Digitální archiv AMČR

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Digitální archiv AMČR
Vznik2017
Účelzpřístupnění dokumentů odborníkům i veřejnosti
Mateřská organizaceArcheologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.; Archeologický ústav AV ČR, Brno, v. v. i.
Oficiální webdigiarchiv.aiscr.cz
PoznámkySouvisející projekty a zdroje: MŠMT ČR (AIS CR), ARIADNEplus, Strategie AV21, institucionální podpora
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Digitální archiv Archeologické mapy České republiky (AMČR[1]) je webová aplikace určená k prohlížení digitálních dokumentů uložených v Archeologických ústavech AV ČR v Praze a Brně. Archivy těchto institucí obsahují dokumentaci terénních archeologických výzkumů z území Česka od roku 1919 do současnosti a vzhledem k zákonné roli ústavů na poli památkové péče se dále rychle rozrůstají. Jde o největší soubory dokumentů k archeologickým výzkumům a nálezům na území ČR a o významnou součást našeho kulturního dědictví.

Digitální archiv AMČR[2] je součástí Archeologického informačního systému ČR zapsaného do Cestovní mapy ČR velkých infrastruktur pro výzkum, experimentální vývoj a inovace pro léta 2016-2022 Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, které budování infrastruktury v rámci stejnojmenného výzkumného projektu podporuje. Doplňkovou podporu získává infrastruktura díky Akademii věd ČR v rámci programu Strategie AV21 - Paměť v digitálním věku.

Obsah aplikace[editovat | editovat zdroj]

Digitální archiv AMČR obsahuje textové dokumenty (nálezové zprávy, expertní posudky a hlášení), fotografie z terénních výzkumů, letecké snímky, mapy a plány a digitální data (tabulky, databáze, vektorovou grafiku apod.), vždy včetně popisných údajů.[3] Vyhledávat je možné fulltextově, filtrováním dle vybraných kritérií nebo pomocí funkce „Hledej na mapě.“ Dokumenty a další informace jsou průběžně přebírány z AMČR, s níž je Digitální archiv propojen i uživatelskými účty. V současné době Digitální archiv obsahuje desítky tisíc dokumentů, fotografií, či leteckých snímků. Ke zveřejnění se připravují další stovky tisíc dokumentů, o postupu jejich zahrnutí do aplikace informují údaje v základním menu a rubrika Novinky. Stránky mají svou českou i anglickou verzi.

Přístupnost[editovat | editovat zdroj]

Dokumenty jsou v Digitálním archivu zveřejňovány v souladu s politikou otevřeného přístupu k informacím a se souhlasem držitelů autorských práv – příslušných odborných institucí – pod licencí CC-BY-NC 4.0 (není-li uvedeno jinak). Část dokumentů je přístupná v režimu „anonym,“ tedy zcela bez registrace uživatele. Pokud uživatel není registrovaný v rámci aplikace AMČR a bude chtít prohlížet i ostatní dokumenty, je potřeba se zaregistrovat a vytvořit si tak uživatelský účet.

Zdrojový kód[editovat | editovat zdroj]

Aplikace je dostupná jako otevřený zdrojový na portálu GitHub.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KUNA, Martin, et al. Archaeological Map of the Czech Republic. Current state and future visions of virtual research tools in the Czech Republic. Internet Archaeology. 2017, roč. 43. Dostupné online. 
  2. KUNA, Martin, et al. Structuring archaeological evidence. The Archaeological Map of the Czech Republic and related information systems. Praha: Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i., 2015. 255 s. Dostupné online. ISBN 978-80-87365-88-5. 
  3. KUNA, Martin. Digitální archiv české archeologie. Živá archeologie – Rekonstrukce a experiment v archeologii. 2010, roč. 11, s. 109–112. Dostupné online. 
  4. ARUP-CAS/aiscr-digiarchiv. github.com [online]. 2019-09-17 [cit. 2020-04-19]. Original-date: 2017-09-14T12:56:58Z. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]