Dennis Tito

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dennis Anthony Tito
Vesmírný turista
Státní příslušnostUSA USA
Stavženatý
Datum narození8. srpna 1940
Místo narozeníQueens, New York, USA
Jiné zaměstnánípodnikatel
Předchozí
zaměstnání
podnikatel
Čas ve vesmíru7 dní, 22 hodin a 4 minuty
Kosmonaut od2000
MiseEP-1 (Sojuz TM-32/ISS/Sojuz TM-31)
Znaky misíEmblém posádky Sojuzu TM-32 Emblém posádky Sojuzu TM-31
Kosmonaut do2001
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dennis Anthony Tito (* 8. srpna 1940, Queens, New York) je americký podnikatel, který se stal prvním vesmírným turistou. Tito ovšem s tímto označením nesouhlasí a nazývá se „nezávislým výzkumníkem“, protože na oběžné dráze provedl několik vědeckých pokusů. Do vesmíru se vydal 28. dubna 2001 s Talgatem Musabajevem a Jurijem Baturinem jako člen 1. návštěvní expedice na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Trojice startovala v lodi Sojuz TM-32, vracela se v Sojuzu TM-31. Na oběžné dráze strávil celkem 7 dní, 22 hodin a 4 minuty, přitom 128krát obletěl Zemi. Za cestu do vesmíru zaplatil 20 milionů dolarů (380 000 000 Kč) a nikdy vydaných peněz nelitoval. Jeho manželkou je Akiko Tito.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vzdělání, zaměstnání[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval astronautiku a letectví (bakalář, 1962) a strojírenství ( Engineering Science, magistr 1964). Pracoval v Jet Propulsion Laboratory, která patří k NASA, podílel se tam na výpočtech drah sond Mariner. Roku 1972 založil a od té doby vede společnost Wilshire Associates. Společnost poskytuje služby v oblasti investičního poradenství, její prvotní úspěch byl založen na použití matematických postupů, které Tito užíval v JPL, ke kvantitativní analýze rizik při sestavování portfolií investičních a důchodových fondů.

Cesta do vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Tito se k letu připravoval osm měsíců. Během výcviku se musel připravit fyzicky a zároveň se musel naučit základy ovládaní vesmírné lodi Sojuz pro případ, že by došlo k problémům během letu. Ale přesto měl při vzletu problémy, a ve vesmíru, ve stavu beztíže, se při přechodu do stanice příliš silně odrazil a rozbil si hlavu o příklop průlezu. Zdravotní pomoc mu poskytl druhý kosmonaut Talgat Musabajev. Přes tyto všechny problémy si však Tito let dále užíval.

Posádka Sojuzu TM-32

V USA, a nejen tam, se proslavil jako první kosmický turista.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Тито, Деннис na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]