Courmayeur

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Courmayeur
Courmayeur – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška1224 m n. m.
StátItálieItálie Itálie
Autonomní regionÚdolí Aosty
Courmayeur
Courmayeur
Courmayeur, Itálie
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha209 km²
Počet obyvatel2 791 (2017)
Hustota zalidnění13,4 obyv./km²
Správa
StarostaFabrizia Derriard
Vznik1233
Oficiální webwww.comune.courmayeur.ao.it/comune/
Telefonní předvolba0165
PSČ11013
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Courmayeur je obecitalské autonomní oblasti Údolí Aosty, v níž žije 2791 obyvatel. Leží na úpatí nejvyšší evropské hory Mont Blanc a je významným turistickým střediskem. Obec hraničí s Francií i Švýcarskem, protéká jí řeka Dora Baltea, nedaleko se nachází Montblanský tunel, se 140 km vzdáleným Turínem ji spojuje dálnice A5. Skládá se z částí Dolonne, Entrelevie, Entrèves, La Palud, Larzey, La Saxe, La Villette, Villair Dessous a Villair Dessus.

Název pochází z latinského Curia Maior, v místním nářečí se městu říká Croméyeui, za Mussoliniho režimu se používala poitalštěná podoba Cormaiore. V roce 2013 bylo navrženo přejmenování na Courmayeur-Mont-Blanc, referendum však pro nízkou účast nebylo platné. Místním patronem je svatý Pantaleon. Místo bylo od starověku známé díky cestě přes Alpy a těžbě sfaleritu v okolí, nachází se zde středověká tvrz Passerin d'Entrèves, zříceniny zámku, nejvýše položená botanická zahrada v Evropě, muzeum alpinismu a mineralogická expozice. V Courmayeru se také stáčí stejnojmenná minerální voda.

Význam obce[editovat | editovat zdroj]

Od 18. století byl Courmayeur oblíbeným výletním místem aristokracie, slouží jako klimatické lázně a středisko lyžování a horolezectví, sídlí zde firma Grivel, prodávající horolezecké vybavení, roku 1850 byla založena první společnost horských vůdců v Itálii. Do hor vede vyhlídková lanovka Funivia dei Ghiacciai.

Sídlí zde hokejový klub Les Aigles du Mont Blanc, v Courmayeuru se konalo mistrovství světa v biatlonu 1959, mistrovství světa juniorů ve sportovním lezení 1999, mistrovství Evropy ve stolním tenise 2003 a mistrovství Evropy v curlingu 2003.

V roce 2011 se v obci hrál první a tehdy poslední ročník tenisového turnaje Valle d'Aosta Open. Ženský tenis se však do obce vrátil v roce 2021. V rámci WTA Tour 2021 byl v říjnu uspořádán turnaj Courmayeur Ladies Open.

Tradičními místními sporty jsou palet valdostano a tsan, v září se koná přespolní běh Tor des Géants.

Každoročně v Courmayeuru probíhají festival žánru film noir a festival keltské hudby.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]