Džebel Arkanu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Džebel Arkanu
Džebel Arkanu z ISS
Džebel Arkanu z ISS

Vrchol1435 m n. m.
Poloha
SvětadílAfrika
StátLibyeLibye Libye
Souřadnice
Džebel Arkanu
Džebel Arkanu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mount Arkanu nebo Džebel Arkanu je hora v jihovýchodní Libyi o nadmořské výšce 1435 metrů v libyjské části Libyjské pouště v liduprázdné krajině přibližně 50 kilometrů západně od hranic s Egyptem a severozápadně od hranic se Súdánem. Přibližně 250 kilometrů severozápadně se nachází oázy Kufra.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Hora se nachází v Libyjské poušti v okrese Kufra v Libyi, asi 300 kilometrů jihovýchodně od města El Tag.[1] Přibližně 70 km od Mount Arkenu se nachází dvojice kráterů Arkenu. Hora vystupuje 500 metrů nad okolní náhorní plošinu Džilf al-Kabír a oázu v údolí. Masív Mount Arkanu má délku 28 kilometrů a je široký 18 km.[2]

Hora je známa od roku 1892 z arabských zdrojů, poprvé byla prozkoumána v roce 1923 Ahmedem Hassaneinem.[1] Hora se skládá z intruzívní žuly. Je odvodňována systémem malých vádí, největší je 15 km dlouhé a orientované z východu na západ. Vegetaci v něm tvoří keře, tráva a z ojedinělých stromů.

Vádí se využívá jako pastvina. Beduíni každý rok přivedou stáda do údolí, zablokují vchod, který se nachází se v nadmořské výšce 598 metrů kameny a po třech měsících se vrátí pro svůj dobytek zpět.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jabal Arkanu na anglické Wikipedii.

  1. a b Bertarelli (1929), p. 515
  2. Google Earth

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]