tomu věřím. Je to ale jen můj názor že :) Přesný počet lidí praktikující tato cvičení není znám. Dle článku otištěném v New York Times 11. července 1999[3] toto cvičení provozuje asi 20-60 mil. lidí dle odhadů čínské vlády. Samotný Falun Gong na svých stránkách uvádí číslo 100 milionů následovníků, z nichž má asi 70 mil. žít na území ČLR. Praktikující Falun Gong se scházejí i v ČR, např.(vymazat kvůli smyslu věty) v Praze probíhá cvičení ( přidat link - http://www.falundafa.org/czech/akce.html) například v parku na Karlově náměstí. Falun Gong nemá žádné členství ani oficiální organizační strukturu, neplatí se poplatky, úřast (č) je dobrovolná, opustit praktikování lze bez překážek.

Vážení tvůrci stránek o Falun Gongu - jste ochotni provést změny? Toto co jsem pro Vás napsal jsou rozumné požadavky a nijak to obsahově závažně nemění stránku pouze se to, z mého pohledu, jeví více jako encykolopedie, než bulvární plátek :)

Me se tato verze zamlouva mnohem vice, nez puvodni text, ve kterem sel videt ponekud zaujaty postoj autora. Jsem pro rychlou vymenu. Jirka

Britové vybírali největší osobnosti[editovat zdroj]

Britové vybírali největší osobnosti podle kreativity a intelektu seznam „stovky světových géniů“, 27.11.2007 přetiskl britský deník The Daily Telegraph.

Průzkum dávala dohromady poradenská firma Creators Synetics. Ta sestavila porotu šesti expertů, kteří na základě příspěvků od 4000 Britů vytvořili seznam stovky osobností. Kritériem byla kreativita a zavádění inovací. 12 místo získal: Li Chung-č' zakladatel hnutí Fa-lun-kung [6]

ČÍNA: Popravy na objednávku - Karel Hvížďala[editovat zdroj]

V žádné jiné zemi na světě neexistuje takový boom ilegálního obchodu s orgány určenými k transplantaci jako v Číně. Ať jde o ledviny, játra či srdce, cokoliv z tohoto „zboží“ si bohatí zájemci ze zahraničí mohou objednat. Čekací doba čtrnáct dnů až měsíc. Ceny od 30 do 170 tisíc dolarů.více ...

Kronika hlavních historických událostí v čase představování Falun Dafa na veřejnosti (SK)[editovat zdroj]

Minghui Net: Falun Dafa, tiež nazývaný prax Veľkej cesty kultivácie Falun alebo Falun Gong, je kultivačná prax vysokej úrovne Budhovskej školy, ktorá bola po prvýkrát zverejnená pánom Li Chung-č' v máji 1992. Vedená štandardom vesmírnej najvyššej charakteristiky, "Pravdivosť-Súcit-Znášanlivosť" a princípmi vývoja vesmíru, Falun Dafa je kultivačná prax mysle aj tela. Stovky miliónov praktizujúcich dokázali pomocou svojej praxe, že Falun Dafa je výborná kultivačná metóda. Opravdivým kultivujúcim pomáha vystúpiť na vysoké úrovne a zároveň hrá nesmierne pozitívnu úlohu v stabilizovaní spoločnosti, zlepšovaní fyzického zdravia ľudí a zvyšovaní ľudských morálnych štandardov.Více...

Jenom pozoruju, jak se článek podstatně změnil a pořád mění. Připadá mi hodně neencyklopedický, uprostřed článku jsou odkazy na nějaká společná setkání příznivců Falung gongu v Praze... Článek je rozdělen do dvou zhruba stejně velkých částí. V první je smícháno učení s historií a je to podle mě hodně zmatené až nepřehledné. Druhá část nese název Odebírání orgánů zaživa praktikujícím Falun Gong. Už samotný název je podle mě zaujatý a hodnotící, měl by se jmenovat jinak. A raději se nebudu zmiňovat o pravopisu. --Podzemnik 17:48, 29. 11. 2007 (UTC)

Návrh na šablonu článku[editovat zdroj]

Žen 22:51, 29. 11. 2007 (UTC)
Obecný úvod

Falun Gong z pohledu Falun Gongu

Falun Gong z Pohledu skeptiků..

Pronásledování z pohledu FG

Pronásledování očima skeptika a opozice

Kauza obvinění z nelegálního odebírání orgánů FG

Kauza obvinění z nelegálního odebírání orgánů opozice

Přehledné a to je možná pokrok :)

Pokud by někomu takováto šablona vyhovovala, byl bych pro ji vytvořit... Na ty hrubky se mrknu v pondělí

Trošku nechápu Váš záměr. K čemu by byla taková šablona? To by jste chtěl mít články o každém zvlášť? Nebo jste myslel takové rozvržení článku? --Podzemnik 07:51, 30. 11. 2007 (UTC)

Žen 12:59, 16. 1. 2008 (UTC) Ano jde o návrh na rozvržení článku - aby se nemíchalo jedno téma do druhého a bylo jasné co kdo říká. Co je stanoviskem FG a co je zase na straně toho kdo nesouhlasí s FG a nebo má výhrady otázky či nepochopení... ale je to jen návrh a hlavně je málo času :)

Jirka - me takoveto rozvrzeni vyhovuje - bude to objektivni a muzeme tim predejit dalsimu zpochybneni neutrality.

Návrh: Anglicka verze na wikipedia.org[editovat zdroj]

Mel bych takovy navrh. Na anglicke verzi clanku o FG nedoslo ke zpochybneni neutrality a je napsan velice hezky. Pokud vim, je to taky wikipedie - protoze zde, na ceske verzi, doslo ke spochybneni neutrality puvodniho clanku, nebylo by rozumne, nez se zde zdlouhave hadat co nechat a co nenechat, jednoduse zvolit cestu prekladu z EN do CZ? Pak uz by se jen potvrdilo, zda je preklad spravny a budeme to mit vsichni za sebou.

http://en.wikipedia.org/wiki/Falun_Gong http://de.wikipedia.org/wiki/Falun_Gong http://fr.wikipedia.org/wiki/Falun_gong

Samozřejmě, že pokud bude překlad kvalitní a dobře opatřen referencemi, myslím, že nikdo nebude proti. Chtělo by to hlavně informace o vzniku, učení, přidat obrázky apod., a z pronásledování členů udělat jen jednu z částí. Pěkný den, --Podzemnik 12:41, 8. 12. 2007 (UTC)
No, anglická verze také rozhodně není bezproblémová - je tam Zákaz editace novými a na podstránkách je často Neutralita zpochybněna. Nicméně jsem to včera pročítal a myslím, že bysme to od nich mohli převzít alespoň z velké části. Já bych si klidně vzal ty skeptičtější články a vy ostatní (praktikující FG) byste si mohli mezi sebou rozdělit ty další články. Vypsal jsem je tu všechny:
  • Falun Gong (DavidNavara udělá kostru do 3 dnů od dohody, zbytek KDO? DOKDY?)
    • Li Hongzhi (KDO? DOKDY?) BERU ZATíM TOTO 168.224.160.14 22:52, 30. 12. 2007 (UTC) Milan
    • Beliefs and Teachings (KDO? DOKDY?)
    • Persecution of Falun Gong (KDO? DOKDY?)
    • Falun Gong and organ harvesting (KDO? DOKDY?)
    • Falun Gong outside the PRC (KDO? DOKDY?)
    • Third party views on Falun Gong (DavidNavara do 14 dnů od dohody)
    • Epoch Times (KDO? DOKDY?)
    • Sound of Hope (KDO? DOKDY?)
    • NTDTV (KDO? DOKDY?)
    • qigong (KDO? DOKDY?)
    • Tiananmen Square self-immolation incident (DavidNavara do 14 dnů od dohody)
    • Wenyi Wang (KDO? DOKDY?)
    • Human rights in the People's Republic of China (KDO? DOKDY?)
    • Falun Gong v České republice (KDO? DOKDY? - toto bych tam přidal)
Když to budeme poctivě překládat, tak máme jakžtakž vyřešenou neutralitu, tu za nás řeší anglo-wikipedisté. Gramatické chyby a češtinářsky nesprávné větné konstrukce po vás můžu opravovat, celkem v tom mám praxi.
Pokud souhlasíte, tak si už jen domluvme, KDO napíše CO a DOKDY? Můžete přímo editovat tenhle odstavec a doplnit svoje jména a časy k jednotlivým bodům. Kdyžtak můj email david.navara zavináč nuabi.cz.
--DavidNavara 14:22, 25. 12. 2007 (UTC)
Při vší úctě myslím, že se to neujme. Osobně považuji za zcela zbytečné překládat nějaké články, je to práce navíc. --Podzemnik 16:17, 25. 12. 2007 (UTC)

Přidal jsem článku shrnující úvod převážně podle IMHO rozumného nezávislého zdroje + informaci o zacházení s politickými vězni z řad hnutí v Číně. Co Vy na to? --Cinik 14:11, 16. 1. 2008 (UTC)

Já bych Falun Gong nenazýval náboženství, protože ani buddhismus není náboženství v pravém slova smyslu (odvozeném od slova Bůh/bozi) a Falun Gong je ještě civilnější než buddhismus. Jde v podstatě jen o cvičení doprovozené myšlením na to, že mám být lepší v tomhle a v tamtom. Je to skoro stejné, jako byste Jógu nazýval náboženstvím. Samozřejmě prvky duchovna, mystiky a notná dávka iracionality v tom je, o tom žádná, ale ne víra v Boha či bohy jako bytosti, což mi evokuje termín "náboženství". Můžete tak nějakému zapřísáhlému materialistovi upřit cestu k ozdravění, uvolnění a pročištění, které by jinak cvičením dosáhl, kdyby mu někdo řekl "pojď, zacvič si a buď hodný" :-) DavidNavara 18:06, 11. 3. 2008 (UTC)

Žen 00:40, 9. 3. 2008 (UTC)

Poslední Editace jsou myslím zatím co jsem četl dobré - ještě bych rád dopnil něco o umění které souvysí s hnutím Falun Gong - protože právě do prahy přijíždí - Shen Yun - nebeský soulad - Soubor 100 umělců a pořadatelem je Asociace Falun Gong ČR - umělci hovoří o pronásledování ve svém vystoupení... pokud budete něco k tomu mít pište - ale jde jen o fakta. :)

Propaganda ČKS[editovat zdroj]

