Claude Bourgelat

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Claude Bourgelat
Narození27. března 1712
Lyon
Úmrtí3. ledna 1779 (ve věku 66 let)
Paříž
Alma materÉcole Nationale Vétérinaire de Lyon
Povoláníveterinární lékař, encyklopedista a spisovatel literatury faktu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Claude Bourgelat (27. března 1712 Lyon3. ledna 1779 Paříž) byl francouzský hipolog a průkopník veterinárního lékařství.

Byl nejmladším synem úspěšného obchodníka a lyonského radního Charlese-Pierra Bourgelata, o většinu rodinného jmění však přišel v soudních sporech s příbuzenstvem. Navštěvoval jezuitskou školu, sloužil u mušketýrů a pak krátce vykonával právnickou praxi. V roce 1740 byl pověřen vedením královské jezdecké akademie v Lyonu.[1] Vydal knihu o jezdeckém umění Le nouveau Newcastle a rozsáhlé pojednání o biomechanice koní Élémens d'hippiatrique.

V roce 1752 ho Jean le Rond d'Alembert požádal, aby psal články o koních pro projekt Encyklopedie aneb Racionální slovník věd, umění a řemesel. Bourgelat napsal nejméně 235 encyklopedických hesel a byl přijat do Francouzské akademie věd.[2] Byl také jmenován státním cenzorem, v této funkci se stejně jako jeho patron Guillaume-Chrétien de Lamoignon de Malesherbes snažil chránit práce encyklopedistů. Jeho přítelem byl Henri Bertin de Bourdeville, který mu svěřil dohled nad knižním obchodem v Lyonu.

Zabýval se hygienou i anatomií, jeho srovnání lidského a zvířecího organismu položilo základy oboru komparativní patobiologie. Dne 4. srpna 1761 vznikla díky Bourgelatovi v Lyonu první škola pro zvěrolékaře na světě, zaměřená především na léčbu dobytčího moru.[3] Druhou školu tohoto typu založil o čtyři roky později v Maisons-Alfort nedaleko Paříže. Na základě jeho práce Règlemens pour les Écoles royales vétérinaires de France začaly vznikat veterinární školy i mimo Francii. Po přesídlení do Paříže získal Bourgelat funkci generálního komisaře královských hřebčínů s platem 11 000 livrů a kočárem k osobní dispozici. Závěr jeho života poznamenala omezená pohyblivost v důsledku onemocnění dnou.

V Lyonu nese jeho jméno ulice Rue Bourgelat. Ve Francii skládají budoucí veterináři Bourgelatovu přísahu (Serment de Bourgelat), která je ekvivalentem Hippokratovy přísahy.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The vet profession celebrates 250 years! [online]. The Veterinarian [cit. 2023-10-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Claude Bourgelat et l'aventure encyclopédique [online]. Gallica [cit. 2023-10-21]. Dostupné online. (francouzsky) 
  3. The birth of veterinary education in the Age of Enlightenment [online]. American Veterinary Medical Foundation [cit. 2023-10-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Le serment des vétérinaires : serment de Bourgelat [online]. Ordre national des Vétérinaires [cit. 2023-10-21]. Dostupné online. (francouzsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]