Christina Brabetz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Christina Brabetz
Christina Brabetz (2011)
Christina Brabetz (2011)
Základní informace
Narození8. října 1993 (30 let)
Windhoek
Povoláníhudebnice
Nástrojehousle
Webwww.christinabrabetz.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Christina Brabetz (* 8. října 1993 Windhoek, Namibie) je jihoafricko-německá houslistka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se ve Windhoeku v Namibii v rodině německých emigrantů. Navštěvovala německou školu v Kapském Městě, získala řadu cen v regionálních i národních soutěžích a absolvovala coby nejslibnější kandidátka (Most Promising Candidate).

V jedenácti letech vystoupila jako sólistka s orchestrem na koncertním festivalu Hugo Lambrechtse v Kapském Městě. O dva roky později byla přijata do houslové třídy Thomase Christiana na Hudební akademii v Detmoldu (Hochschule für Musik in Detmold). Vrcholem její kariéry bylo vítězství v hudební soutěži TONALi v roce 2010, která zahrnovala sólový koncert za řízení Kurta Masura. Následovaly koncerty na festivalu Meklenbursku-Předním Pomořansku, koncerty BASF a další festivaly.

Repertoár[editovat | editovat zdroj]

Hraje hudbu německých romantiků (Beethoven, Mendelssohn-Bartholdy, Schubert, Schumann, Brahms), skladby Paganiniho, Čajkovského, Saint-Saënse, Sibelia, Richarda Strausse, Bartóka, Wieniawského[1] i současných skladatelů (Robert Krampe a další).

Nástroj[editovat | editovat zdroj]

Christina Brabetz hraje na housle náležející Německému fondu hudebních nástrojů, které v roce 1779 vyrobil Giambattista Guadagnini.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Christina Brabetz na německé Wikipedii a Брабец, Кристина na ruské Wikipedii.

  1. raš. Filharmonici koncertovali ve Vídni s talentovanou sólistkou. Česká televize [online]. 2012-05-03 [cit. 2023-03-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]