Žen 23:51, 2. 4. 2008 (UTC) Moje Snaha vymotat se ze situace šíření propagandy a jít si raději zacvičit :) se dnes otočila okolo mnou přidaného odstavce "Propaganda ČKS"

dal jsem tam pár info a linky na stránky - zdroje jsou http://www.velkaepocha.sk/content/view/4796/40/ - (můj článek)-nejde tedy o plagiátorství :) http://www.chinaembassy.cz/cze/ http://www.9komentaru.cz/

http://www.falsefire.com/ http://www.falungong.cz/index.php?menu=prenasledovanie atd.

zdravím všechny :)

Navrhuji zrušit zpochybnění neutrality[editovat zdroj]

Žen 21:53, 20. 5. 2008 (UTC)Společnou prací jsme daly dohromady docele velký soubor informací z různých zdrojů

Jsem s tím spokojen a možná i ostatní

Navrhuji zrušit zpochybnění neutrality článku

Přeuspořádání textu[editovat zdroj]

Pročítal jsem text který se nám v článku nahromadil a rozhodl se ho trochu přeuspořádat

1) věc je že se v několika podkapitolách popisujících různé větve objevovaly odstavce se stejnou tématikou ale nesouviseli s podnadpisy

2) udělal jsem další podnadpisy, které by tématicky shrnovali text pod nimi = přehlednost a srozumitelnost

nic jsem v textu neměnil jen jsem to tématicky přeuspořádal - pokusím se i dále zpřehlednit a zkrášlovat článek :)

Žen 26. 8. 2008, 23:32 (UTC)

Vytvoření vedlejších stránek s tématy pronásledování a obvinění z odebírání orgánů[editovat zdroj]

Protože se nám tento článek nadmíru protáhl pokud souhlasíte převedu info o pronásledování a obvinění z odebírání orgánů na další stránky a nechám tady na to odkazy...

bude to přehlednější a články budou kratší. Žen 5. 10. 2008, 21:20 (UTC)

Myslím, že to rozdělení je v pořádku. Jenom by to chtělo dotáhnout do konce a ty odkazy skutečně uvést a upravit i ty nově vyčleněné články, které prozatím nevypadají dobře. --Ladin 6. 10. 2008, 07:45 (UTC)

Dneska v noci byla část textu přesunuta na nově vytvořené stránky Pronásledování Falun Gongu v Číně a Obvinění z odebírání orgánů živým praktikujícím Falun Gongu v Číně, ale protože to prováděl nováček, nevyplnil shrnutí editace, správce to považoval za vandalismus a jeho editace zrušil. Mezitím už další wikipedisté editovali zdvojený text. Teď jsem tedy původní text v článku vymazal podruhé. --Ladin 6. 10. 2008, 14:13 (UTC)

Zdravím editory[editovat zdroj]

Občas provedu nějaké úpravy podle aktuálních zpráv a dění ve světě téma je pohyblivé a zpráv přibývá, upravuje tématicky a slučuji zdvojené informace a doplňuji linky a reference Dnes jsem provedl pár změnŽen 15. 10. 2008, 20:13 (UTC)

Zdroje - Neutralita[editovat zdroj]

Zdravím všechni co se na této stránce podílejí

Dohledal jsem mnoho zdrůjů, které se tímto tématem zabývají

Dají se považovat za navzájem nespojené, nestranné a neutrální

seznam:

U.S. Department of State Amnesty International U.S. Congress World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (WOIPFG) United Nations David Matas & David Kilgour Human Rights Watch Human Rights in China Freedom House Falun Gong Human Rights Working Group

Souhrn jejich zpráv naleznete pohodlně zde specialtribunal.org

Článek se zakládá na zprávách těchto výše uvedených zdrojů - pokud by to někdo chtěl zpochybnit a doložit jsem pro ať tak učiní ať nypíše konkrétně co a kde se neshoduje - jinak není důvod uvažovat o porušení principu NEUTRALITY.

V podstatě se všichni shodují na jednom závěru - a v tom duchu se nese i článek - Falun Gong je pokojná meditační praxe, čínský režim ji pronásleduje z vlastních politických důvodů, Falun Gong není "sekta" ani "zlé náboženství" jak hlásají čínská státem řízená média atd.

Proto věřím že je článek nyní kompletnější co se týče zdrojů --Žen 12. 1. 2009, 01:34 (UTC)

Poslední editace[editovat zdroj]

Poslední editaci jsem udělal globálně od referencí až po další zdrojování a úpravy textu Zdá se mi že to ale zdaleka není finále Ještě bude třeba poupravit reference a dodat nějaké zdroje, které ale již nejsou tak stěžejní a podstatné

Takže zatím moc děkuji všem kteří mi stím vším pomáhali a kteř dodali tipy na různé zdroje.--Žen 15. 1. 2009, 10:40 (UTC)

úpravy v článku[editovat zdroj]

Podle poslední dohody odstraňím všechno co nebude možné nějak nezávisle podložit

už jsem odstranil zdravotní studii o účincích - do doby, než najdu podklady

A ještě článek projdu a zanechám jen ověřené info. --Žen 16. 1. 2009, 14:48 (UTC)

Práce na referencích[editovat zdroj]

OK - jdu přepracovat reference do Wiki stylu a upravit článek podle referencí aby byl celkově dobře podložený

tak do toho :) --Žen 3. 2. 2009, 01:54 (UTC)

Ověřené informace[editovat zdroj]

Zdravím - odstraňím tabulku o neověřených informacích - hodně jsem toho doplnil a jedno info co se nedá doložit jsem smazal.

Pokud máte ještě nějaké konkrétní tipy co doložit dejte značky do textu

Díky za spolupráci --Žen 17. 3. 2009, 00:27 (UTC)

Poslední Editace[editovat zdroj]

Vymazal jsem věci, které se nedali doložit - mimochodem jsem je tam dal předtím sám. přidal jsem nějaká fakta a reference. Upravil jsem posloupnost událostí od zveřejňění Falun Gongu po začátek potlačování a zpřehlednil jsem nějaké odstavce.

Ještě se mi to nezdá úplně systematicky uspořádané, ale není všem dnům konec... :) Pokud budou třeba nějaké reference a zdroje, mám nyní kontakt na vysokoškolskou absolventku, která psala o FG práci, která obsahuje nesčetné zdroje. možno případně dodat.

Jinak v poslední době podal místopředseda EU na OSN žádost o vyšetřování a zastavení pronásledování FG v Číně podle článku 2 o genocidě a situace je stále jasnější - podle těchto a dalších zpráv a aktivit je pronásledování FG čínskou vládou neoprávněné a veškerá očerňující propaganda proti FG, která se v minulosti dosta do západních médií, byli zprávy převzaté od čínské vlády. toliko jen pro vysvětlení posledních úprav.--86.49.77.98 9. 7. 2009, 11:58 (UTC)

Odstranění externího linku[editovat zdroj]

Důvody pro odstranění linku

Podle jiného článku ve stejném médiu od pana Jiřího Drašnara "je článek pana Frosta pouze přežvýkaná, mnoho let stará, oficielní čínská propaganda"

Pokud by tento link měl v článku zůstat - bylo by to poněkud problematické

Řešení: v tom článku (jehož adresa byla uvedena v externích odkazech) se rozebírá řada věcí, které jsou v protikladu několika dalších názorů expertů a lidí zapojených do vyšetřování třetí stranou (Ne Čínská komunistická strana, ne Falun Gong), které popírají většinu z toho o čem autor v onom článku pojednával.

V podstatě je článek značně zavádějící a je v kontroverzi jak proti jinému článku ve stejném médiu a také proti expertním zjištěním a dalším tvrzením třetích stran - a vyůsťuje ve zjištění, že v podstatě opisuje stránky čínské ambasády - tedy je stranou (komunistická strana Číny: KS-Číny).

Měl by potom jedině být autor a jeho článek zařazen na stranu KS-Číny a nikoliv publikován jako nezainteresovaný zdroj informací jejichž podložení je nulové. Odkaz bych uvedla pouze v kontextu, který vysvětluje jeho pozici a obsah ve spojitosti s dalšími skutečnostmi.

(Žen 27. 6. 2010, 22:24 (UTC))

Úpravy 2012[editovat zdroj]

důvody: 1) Reference k Mistr je zbytečná, nesystémová a tím, jak je zjednodušená, vypadá jako vlastní výzkum. Ke komentářům k textu jsou poznámky, nikoli reference. 2) Odkaz na knihy, byť zdarma, v těle článku na wikipedii nepatří. Odkaz je ostatně i mezi externími odkazy. 3) Guimin Guan - viz 1), plus zázračné uzdravení; 4) Není jasné, na co má odkazovat zdroj u Vojtíška (kniha X web); 5) dead link WikiHannibal (diskuse) 14. 9. 2012, 00:12 (UTC)

Prosím česky[editovat zdroj]

Je mi až stydno, když musím upozorňovat na tak základní věc: budiž psáno česky v českých textech, anglicky v anglických, atp. Chceme-li uvést nějaké cizí podoby názvu, budiž tak uvedeny.

Budiž užíván přednostně ČESKÝ TVAR V ČESKÉM TEXTU.

Stejně jako je české heslo např. Londýn nebo Kijev a ne London nebo Kiïв, tak se zavedlo a osvědčilo a je považováno za správné v češtině uvádění čínského znění v českém přepisu u jmen osob, zeměpisných útvarů (pokud se nepřekládá podle významu jako např. Žlutá řeka) spolků, hnutí, institucí a podobně. Píšeme proto Jang-c'ťiang, Mao Ce-tung atp. Tedy toto heslo má být Falun Kung, v pchin-jinu: Falun Gong, ne naopak, přestože v některých případech převážilo a ujalo se české znění podle psané podoby, jako např. Hongkong, Peking, tedy vůči čínskému znění odlišněji.

Tosek (diskuse) 18. 9. 2012, 14:29 (UTC)

Dovolím si reagovat
Tento problém má dvě roviny:
1) Předpokládám, že ve Vaší větě "se zavedlo a osvědčilo a je považováno za správné v češtině uvádění čínského znění v českém přepisu" myslíte slovem "v češtině" ve skutečnosti "v češtině na wikipedii", kde skutečně (zatím stále ještě) přepisujeme českou transkripcí. Pokud "v češtině" znamená skutečně v češtině, pak Vás musím opravit, neboť v češtině se používá (tj. je zaveden, osvědčil se a je považován za správný) i pinyin (čím dál uzuálněji) a pro jeho používání (např. i na wikipedii) hovoří to, že je používán 1. v Číně, 2. v ČR při výuce čínštiny, 3. v mnoha cizojazyčných textech (vydaných v jiných státech v tamějším jazyce), 4. v novějších českých překladech i odborných publikacích (vč. např. překladů od Oldřicha Krále, 5. je mezinárodním standardem podle ISO.
2) I pokud ve shodě s wiki přepisujete čínské znaky v české transkripci, názvy článků uvádíme v podobě, pod kterou je to, o čem článek pojednává, nejvíce známo. Je tedy potřeba určit, pod jakým názvem je Falun Gong v ČR znám, potažmo jak se tento název začleňuje do českého jazyka (přepis ze znaků českou transkripcí nebo přejímání cizího slova v určité, v tomto případě mezinárodní, podobě). Mimo faktického úzu použití názvu Falun Gong především předpokládám dobrou víru, viz pozn. 2 v článku "Falun Gong je přepis z čínštiny v mezinárodní transkripci zvané pinyin. V českém prostředí se užívá český přepis čínštiny, podle kterého se pojem „Falun Gong“ přepíše jako „Fa-lun-kung“. Avšak i čeští příznivci hnutí používají název v mezinárodním přepisu (Pavel Šindelář: „Religionistika v informační pavučině“, in: Sacra aneb Rukověť religionisty, Brno 2007, roč. 5, č. 1, s. 11, pozn. 18.), proto je v tomto článku také používán přepis Falung Gong" a dokud se neprokáže opak, je myslím zbytečné název měnit. (Ostatně např. dle google (česky) je výrazně častější použití Falun Gong.) WikiHannibal (diskuse) 20. 9. 2012, 18:13 (UTC)
Rozumím - myslím - tomuto (nejen Vašemu, to je ostatně můj motiv) chápání věci: jste příznivcem čínské vzdělanosti a kulturní návaznosti na ni a uznáváte právo na respekt k čínskému zájmu na zcela praktickém užívání pchinjinu.
To ale nemá měnit nebo rušit to, že i čeština má svá pravidla a v češtině mají být respektována, což nijak nesnižuje respekt k vůli Číňanů k používání tohoto přepisu. Takovým pravidlem je upřednostňovat český přepis promluv, a tím i textů, v jazycích rodilými mluvčími zapisovaných jinými znakovými sadami (abecedami). To se tedy týká nejen východních jazyků, písmově vázaných na čínské znaky, ale i jiných, jako jsou arabština a písma na ní navazující, jako jsou cyrilická písma vč. azbuky, hebrejské písmo a podobně. Českým přepisem se rozumí nápodoba původního znění použitím znaků české abecedy.
Užívání jiných postupů je neinformovanými lidmi pociťováno jako neústrojné. Je to podobné, jako nadbytečné užívání anglicizmů, nyní velmi "populární", podobně, jako byly dříve "populární" rusizmy a ještě dříve germanizmy
Tosek (diskuse) 24. 9. 2012, 13:19 (UTC)
Souhrnně je možno konstatovat, že je možné držet se pravidel spisovného jazyka českého a je také možné v různé míře na ně rezignovat. Např. vzdát se ho ve prospěch nářečí či slangu, kterým je nesporně i odborný slang, ve kterém se užívají i slova z jiných jazyků, která nejsou obecně přijatá do běžné češtiny, která nelze v zájmu srozumitelnosti bez vysvětlení v běžných promluvách a textech používat. Obdobně platí i tzv. přepis do češtiny, který ovšem není jen nějaký jev sám pro sebe, jak se mnozí domnívají, ale jde o překlad do češtiny, při kterém se převádí i některá jména a názvy do češtiny. Nejčastěji zachováním původního pravopisu, to u latinkových jazyků, nebo přepisem do české abecedy podle zvukové podoby u ostatních jazyků. Někdy jde o jméno zavedené s ustáleným českým tvarem, kterému se pak dává přednost.
Vámi uváděný hlavní okruh argumentace se týká onoho odborného či spíše odbornického úzu, který je patrně vaším pramenem frekvence výskytu, který je ovšem mimo běžnou češtinu. Chtělo by se mi vršit příklady z mnoha jazyků či písem, která také mají "světově" stabilizovaný způsob přepisu, ale myslím, že o to nejde, to je asi zřejmé, proto přidám jen několik málo příkládků: hokejista Ovečkin, města Dilí, Šanghaj, politik Hočimin, terorista Bin Ládin. Podobně jako studenti čínštiny a podobní si upravují češtinu např. lidé českého původu po delším pobytu v cizině, lidé, kteří mají nedostatky ve slovní zásobě, kteří se učí jazyk nebo nějaký obor a podobně. Nic proti tomu.
Naproti tomu Wikipedie (počeštěný tvar!) má být v obecné spisovné češtině (není žádná čeština pro wikipedii), prostřednictvím které má ovšem vykládat a popisovat i odborná témata. Proto zavádění nečeského zápisu názvů a jmen z nelatinkových jazyků je prostě chyba, ať je v nějakém prostředí sebevíce rozšířená nebo oblíbená.
Tosek (diskuse) 26. 9. 2012, 12:22 (UTC)
Budu reagovat pouze na Vaši hlavní tezi týkající se mého bodu 1. (k bodu 2., který je ale pro název tohoto článku relevantnější, se, zdá se, nevyjadřujete), tj. tezi ve stručnosti shrnutou řekněme takto: "používat češtinu dle pravidel českého pravopisu" ("čeština má svá pravidla", "pravidel spisovného jazyka českého" atd.). Mohl bych Váš komentář rozebrat podrobněji, abychom zjistili, v čem přesně se naše názory liší a (asi) proč. Já totiž, možná překvapivě pro Vás, respektuji pravidla č. pravopisu a Vámi uváděné "respekt k čínskému zájmu", "odborný slang", "upravují češtinu" či Vaše příklady se problému či mého postoje netýkají, nebo jen vzdáleně. Dle pravidel se totiž čínština přepisuje dle odborného úzu, který tím stanovuje normu. Tento úzus se za 50 let od vytvoření české transkripce změnil, jak jsem se snažil doložit i body uvedenými v předchozím příspěvku. Tím se mění i norma, tj. "pravidla". Myslím, že v žádné aktuální normativní publikaci nenajdete, že činština se dle pravidel spisovné češtiny přepisuje transkripcí prof. Švarného, a Vaše znalosti pravidel č. pravopisu vycházejí řekněme z jejich intuitivního chápání. Pokud najdete, prosím informujte zde. Ale bez toho nelze tvrdit, že tato transkripce je jediný způsob přepisu dle pravidel českého pravopisu.
Na závěr pouze poznámku k jedné snad nejdůležitější "chybě" spíše pro případné další čtenáře diskuze. Český přepis čínštiny rozhodně není "překlad do češtiny, při kterém se převádí i některá jména a názvy do češtiny" - a nejde mi zde o použití slova překlad, ale o "některá jména a názvy". Český přepis čínštiny umožňuje přepsat všechna slova čínštiny, kdežto pro "některá jména a názvy" existují v jazyce jiné mechanismy, tj. to, o čem ve skutečnosti píšete a čeho se možná nevědomky týká i značná část Vaší argumentace (viz Vaše příklady jmen), je běžné přejímání cizích vlastních jmen s různým stupněm počeštění (v různé době různě a někdy i přejímání přejímky), které se týká jak "ne-latinkových" (často) tak latinkových (výjimečně) jazyků (Kanada, Alžběta II, Kryštof Kolumbus, a také Konfucius a jiné nelatinkové, i ten Váš Hočimin (v přepisu vietnamštiny by to bylo Ho Či Min) a uvedená města; ostatně i "Falun Kung" není dle české transkripce). WikiHannibal (diskuse) 26. 9. 2012, 23:56 (UTC)
Vidím, že není (nejen váš osobní) zájem o respektování obecného českého úzu. To ale nemění nic na jeho prospěšnosti a patřičnosti.
Jen stručně odkážu na poznámky českých autorů Bucherta a Fridricha o potřebě držet se skutečné češtiny na cinstina.cz. Je sice běžné, že odborníci užívají (i rozsáhle a běžně) nezdomácnělá cizí slova, obraty a pravopis, ale pro běžnou veřejnost, a tedy i encyklopedii tento způsob psaní pouhou cizí transkripcí je nevhodný. To je výsledek mnohonásobné praxe postupného zdomácňování cizích jmen a pojmů. Ani článek Český přepis čínštiny se o "vašem" způsobu nezmiňuje.
A vaše odkazování na "žádnou aktuální normativní publikaci" je pak zcela demagogické, protože naprosto neurčité, stejně jako ignorace tvoření českých slov jako součást kvalitního překladu (nejde totiž o pouhou transkripci) cizích slov včetně jmen (Hočimin atd.). Tosek (diskuse) 27. 12. 2012, 00:37 (UTC)

Podle mojí zkušenosti je ve velkých českých médiích používán název Fa-lun-kung nebo Falun Kung. Pár odkazů: [7] [8] [9] [10] [11]. Z toho bych soudil, že jde o v českém prostředí zažitější označení. Vycházím i ze své zkušenosti, než jsem narazil na tento článek na wiki, znal jsem také jenom název Fa-lun-kung. Pokud je to podle Toska spárvný přepis, a zdá se že i podle významných českých médií, byl bych pro přesun na název Falun Kung nebo Fa-lun-kung. Jestli příznivci tohoto hnutí používají přepis Falun Gong není podle mě pro wikipedii rozhodující, používat by se měl očekávaný název. Tento a související články jsou bohužel silně poznamenány aktivitou příznivců hnutí, většína uváděných zdrojů je závislých, buď Velká epocha a pod., jedou tedy obsahově i formálně podle jednoho schématu včetně názvu. Asi tady není prakticky nikdo, kdo by se v tématu nějak silněji orientoval nebo měl čas ty články opravit, ale to neznamená, že bychom museli používat i jejich formu přepisu. Viz také Český přepis čínštiny a Wikipedie:Transkripce čínštiny nebo [12]. --Ladin (diskuse) 27. 12. 2012, 07:33 (UTC)

Nemám nic proti přejmenování, viz můj první příspěvek zde, bod 2, kde navrhuji totéž ("potřeba určit, pod jakým názvem je Falun Gong v ČR znám, potažmo jak se tento název začleňuje do českého jazyka"). Dosud jsem vycházel z pozn. 2 v článku a ze svého rychlého googlesearche (=> keep). Přepis Fa-lun-kung je správný přepis českou transkripcí, která se na wiki (zatím ;-) používá. Proč se na wiki používá (Wikipedie:Transkripce čínštiny), je jiná otázka (viz i debata s Tosek). Falun Kung, které navrhl Tosek pod dojmem, že se jedná o "český" tvar, není v souladu s českou transkripcí, a dle Vašich 5 odkazů ani s "územ" - je v nich pouze 1x, ve [13], což může být i tím, že se jedná o přímý překlad. --WikiHannibal (diskuse) 28. 12. 2012, 01:17 (UTC)
Přejmenování samozřejmě podporuji.
Přidávám ještě vysvětlení: Jsou dvě věci k rozlišení, které nejsou totéž. Jednak transkripce z východoasijských jazyků (např. pchin-jin a pin-yin) a překlad do češtiny, zpravidla (ale ne vždy) na základě přepisu, např. pchinjin. Jiné příklady: Shang-hai, Šang-hai, Šanghaj, Beijing, Pej-ťing, Peking; Mao Tse Dong, Mao Ce-tung, Mao Cetung. Proto není na závadu, že výsledný český ekvivalent (tj. fakticky překlad) není totožný s transkripcí (přepisem). Pro pojmy pociťované jako netradiční se z praktických důvodů zůstává u přepisu, u zavedených pojmů se postupuje dál, k překladu, tj. vytvoření a užívání českých slov, výjimečně (nikoliv osobních jmen) překlad jejich významu (Modrá řeka = Jang-c'-ťiang, Žlutá řeka, Tři soutěsky). Některé spíše výjimečné tyto překlady jsou stabilizované, zdomácnělé (jako Peking, bývala i verze Pekink). Do této kategorie patří i Falun Kung s možnou ucelenou variantou Falunkung, jako karate, kamikaze (kamikadze), Samsung, tajči, Hočimin, Hongkong. A pochopitelně se může tato celistvá česká podoba nelíbit těm, kteří jsou fanoušky originálního znění resp. transkripce. Tosek (diskuse) 28. 12. 2012, 23:40 (UTC)

1) Prosím pěkně transkripce slova Falun Gong generuje v transkripčním systému na: cinsky.cz překlad "Fa-lun Kung"? Stráka Wikipedie se přejmenovala na Fa-lun-kung, což je jiný tvar než generuje transkripční systém. Mají tedy na cinsky.cz vadný transkripční systém? 2) Osobně si myslím, že je celkem divné, že Wikipedie neuvádí Falun Gong, když je to oficiální název - Kniha o metodě Falun Gong vyšla v nakladatelství Vodnář pod názvem Falun Gong. Existuje Asociace Falun Gong ČR. Další kniha Zhuan Falun i oficiální stránky metody uvádějí Falun Gong. Trochu mi přijde, že překládat Falun Gong jako Fa-lun-kung je podobný nesmysl, jako překládat "Apple Computers" jako "Jablko Počítače". Asi nikdo nepřemýšlel tím směrem, že se jedná o název, značku, kterou si zvolil zakladatel metody a Asociace Falun Gong ČR, která jej v ČR reprezentuje. Podle mě je to otázka toho respektovat název, jaký si metoda zvolila a nevnucovat jí název jiný. Není to otázka toho zda použít pchinjin nebo českou transkripci, je to myslím spíše otázka respektu k oficiálnímu názvu metody. V těle článku se samozřejmě může uvést česká transkripce, ale primárně by se měl používat oficiální název Falun Gong.--Žen (diskuse) 4. 11. 2014, 02:10 (UTC)

Reakce veřejnosti na Falun Gong[editovat zdroj]

Zdravím všechny

Oceňuji, že někdo přidal reakce veřejnosti na Falun Gong do článku, ale v některých místech trochu nepřesně - doplnil jsem to a některé věci rozšířil. Zejména otázku homosexuality a ras jsem propojil s konkrétními přednáškami. Také doplnění o nevyčleňování se ze společnosti nemělo zdroj a tak jsem dohledal podle přednášek a upravil.

Poslední sekci označenou jako Kritika vůči Falun Gongu jsem přejmenoval na (Témata vyučovaná zakladatelem Falun Gongu, která přitáhla pozornost a diskuse veřejnosti), protože se tam vůbec nepíše o kritice Falun Gongu, pouze se linkují příklady, kdy někdo reagoval na to, co zakladatel Falun Gongu řekl - buďto s tím nesouhlasil, nebo tím byl překvapen a podobně, což tam ani navíc není zmíněno. Vlastně se jedná o výčet vytržených citací z kontextu různých článků, které vyvolali nějakou diskusi u novinářů nebo jiných pozorovatelů a nejedná se o kritiku.

Odstavec o tom, že zakladatel Falun Gongu vlastní nějaký majetek - odkaz na zdroj je nefunkční a nelze z něj doplnit více informací a myšlenku rozšířit nebo uvést do kontextu. http://www.culteducation.com/reference/fa_lun_gong/falun344.html (nefunkční) Není jasné proč je toto téma kontroverzní nebo diskutované veřejností nebo koho vlastně toto téma přitahuje atd.

Poslední téma jsem přejmenoval na (Zakladatel označuje a lidskou dimenzi a lidskou rasu jako nízkou z hlediska úrovní vesmíru a praktikující Falun Gongu za ty, kteří směřují k vyšším úrovním vesmíru:) neboť původní pojmenování nemělo v kontextu informací pod ním logickou souvislost.

Díky --Žen (diskuse) 10. 6. 2014, 02:40 (UTC)

Taktéž zdravím. Předně sekce "Kritická vyjádření k Falun Gongu" kritiku měla než jste ji vy vymazal. Nicméně současný stav je dobrý a člověk, který to má v hlavě v pořádku, si z vypsaných bodů obrázek udělá (což se o zbývající části článku říct moc nedá). Vaši upravené větě jsem dal výstižnější tvar, aby byla náležitě v souvislosti s citací. Co se týče toho, proč je to kontroverzní: my normální lidé, kteří neprovozujeme Falun Gong, to tak vnímáme; samozřejmě pokud vám nepříjde kontroverzní, že David Copperfield je mág a levituje (předpokládám že jste to jen přehlédl), napíště to prosím zde - abych s vámi nemusel v budoucnu již vést řeč.
--90.179.206.199 23. 6. 2014, 00:42 (UTC)

Víte váš názor je poněkud útočný a to do encyklopedie nepatří. Pokud vás znervózňují z nějakého důvodu tyto jevy, nebo to, když o nich někdo hovoří je to váš osobní problém. Myslím že Wikipedie razí přístup "nebýt zlí". Encyklopedie není místo, kdy se umísťují osobní názory nebo osobní výzkum, ale odkazuje na různé výzkumy a knihy atd. Podle vás jsou některé věci nesmysli, ale to už o jiných věcech tvrdili jiní lidé v minulosti také a dnes se prokázali. V jednom období dokonce jistá "akademie věd" tvrdila, že vše důležité již bylo vynalezeno a není již o čem dále bádat. Jistě víte co znamená "paradigma" a že toto například vědecké paradigma má jisté hranice. Významní vědci vědí, že za tímto obecně vyučovaným a známým paradigmatem je mnoho a mnoho jevů, které se vymykají dosud předpokládaným zákonitostem a naprosto je popírají viz například takzvané paradoxy atd. je toho mnoho co neobsahuje obecné vědecké paradigma. Rozumím vám. Nemusíte se však bát, protože tady to nikdo nikomu nenutí. O levitaci hovoří řada lidí a náboženství - nemusíte z toho býti rozladěn. Nerozumím také proč jste rozladěn a proč uvádíte, že normální znamená v tyto jevy nevěřit. Každý si, jak správně píšete může vybrat podle vlastního rozumu a moudrosti nebo zkušeností a nepodléhá ve svobodném světě nějaké omezené normalizaci.

Jen pro zajímavost - jak byste jako "moderní vědec" vysvětlil vystoupení Davida Copperfielda, škoda že byl jeho záznam z YouTube stažen. Levitoval mezi dvěma otáčejícími se obručemi a také v uzavřeném skleněném akváriu z něhož potom vyletěl ven, vše na pódiu před stovkami lidí a televizními kamerami. Dokázal byste podat vědecké vysvětlení kromě jednoslovného zavržení jako "iluze", "nesmysl" nebo "podvod"? (samozřejmě to je pouze vedlejší otázka na vás - netýká se wikipedie) Přeji pěkný den a nic ve zlém jde jen o rozhovor. Mimochodem různé formy levitace hmoty (nikoliv člověka) již "moderní vědci" dokázali uskutečnit. --Žen (diskuse) 28. 6. 2014, 21:24 (UTC)


Editace 7.2.2014

Takže pane Žen. Pokud mi budete tvrdit, že David Copperfield levituje, že lidi ovládají mimozemšťani a že Falun Gong je jediná záchrana, nemůžu se s vámi bohužel rozumně dohodnout. Vaše další ezoterické myšlenky si můžete rozvíjet dle vaši libosti, nebudu na ně reagovat, nejste k tomu uzpůsoben ani vy, ani já.
Můj osobní názor je, že Falun Gong je kult, což můžu samozřejmě v článku podpořit nezávislými zdroji. A mé přesvědčení je, že takové věci propagovat nenechám. Současná podoba článku, který má propagační charakter, se mi nelíbí.
Závěrem: Do budoucna budu prosazovat to, aby z článku zmizely všechna tvrzení plynoucí ze zaujatých zdrojů, neboť se odkazujete na vaše vlastní internetové noviny a webovky. Podrobnosti ještě zjistím z pravidel, která ukládá wikipedie, neboť jsem zde nováčkem. Na wikipedii hledají informace lidé a obzvláště u tohoto tématu nechci, aby vpadli do sítí nějakého kultu. Pokusím se také dohledat pomoc od dalších přispěvovatelů z wikipedie. Postupně se chci dostat k podobě článku, který bude mít alespoň neutrální charakter.
Co se týče perzekuce v Číně, do budoucna hodlám dodat incident sebeupálení vašich členů. Vy o něm máte sice udělanou pěknou pohádku, že to zinscenovala čínská vláda, nicměně p. Rick Ross (na jehož institut se odkazuji ve článku) upálené osoby osobně navštívil a ty mu podaly úplně jinačí verzi.
Dále hodlám dodat informace o apokalyptické povaze vyučování leadra a povést analogii se Svědky Jehovovými, kteří předpovídají konec světa spevným datem skoro co druhý rok a to už přes 50 let.
Do článku do budoucna včlením informace od Ricka Rosse, který vás považuje za sektu.
S pozdravem, Daniel B.
--90.179.206.199 29. 6. 2014, 13:19 (UTC)

Dobrý den. Ano vaše negativní zaujetí je jasné. U "Odborníka" na studium sekt Ricka. A. Ross jste zapomněl uvést, že svoje poznatky přednášel na Chinese Academy of Social Sciences v Pekingu přidružené k Státní radě Čínské lidové republiky a jeho studii zveřejnila čínská akademie sociálních věd. Příhodná náhoda. Ohledně sebeupálení na náměstí Nebeského klidu v Peknigu - tento incident označila za falsifikát světová média - pan Rick. A. Ross je podle mě člověk ovlivňovaný čínským režimem.

Vaše pozitivní zaujetí taktéž. --90.179.206.199 18. 10. 2014, 13:16 (UTC)


Navrhuji vám, aby jste si domluvil schůzku s předním českým expertem na náboženská hnutí docentem Zdeňkem Vojtíškem a s ním o tématu podiskutoval. Nebo i přečetl jeho knihu Nová náboženská hnutí a kolektivní násilí, která je plná zdrojů řady světových religionistů. Chápu ale váš zarytý názor - který vás směřuje držet se především studie Ricka. A. Rosse. Jeho závěry se ovšem rozcházejí s drtivou většinou světových religionistů.

Pokud se zamyslíte nad oběťmi sebeupálení na náměstí - proč nedovolil čínský režim, aby s nimi světová média udělali rozhovory? Proč jeden z přítomných členů armády či policie zasadil oběti ránu holí do zátylku. Proč seděli ti lidé v ochranných bandážích, když se údajně chtěli upálit (zabít)? Vy byste se oblékl do ochranné bandáže, kdybyste se chtěl zabít tím, že se upálíte? Asociace Falun Dafa uvedla, že toto nebyli praktikující Falun Gongu. Ani v textech Falun Gongu se sebevražda nedovoluje, natož aby se o ní nějak pojednávalo jako o součásti praxe! Vase obavy ze "sekty" Vás bohužel vedou hledat jejich opodstatnění - těch publikovali čínský režim a sním spojení lidé celkem dost, takže jistě něco najdete. Názor si udělejte sám, ale vezměte prosím v potaz, že se snadno můžete pod falešnými očerňujícími informacemi čínského režimu zapojovat do nespravedlivého očerňování jiných lidí. Jste svobodný jako my všichni a můžete si dělat co uznáte za vhodné v mezích zákona, ale musíte za to také nést zodpovědnost.

Opravdu vám doporučuji, aby jste si téma lépe nastudoval, neuváděl "vlastní názor" nebo "vlastní výzkum" a držel se faktů, aby zdroje čínského velvyslanectví v Praze, jehož texty jsou dosti zavádějící a neobávám se říci dokonce lživé uváděl jako názory čínského režimu, nikoliv jako obecně znám fakta.

Souhlasím s Vámi v jednom. Článek by měl mít neutrální tón. Vy ovšem představujete spíše negativní tón (já možná až příliš positivní, což souhlasím také není ideální). Vaše obavy podle mě nejsou na místě. Ale to je konec konců na Vás samotném. Každopádně se zde nechci s Vámi hádat. Pokud chcete propagovat nějakou nenávist, to sem opravdu nepatří. Pokud Vám jde skutečně o vyvážený, neutrální článek - pojďme se poradit o konkrétních věcech, které se Vám nezdají a můžeme je editovat nebo doplnit. To je můj návrh.--Žen (diskuse) 15. 10. 2014, 00:32 (UTC)


S panem Vojtiškem jsem mluvil před cca rokem. Materiály které mi předložil jsem si přečetl. Pan Vojtíšek nezaujímá k uskupením jako jste vy, negativní postoj, protože se domnívá, že to vede k větší izolaci takovéhoto uskupení ve společnosti a následnému zhoršení situace. To vede i k tomu, že takováto uskupení neoznačuje za sekty, ale za nová náboženská hnutí. Přecejen však existují kritéria, jak takovéto hnutí kategorizovat jakožto sektu v negativním slova smyslu a ty uvádí Rick Ross - váš Falun Gong pak za sektu označil. Co se týče pana Vojtíška, nebudu jej zde citovat, ale o Falun Gongu, resp. jeho leadrovi, velké mínění nemá. Mohu vás také informovat, že pan Vojtíšek spolupracuje se sdružením Sysifos (jistě znáte), tuhle jsem na jejich stránkách četl jeden jeho článek. Tvrdíte že názory Ricka Rosse se rozcházejí s drtivou většinou světových religionistů. To podloženo jistě nemáte nijak.
Oběti sebeupálení jsem se rozhodl neuvádět, je zde v tomto případě docela možné, že se o zinscenovaný incident jednalo a nebudu se tím proto zabývat.
Co se týče Čínské vlády, to že jste pronásledovaní a že vás označuje za sektu, neznamená že nejste sekta a že nemají pravdu, že mají pravdu však nutně neznamená, že mají právo toto dělat.
To co mi doporučujete je holá drzost. Vy se sám nedržíte faktů a mlžíte. Vy totiž asi nevíte kdo jsem, myslíte si, že jsem si dal jen tak do hledáčku Falun Gong, že jsem si něco od vás přečetl a semtam sem něco hodím. Já znám všechny texty leadra, četl jsem je až někdy do roku 2012 a učastnil jsem se i pár cvičení v Praze. Většinu textů jsem četl několikrát a znám i spoustu příspěvků z fóra pro praktikující. Některé věci znám doposud zpaměti. Vím všechno o tom, proč si myslíte, že to děláte a i co je v pozadi toho, že tady tak mlžíte; znám i důvody vašeho chování a vím i, čeho se díky Falun Gongu bojíte a co si myslíte, že dostanete; včetně samozřejmě toho, jak berete mě. Tím se zde tedy vůbec nechlubím, jestli vát to doposud nedošlo, tím vám oznamuji, jaký je k vám můj postoj a doufám, že pro příště ze mě nebudete dělat blbce. Jakmile vy začnete mlžit, tak si okamžitě vzpomenu na texty, které dosvědčují co tvrdím. Takže snad vám to bude pro příště jasné a ušetříte si i věci typu, že snad jsem zde nějak útočný - protože si začínáte vy. Můj názor na vás je, že jste sekta, definitivně.
Samozřejmě budu rád když se dohodneme a ušetří se tím zbytečná práce navíc. Ještě se ozvu.
--90.179.206.199 15. 10. 2014, 16:16 (UTC)

Dobrý den. Vaše příspěvky do encyklopedie by neměli být Vašimi názory. Encyklopedie nemá uvádět vlastní výzkum wikipedistů, ale linkovat a citovat hodnověrné nezávislé zdroje (samozřejmě pokud takové jsou, někdy neexistují). Pokud někdo něco studuje a potom dojde k vlastním závěrům a chce je prezentovat veřejnosti jako svoje názory, tato názory a výzkumy ovšem nejsou encyklopedickou záležitostí a jak mě wikipedisté informovali nepatří na encyklopedii. Z vašich textů a reakcí je cítit, že máte silné přesvědčení o tom, že jste vše pochopil v plné šíři a možném rozsahu a nyní máte povinnost o tom informovat veřejnost. Někdy svoje vlastní pochopení uvádíte jako učení Falun Gongu. Wikipedie:Žádný vlastní výzkum Wikipedie:Věrohodné zdroje Wikipedie:Ověřitelnost Wikipedie:Co Wikipedie není--Žen (diskuse) 16. 10. 2014, 22:16 (UTC)

Dobrý den, děkuji za toto upozornění, snad jste si pravidla také prostudoval a budete se jimi již také řídit. --90.179.206.199 18. 10. 2014, 13:12 (UTC)

Změny 15.10.[editovat zdroj]

Upravil jsem další nepřesnost - někdo zde uvedl, že pokud s praxí Falun Gong lidé přestanou ztratí Kolo Zákona - Falun - to se v textech Falun Gongu bohužel neuvádí. NESPRÁVNÁ INFORMACE vycházející pravděpodobně z vlastního (nedokonalého) výzkumu.

  • v textech se uvádí, že pokud "nechcete praktikovat kultivaci, Kolo Zákona by s vámi nezůstalo, ani kdybych mu to přikázal". Dále se uvádí, že pokud bude praktikující přimíchávat do praxe další věci, tedy že bude dělat něco jiného než Falun Gong, tak se mu tohle kolo nenávratně pokřiví. Vám asi nedochází, co tím chci říct a proč to píšu: dávám tím normálním lidem najevo, že jako každá jiná sekta i zde si její leader připoutává následovníky psychickou manipulací.
    • Rozumím - jde o nedorozumění. Jak jsem psal výše, Vaše příspěvky do encyklopedie by neměli být Vašimi názory. Encyklopedie nemá uvádět vlastní výzkum wikipedistů, ale linkovat a citovat hodnověrné nezávislé zdroje. Pokud někdo něco studuje a potom dojde k vlastním závěrům a chce je prezentovat veřejnosti jako svoje názory, tyto názory a výzkumy ovšem nejsou encyklopedickou záležitostí a jak mě wikipedisté informovali nepatří na encyklopedii Wikipedie:Žádný vlastní výzkum. Z vašich textů a reakcí je cítit, že máte silné přesvědčení o tom, že jste vše pochopil v plné šíři a možném rozsahu a nyní máte povinnost o tom informovat veřejnost. Někdy svoje vlastní pochopení uvádíte jako učení Falun Gongu. Napsal jste "pokud s praxí Falun Gong lidé přestanou ztratí Kolo Zákona". Pokud se uvádí, že někdo něco řekl, je třeba použít přesnou citaci s uvedením zdroje. To není nesprávné ale i tak se může jednat o vytrhávání věcí z kontextu a zavádění. Nejlépe je nechat odkaz na celý text, který si může čtenář prostudovat. Vaše formulace byla nepřesná neboť je to vaše formulace, kterou jste vytvořil na základě vlastního pochopení a uvádíte ji v duchu, že je to citace učení Falun Gongu. Pokud text není citací, ani neuvádí zdroj může zkreslovat původní výroky někoho. --Žen (diskuse) 16. 10. 2014, 23:41 (UTC)

Narození zakladatele Falun Gongu. Kdy se narodil historický buddha v Indi není známo :) navíc sám Li Hongzhi veřejně prohlásil, že on není jeho reinkarnací. NESPRÁVNÁ INFORMACE, která navíc očerňuje zmiňovanou osobu. Možná že Čínský režim, který je uváděn jako zdroj informace, má speciální znalosti. Nebylo by divu, neboť si nyní nárokuje právo určovat, kdo je dalším žijícím převtělením dalajlámy a tohoto člověka dosadit jako duchovního vůdce Tibetu, nutno dodat, že tento člověk bude velmi pravděpodobně pod vlivem a vedením komunistické strany. To je totiž záměr tohoto nařízení - absolutní moc nad vším.

  • " Podle čínského lunárního kalendáře 8. den 4. lunárního měsíce se soudí, že tento den se narodil Sakyamuni, zakladatel budhismu a 13. května 1951 byl právě tento den. " Zdroj:Cinska ambasada. Nevím jestli se to ví či neví, kdy měl zemřít ježíš se taky neví ale bereme že na velikonoce; nevím co toto datum "narození" Buddhy znamená pro Číňany, ale vy to nevíte taky. --90.179.206.199 15. 10. 2014, 15:42 (UTC)
    • Rozumím, pokud jasně citujete a linkujete zdroj, je to srozumitelné.--Žen (diskuse) 16. 10. 2014, 23:41 (UTC)

Nechybí nadpřirozený nádech - nechápu co je toto za encyklopedickou informaci - mě to přijde jako VLASTNÍ HODNOCENÍ.

  • encyklopedii čtou povětšinou normální lidé, takoví většinou nejsou členy nějaké sekty a nevěří v levitujícího Copperfielda, dutý měsíc a další věci. Pakliže Li Hongzhi o těch svých mistrech mluví tak, že měli kdoví jaké nadpřirozené schopnosti, tak co je špatného na "nadpřirozený nádech"?
    • Jak jsem psal výše, Vaše příspěvky do encyklopedie by neměli být Vašimi názory nebo Vaším osobním hodnocením - to do encyklopedie nepatří Wikipedie:Žádný vlastní výzkum. Nevím zda to chcete přijmout. Encyklopedie má linkovat a citovat hodnověrné nezávislé zdroje Wikipedie:Věrohodné zdroje Wikipedie:Ověřitelnost. Samozřejmě pokud je onen popis "nadpřirozený nádech" encyklopedicky významný, potom jej ponechejte. --Žen (diskuse) 16. 10. 2014, 23:41 (UTC)

"Pouze Falun Gong může člověka dovézt k opravdovému dovršení (osvícení)" - NESPRÁVNÁ INFORMACE vycházející pravděpodobně z vlastního (nedokonalého) výzkumu. V textech Falun Gongu se uvádí, že existuje řada pravověrných náboženství, která mohou člověka spasit (křesťanství, judaismus, taoismus, buddhismus atd.) Jediné co se v textech řeší je otázka "spasení hlavního vědomí neboli hlavní prapůvodní duše" a o tom, jaké vědomí různé metody kultivují a vedou ke spasení... je to na dlouhý rozbor ale je jasné, že uvedená citace je zavádějící. --90.179.206.199 15. 10. 2014, 15:42 (UTC)

  • Mlžíte. Li Hongzhi opakovaně ve svých přednáškách zmiňuje, že sice existuje mnoho pravověrných cest, ale Falun Gong vždy vyzdvihuje jako nejlepší ze všech, můžu i citovat, řekl Falun Gong je "Nejpřímější a největší zkratka". Moc dobře víte, že Li Hongzhi toto o Falun Gongu tvrdí, ať už přímo, tak nepřímo. Moc dobře taky víte, že se nepřímo řadí nad všechny bohy, ve které kdy lidé věřili. Jooo...teď jste mi tím něco připomněl, co ještě do textu dodám - to jak tvrdí, že pouze Falun Gong poskytuje kultivujícímu opravdovou spásu, že ostatní náboženství, jako buddhismus a křesťanství, zachraňují jen "pomocnou duši člověka", tedy ne toho člověka samotného - že ho vlastně podvádí; že mu nalhávají že půjde do ráje, ale on vlastně nikam nepůjde; že jedině on to dokáže. Vidíte pane Žen? My to tady společně uvedeme všechno pěkně na jasnou míru. --90.179.206.199 15. 10. 2014, 15:42 (UTC)
    • Znovu se dostáváme ke stejnému problému. Svoje vlastní formulace uvádíte jako učení Falun Gongu. Ale v tomto případě je to sice nepřesné ale alespoň to není tolik zavádějící. V textu co jste výše napsal uvádíte svoje vzpomínky na texty sem tam pozměněné o podle Vás zřejmě nedůležité věci, ale i tak se dopouštíte překrucování toho, co někdo řekl. Nejlépe je přímo citovat (ano dá to více práce dohledat ony citace a linkovat zdroje). I tak však budete vytrhávat myšlenky z kontextu. Pokud mi paměť slouží dobře v knize Zhuan Falun se celkem podrobně vysvětluje historický vývoj různých náboženství a čchi-kungu a použité metody a přístupy k rozvoji těla a mysli, což objasňuje proč se v minulosti daly praxe rozvíjející tělo a mysl cestou kultivace vedlejšího vědomí (duše) a proč se dnes dává Falun Gong cestou kultivace hlavního vědomí (duše). Je to komplexní duchovní problematika. Bohužel máte sklon zde ventilovat svoje osobní bolesti z toho, že - něčemu nevěříte, zdá se vám neuvěřitelné, považujete za nesmyslné, máte vlastní názory a podobně. Tak se potom soustředíte především na tyto věci a snažíte se je nějak protlačit do textů v článku. Vytrháváte z kontextu přesně tyto věci, protože proto možná máte osobní důvody a pohnutky. Wikipedie říká Wikipedie:Žádný vlastní výzkum Wikipedie:Věrohodné zdroje Wikipedie:Ověřitelnost Wikipedie:Co Wikipedie není. Vaše příspěvky někdy působí dojmem, že sám sebe považujete za Wikipedie:Věrohodné zdroje.

Toto jsem přeformuloval: "má však výhradu k tomu, zda-li je možné homosexuály, kteří nepřestanou se svým chováním, považovat za "opravdové" praktikující." upravil jsem na "o homosexualitě se zmiňuje jako o chování či připoutání, kterého by se měl praktikující Fa-lun-kungu vzdát, podobně jako připoutání k různým touhám, žádostivosti, předvádění se a podobně." což vychází z odpovědi Li Hongzhiho na otázku homosexuála, který praktikuje Falun Gong.

U "Odborníka" na studium sekt Ricka. A. Ross jste zapomněli uvést, že svoje poznatky přednášel na Chinese Academy of Social Sciences v Pekingu přidružené k Státní radě Čínské lidové republiky a jeho studii zveřejnila čínská akademie sociálních věd. A také to že jeho názor je ojedinělý a nahrává čínskému režimu, na jehož půdě se tato Mezinárodní konference konala a on byl podle fotografie jediným ne-Číňanem v panelu. Minimálně stojí za povšimnutí.

  • Ano děkuji za doplnění dobré informace. Samozřejmě že Čínská vláda bude citovat odborníka na sekty, který Falun Gong za sektu hodnotí. --90.179.206.199 15. 10. 2014, 15:42 (UTC)

Také nepřesné "upozorňuje studenty, aby se nedopouštěli poškozování dobrého jména Fa-lun-kungu svým chováním - pokud by se studenti chovali nenormálně, mohli by poškozovat dobré jméno Fa-lun-kungu (AŽ SEM JE TO FAKTICKY PŘESNÉ), což je považováno za nejtěžší přečin s možnými vážnými následky pro takovéhoto jedince. (TOTO JE NEPŘESNÉ) MOŽNÁ JDE o vlastní pochopení na základě vlastního výzkumu, je to však zavádějící.

  • Mlžíte. Li hongzhi několikrát zmiňuje, že poškozování "Velkého Zákona" je nejzávažnější přečin, v jedné přednášce dokonce popisuje, že takový čin vytvoří dotyčnému "karmu velkou jako nebesa". Při jednom incidentu, kdy následovníci Falun Gongu namluvili Zhean Falun do na kazetu, aby to mohli pouštět zrakově postiženému, vás Li Hongzhi sprnul a jim vzkázal, že jestli to okamžitě neodčiní jejich "východiskovým místem" bude peklo. Ale to vy samozřejmě víte. --90.179.206.199 15. 10. 2014, 15:42 (UTC)
    • Jak bych Vám to vysvětlil. Pokud mi paměť slouží dobře zakladatel Falun Gongu uvádí, že (nepřesná citace, spíš moje porozumění) poškozovat Zákony vesmíru je velkým hříchem, také že poškodit metodu, která vede člověka nebo duši ke spáse je velký hřích jak popisujete. Vy to spojujete s poškozováním dobrého jména Falun Gongu, a tvrdíte, že poškození dobrého jména Falun Gongu je nejtěžší přečin, což je Vaše pochopení ze studia Falun Gongu. Je jasné, že je rozdíl mezi citací a vlastní formulací, větou vytrženou z kontextu a původním textem. Jak jsem psal výše z vašich textů a reakcí je cítit, že máte silné přesvědčení o tom, že jste vše pochopil v plné šíři a možném rozsahu a nyní to můžete svými slovy vše jasně vysvětlit a podat, čím se dostáváte do pozice, že vydáváte vlastní slova a pochopení za slova někoho jiného. Někdy svoje vlastní pochopení uvádíte jako učení Falun Gongu. Došel jste k vlastním závěrům, které můžete publikovat na svém blogu nebo v nějaké vědecké práci atd. Toto je ENCYKLOPEDIE nikoliv blog pro ventilaci Vašich názorů. I když někdy citujeme může se stát, že vytrháváme věci z kontextu, což může vést k nesprávnému výkladu významu textu, ale není to alespoň tak bezohledné k autorovi. Jde o jistý druh úcty k výrokům někoho jiného a k dodržení pravdivosti předkládaných textů. I když jste skálopevně přesvědčen, že Vaše pochopení je přesné a správné, stejně platí pravidla encyklopedie. Wikipedie:Žádný vlastní výzkum Wikipedie:Věrohodné zdroje Wikipedie:Ověřitelnost Wikipedie:Co Wikipedie není

Opravdu žádám autora těchto textů "úprav", aby si téma lépe nastudoval, neuváděl "vlastní názor" nebo "vlastní výzkum" a držel se faktů, aby zdroje čínského velvyslanectví v Praze, jehož texty jsou dosti zavádějící a neobávám se říci dokonce lživé uváděl jako názory čínského režimu, nikoliv jako obecně znám fakta. Navrhuji autorovi, aby si domluvil schůzku s předním českým expertem na náboženská hnutí docentem Zdeňkem Vojtíškem a něco trochu s ním o tématu podiskutoval.

  • navrhuji vám, abyste mi nic nenavrhoval. S panem Vojtiškem jsem si dopisoval, nebudu jej zde bez jeho svolení citovat, ale moc valné mínění o vás nemá. Dále vám navrhuji (a nyní to berte klidně jako výhrůžku), abyste přestal překrucovat věci které píšu se záměrem propagovat zde sektu Falun Gong, protože v opačném případě sem opravdu začnu dávat další citace přímo z přednášek a knih a nezapomenu ani na ty vaše fanatické básničky. Protože můj život se netočí kolem Falun Gongu jako ten váš, ušetřete mě prosím této práce (a snad i sebe).--90.179.206.199 15. 10. 2014, 15:42 (UTC)

doc. PhDr. Zdeněk Vojtíšek - 6.10. promluvil o Falun Gongu na koncertu Svědomí nelze koupit, na kterém vystupovali na podporu Falun Gongu umělci jako Marta Kubišová, Jan Potměšil, Jitka Hosprová, Jan Budař, Olga Lounová. Svoji řeč Zdeněk Vojtíšek zveřejnil na svých stránkách http://www.zvojtisek.cz/. Celý text je možné si přečíst zde http://www.zvojtisek.cz/dokumenty/aktuality/promluva_na_koncerte.pdf. VÝŇATEK Z TEXTU: "Víme ale, čím čínská vláda toto proná­sledování ospravedlňuje. Tvrdí, že hnu­tí Falun-kung je sektou. Touto negativ­ní nálepkou vzbuzuje negativní pocity u ostatních obyvatel Číny, ale i u nás na Západě. Obavy z neznámé, tajemné­, uzavřené a jistě i nebezpečné – v uvo­zovkách – „sekty“ pak přiživuje vy­myš­lenými, anebo aspoň hodně tendenč­ní­mi historkami. A má úspěch, a to nejen v Číně, ale částečně i na Západě. Příčina tohoto úspěchu je v tom, že slovo „sek­ta“ v nás probudí reakci, která nás za­hání do vlastního stádečka a která nás vymezuje proti těm druhým, těm odliš­ným, jiným a cizím. Toto slovo v nás zkrátka probudí reakci, která vyhrocuje vztahy mezi většinou a menšinou.".

Otevřený dopis podporující Falun Gong adresovaný prezidentovi, premiérovi, české vládě, parlamentu a českým podnikatelům obchodujícím s Čínou podepsali 6.10. například doc. PhDr. Zdeněk Vojtíšek, Ing. Jan Wolf, Marek Benda, Mgr. Monika Šimůnková, MUDr. Džamila Stehlíková, Ing. Petr Hejma, Marie Šandová, Ing. Kvido Štěpánek, Mgr. Vlastimil Ježek, prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc. a mnozí další --Žen (diskuse) 16. 10. 2014, 16:00 (UTC)

--Žen (diskuse) 15. 10. 2014, 00:54 (UTC)


Dobrý den, děkuji za odkazy na pravidla wiki. Pokusme se tedy o neutrální článek a držme se pravidel wiki. Myslím si, že pravidla poskytnou dostatečnou opěru o vhodný článek. V článku jde vidět, že jste se snažil o jeho neutralitu, neuvádíte také zdroje pocházející z vašich médií za fakta, což je dobře. Článek však působí na čtenáře jednostranným dojmem, ukazujíc jen přátelskou stránku Falun Gongu. Budu citovat:

"Učení Fa-lun-kung má řešit otázky jako "pěstování ctnosti a charakteru", "morální standardy na různých úrovních", "spasení všech vnímajících bytostí", "Pouze Falun Gong může člověka dovézt k opravdovému dovršení (osvícení)" a jiné. Učení bylo popisováno také jako duchovní, náboženské nebo metafyzické."

Víte, je to složitá situace, ale člověka, který se chce dozvědět něco o Falun Gongu a hledá důvěryhodný zdroj o něm, nezajímá jen výše uvedený výčet pěkných věcí. Pokud je to křesťan, bude ho zajímat, že p. Li Hongzhi se staví výše než jeho bůh nebo Ježíš. Pokud je to buddhista, bude ho zajímat, že p. Li Hongzhi se staví výš než Buddha Šákjamuni. Každého pak bude zajímat např. to, že pokud bude praktikovat, dočte se dále v přednáškách, že když s praxí skončí, dopadne to s ním zle - tedy že v této praxi existuje takováto nějaká klika, která člověka nutí s praxí nepřestávat. (jak jistě víte, je v přednáškách zmíněno, že když jakožto prakt. zkončíte, všechny lidi, které jste měl jakoby zachránit "objasňováním pravdy", budou mít problém). Uvedl jsem výčet velmi důležitých věcí, který by počet potencionálních zájemců sjížil na velmi malý podíl, kdyby toto věděli.

  • U popisu "kliky" jak uvádíte bohužel jde opět o závěry z vlastního výzkumu a opět o Vaše vlastní hodnocení Wikipedie:Žádný vlastní výzkum. Pokud jste expertem na tuto věc. Potom můžete například publikovat nějakou vědeckou práci na svých stránkách či jinde. Když používáme vlastní vysvětlování toho, co někdo řekl, můžeme překroutit to, co tím dotyčný myslel. Vaše závěre nereprezentují Wikipedie:Věrohodné zdroje Pokud se chcete pobavit o vašem pochopení a výzkum Falun Gongu, rád se s Vámi spojím třeba přes e-mail, ale co se týče práce na encyklopedie, pokud budeme stále řešit stejný problém, tedy, že chcete uvádět vlastní závěry a názory, strávíme s tím hodně času a nepohneme se dopředu.--Žen (diskuse) 19. 10. 2014, 04:04 (UTC)

Vy sám, ačkoliv to víte, to zde neuvádíte, neboť se držíte něčeho jako "nesdělovat věci na příliš vysokých úrovních", protože byste tím mohl odradit případné zájemce. Tento fakt vyplývající z vašeho přesvědčení, vás dělá dosti nezpůsobilým k psaní tohoto článku vůbec, ale na světě hold není nic ideální a tak to nechme být.

  • Nyní prosím podsouváte svoje tvrzení jako "pravdu", nyní je to podle Vás "pravda o mojí osobě", což bohužel děláte, i když píšete na encyklopedii o Falun Gongu. V případě mojí osoby nevím z čeho vycházíte, ale hovořme zde prosím k věci - o encyklopedickém článku. Dle mých skromných znalostí Falun Gong nikoho nenáboruje, je na každém jestli se metodě chce věnovat nebo ne. Podobně jako když si chcete zacvičit Jógu nebo Tchaj-čchi. Mimochodem i Jóga obsahuje vyšší učení a praktikuje stav vytržení, což možná nevíte, možná ano.--Žen (diskuse) 19. 10. 2014, 04:04 (UTC)

Budu-li se nyní distancovat od tvrzení, že jste sekta, váš Falun Gong obsahuje vlastně "skryté učení" (zdroj:"Jak čelit manipulaci zhoubných kultů", Steven Hassan; doporučuji), což je typické pro sekty (ačkoliv jsou vaše texty veřejně přístupné, neměli byste s lidmi mluvit o některých věcech).

  • Toto vaše vysvětlení sedí na veškeré společenské kruhy od politiky, policie, obchodního tajemství po osobní soukromí - prostě nesdělují nějaké informace. Co já ve své omezenosti chápu na Falun Gongu je, že jsou lidé, kteří věří například v to, že když děláte špatné skutky půjdete do pekla. Když ale řeknete dnes někomu že půjde do pekla, nebude tomu věřit. Dnes je většina společnosti ateistická. Jak to chápu tak buddhismus hovoří o existenci Nebes, Zemi a Pekle - "Třech říších", a že pokud děláte špatné skutky vytvoříte si karmu a pokud je velká, můžete jít do pekla. Vzpomínám si, že zakladatel Falun Gongu říkal žákům, že pokud například žádají nějakého čínského úředníka, aby přestal pronásledovat stoupence Falun Gongu, protože jsou nevinní a čínský režim je očerňuje a pronásleduje neprávem, nemají mu říkat, že pokud bude dělat špatné věci půjde do Pekla, protože ten člověk tomu stejně nevěří a jenom ho tím naštvou. Také se podle mé omezené paměti v buddhismu hovoří o tom, že existují vyšší pravdy takzvaná "Nebeská tajemství", která nemají být známa lidem. Jejich vyzrazování se v buddhismu považuje za hřích. Ale tohle zde nemusíme rozebírat, je to diskuse o našich pochopeních. To stejně nemůžeme v encyklopedii použít a ztrácíme tím čas - nebo minimálně to patří jinam.--Žen (diskuse) 19. 10. 2014, 04:04 (UTC))

Mluvil jsem tedy o "skrytém učení" a to je právě to, co bych se v článku rád zaměřil, tedy publikování věcí které vy byste zde viděl nejspíš nerad. Staví mě to však do těžké situace, neboť když já něco budu citovat, vy mě budete tvrdit, že vytrhávám z kontextu. p. Li Hongzhi nikdy netvrdí žádné potencionálně šokující tvrzení přímo, což mi znemožňuje zde např. dokázat projevy o jeho velikáštví, aniž bych zde strkal celé kapitoly a nutil wikipedisty je číst. Což mě nutí využívat jiného nástroje, a totiž oficiálních zdrojů pocházejících z Čínské vlády, které obsahují analýzy lidí, kteří se Falun Gongem zabývali. Není zde jiné cesty, ale zato budeme tímto nanejvýš ctít pravidla wikipedie.

  • Jak jsem psal výše. Linkováním stránek čínské ambasády a uvádění jejich očerňujících výmyslů je z mého hlediska propagováním a šířením nenávisti proti konkrétní skupině lidí - nevím jakou službu bych tím veřejnosti udělal. Vysocí čínští úředníci jsou v případu obvinění z genocidy souzeni u Španělského soudu, který případ otevřel již v roce 2009. mimochodem nikdo z nich se k soudu nedostavil, ani nepředložil důkazy o svojí nevině. Je na vlastním svědomí a uvážení, jestli se chceme do tohoto zapojovat a tyto informace šířit. Z mého hlediska informací a poznání povahy tohoto incidentu linkováním stránek čínské ambasády a uváděním jejich očerňujících výmyslů je propagováním a šířením nenávisti proti konkrétní skupině lidí - nevím jakou službu bych tím veřejnosti udělal, proto je nelinkuji. Jen moje vysvětlení.--Žen (diskuse) 19. 10. 2014, 04:04 (UTC))

Nyní ke konkrétním případům, kde oponují ve zrušení vaší editace: Přidal jsem: "Pouze Falun Gong může člověka dovézt k opravdovému dovršení (osvícení)" Zde se opravdu nejedná o konkrétní citaci z textů FG. Je však v logické návaznosti na předchozí formulace, co má FG řešit, a ty jste přidal vy. Pakliže tvrdíte: "FG má řešit otázky, jako ... "spasení všech vnímajících bytostí" ", nevím proč by zde nemohla být tato fráze. p. Li Hongzhi, ačkoliv ještě v Zhan Falunu tvrdí, jak mnoho cest existuje, následně ve svých dalších přednáškách postupně líčí, jak náboženství nemůžou člověka doopravdy spasit, jak byly vytvořeny "starými silami"

  • Bohužel se to opět vztahuje na Wikipedie:Žádný vlastní výzkum. Pokud to chcete rozebírat, což ovšem není relevantní pro wikipedii, ale jen pro naše popovídání si o svých pochopeních, zde se podle mých znalostí znovu odchylujete od faktů a vydáváte svoje tvrzení za učení Falun Gongu. V textech nikde není, že náboženství jsou výtvorem takzvaných "Starých sil", což je pojem který je pro mě celkem dlouhé vysvětlovat. Dále také jak to ve své omezenosti chápu - člověk byl podle buddhismu stvořen jako bytost stvořená z "hmoty" nebo "látky", která pochází ze "Třech říší" existujících podle buddhismu v rámci devíti hlavních planet sluneční soustavy. Je tudíž podle této teorie jako to chápu nesmyslné, aby se taková bytost chtěla dostat mimo tyto "Tři říše" protože hranice její existence je pouze ve "Třech říších" a hmota z níž je stvořena mimo "Tři říše" neexistuje, tedy nemá smysl ji tam nějakou cestou dopravovat, aby tam přebývala. Jak jsem pochopil ze svých myslím opravdu omezených studií buddhismu, bylo to podle nich tak, že do lidského těla vstoupila nebeská bytost, jejích původ byl mimo tyto "Tři říše" a pro ni bylo logické podniknout cestu zpět na svoji nebeskou pozici odkud přišla, pomocí "kultivace", "duchovní cesty", která směřuje tam kam ona původně patří. Pokud patří do ráje buddhy Amytábhy, tak se musí dát metodou této školy, aby se tam mohla vrátit, pokud patří do říše boha Yahve, potom musí jít cestou do je jeho říše atd. Takže to podle toho jak jsem to pochopil já není tak, že by člověk nemohl být spasen, ale tak že duše člověka má domov ve "Třech říších", tak proč by měla odcházet za "Tři říš", když tam nepatří. Ty kultivační cesty jsou pro bytosti, které jsou nebeské a pouze spadly nebo sestoupili z vlastní vůle do "Třech říší". Tak vidíte a Vy jste z toho vydedukoval něco jiného. Proto Vám píšu, že Vaše pochopení nemusí být správné, mám zkušenosti, že pochopení jedné věci je mnoho a mohou se velmi lišit. Myslíte si, že jste si přečetl texty Li Hongzhiho a pochopil je a teď je chcete svými slovy vysvětlovat, jenomže tím můžete zavádět čtenáře. (a je to mimo pravidla Wikipedie) Což se Vám snažím vysvětlit. Zdá se mi, že si stále myslíte, že Vy v tom máte jasno a všichni ostatní, co se věnují Falun Gongu jsou hloupí omezení, manipulovaní atd. lidé. Ve skutečnosti někteří z nich jsou vynikající vědci, lidé s vysokým vzděláním ale i samozřejmě obyčejní lidé jako já.--Žen (diskuse) 19. 10. 2014, 04:04 (UTC)

Dále spojí praktikujícího s pojmem "hlavní duše" a tvrdí, že všechny ostatní cesty, vyjma FG, zachraňují "pomocnou duší" a že bohové na a nad úrovní "tathagaty", tedy Buddha, Ježíš, nebo křesť. bůh, vlastě ani nechtějí člověka spasit a to z důvodu jeho nenávratná špinavosti (kterou jen Li Hongzhi dokáže napravit). Tedy zde šalamounsky nepřímo postupně uvádí následovníka v obraz, že jen FG může praktikujícího dovést k osvícení. Navrhuji proto můj dodatek ponechat, nebo smazat celý odstavec, popř. tento kompromis: "praktikování pouze jedné kultivační praxe", + "proč je Falun Gong nejlepší kultivační praxe", + "proč světová náboženství nejsou schopna člověka spasit"

  • Víte odhalil jste jeden můj nedostatek a za to Vám dlužím díky. Někdy jsem v článku dělal to co Vy. Bylo by dobré článek oklestit od takových hodnocení atd. a nechat ho nejvíce možně neutrální, s obecnými fakty a s možností si o tom najít více na linkovaných zdrojích. Prostě se vyhnou tomu, co lye pojmenovat jako - překrucování, podsouvání vlastních závěrů a pochopení jako učení Falun Gongu, očerňování atd. Prostě encyklopedický článek. Ne propagační, ne pronásledující, ale neutrálně encyklopedický.--Žen (diskuse) 19. 10. 2014, 04:04 (UTC)

Dále, změnil jsem: "Někteří označují Fa-lun-kung jako "duchovní hnutí" nebo sektu, ovšem samotný zakladatel praxe o ní hovoří jako o "pokročilé kultivační metodě školy buddhismu" A vy jste to zrušil na: "Religionisté obecně označují Fa-lun-kung jako "duchovní hnutí"<ref name="vojtisek kniha"/>. Čínská komunistická strana jej hanlivě označuje jako "zlou sektu" a "nepřítele režimu". " Uplně jste tomu změnil smysl. Není opodstatněné tvrzení, že "religionisté obecně označují FG jako "duchovní hnutí"", neboť v textu je alespoň jeden citovaný religionista, který jej za sektu označuje; dále toto tvrzení se neopíra o faktum které byste mohl prokázat obecně.

  • Neprokazuji jej ovšem já nýbrž docent Vojtíšek ve své knize, která cituje řadu zdrojů světových religionistů. Možná se mílím, můžeme se na knihu společně podívat, mám ji doma. --Žen (diskuse) 19. 10. 2014, 04:04 (UTC)

Proto je správné napsat "Někteří označují FG jako sektu ... ", což jste mi smazal. Dále v tvrzení "Čínská komunistická stranan jej hanlivě označuje jako "zlou sektu" a "nepřítele režimu" ". Nesouhlasím s použitím slova "hanlivě", které zdůrazňuje citové zabarvení, které jste do věty vložil, čímž ztrácí na neutralitě. Navrhuji: "Čínská vláda jej označuje za sektu", toto musím více rozebrat: 1.) Číňané musí užít slova "zlá sekta", což je totožné s pojmem "sekta", neboť slovo sekta nemá v Číně, jak jste už psal, hanlivý význam, kdežto u nás má. Není proto třeba zde užít "zlá sekta". 2.) Pro "nepřítele režimu" bych prosil zdroj.

  • Nepřítel režimu číslo jedna je citace z politických kruhů. Toto mi říkaly někteří členové české vlády o postoji čínského režimu vůči Falun Gongu. To je zdroj který nemohu linkovat a tedy jej nelze na WIki použít jako relevantní a každý jej může podle pravidel smazat.

3.) Místo Čínská komunistická strana bych prosil použít slovo Čínská vláda.

  • Vládne absolutní mocí Čínská komunistická strana - je to tedy to samé--Žen (diskuse) 19. 10. 2014, 04:04 (UTC)

Pakliže vám to více vyhovuje a chcete zdůraznit, že Čínská vláda je vůči FG nepřátelská, napište: "Čínská vláda, která FG dlouhodobě pronásleduje, jej označuje za sektu."

  • můžete napsat i Vy. Děkuji --Žen (diskuse) 19. 10. 2014, 04:04 (UTC)

Do doby, než bude mít článek opravdu neutrální chrakter, zpochybňuji jeho neutralitu, aby o tom byl čtenář dobře obeznámen už při čtení.

  • Souhlasím. Zároveň bych navrhl jednodušší komunikaci. Pro diskusi o pochopení Falun Gongu můžeme buďto použít e-mail nebo lépe osobní setkání. Zde diskutujme hlavně o tom, co je relevantní použít v encyklopedii. Tento článek zakládal David Navara, český podnikatel, s nímž jsem se následně setkal a po naší diskusi vznikla jeho původní verze. Která se postupem času ještě dál rozšiřovala a upravovala. Pokud se nám podaří najít neutrální cestu, jak tyto informace co nejlépe prezentovat, aby vyhovovaly standardům Wikipedie a také etickým standardům a skutečné nestrannosti - bude to podle mě přínos pro všechny strany.--Žen (diskuse) 19. 10. 2014, 04:04 (UTC)

--90.179.206.199 17. 10. 2014, 23:56 (UTC)

  • Rád bych ještě vyjádřil věcnou připomínku k jedné Vaší formulaci v článku, která je podle mého názoru za hranicí pravdivosti. "Ačkoliv se o Falun Gongu tvrdí, že nejsou vybírány žádné peníze a veškeré knihy je možné volně stáhnout z internetu, přesto si leader hnutí v roce 1998 pořídil dům v New Yorku za 293,000 USD. Násedující rok si pořídil další dům v New Jersey za 580,000 USD. V dnešních dnech může jejich cena přesahovat 1 milion USD. [54]" První věta neopodstatněně obviňuje, ze lži. Navíc věta je uvedena jako obecně platná věc nikoliv tak, že jistý Rick Roos prohlásil že... (nemluvě o tom, že Rick Ross vůbec nezmiňuje odkud finance na domy pocházejí). Neuvádí se zde, že knihy se také po celém světě prodávají - u nás vydalo nakladatelství Vodnář. Faktem je, že Rick Ross uvádí, že si ty domy koupil - on také nic jiného neuvedl. Jen to prohlásil. Snažil se to dát do nějakého kontextu, ale bez jakýchkoliv důkazů. Bohužel nyní musím adresovat přímo Vaši osobu, neboť Vy osobně to dáváte do encyklopedie ještě okořeněné svými slovy jako "usvědčující důkaz"? V určitých chvílích se objevuje v textech nepodložené osobní brojení proti Falun Gongu, které ale plave na vodě. Pokud chcete jak píšete dosáhnout vyváženosti, neutrality a nestrannosti - nepřiostřujme věci a nepřibarvujme, aby to dopadlo ve prospěch toho, co se snažíme tvrdit, nebo co si myslíme a chceme podsouvat. Jen encyklopedicky prezentujeme fakta. Existují spekulace, ale fakta chybí. Jen spekulují a v horším případě se snaží dávat do očerňujícího kontextu, ovšem bez důkazů, na což je expertem zejména čínské velvyslanectví, které potom citují někteří další lidé. Uveďme tedy pouze fakt, že si ten dům koupil a že někteří spekulují nad (něčím co nedokáži pojmenovat). Ten dům je podle NY médií údajně majetkem jeho ženy, vedeným na její jméno.
  • Je to opravdu obsáhlé téma a komunikace vyžaduje hodně energie. Nicméně cítím, že se dostala na správnou cestu a úroveň - Vážený pane děkuji Vám za trpělivost a spolupráci. Věřím, že to v kratším čase dáme společnými silami do správného tvaru.--Žen (diskuse) 19. 10. 2014, 04:04 (UTC)