Chopcovica

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chopcovica
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka toku3,4 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Žilinský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Váh, Boca
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chopcovica je potok v horním Liptově, v jižní části okresu Liptovský Mikuláš. Je to levostranný přítok říčky Boce, měří 3,4 km a je tokem IV. řádu.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Potok protékající Nízkými Tatrami pramení v podcelku Ďumbierské Tatry, na severovýchodním svahu Rovné hole (1 722,9 m n. m.), v nadmořské výšce přibližně 1 480 m.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Na horním toku teče severovýchodním směrem, přičemž se na krátkém úseku ztrácí v podzemí, následně se obloukem stáčí na východ a zprava přibírá přítok (1,3 km) protékající Královskou dolinou. Dále pokračuje opět přechodně severovýchodním směrem, zleva přibírá přítok zpod Sedla Črchľa a obloukem se stáčí směrem na jihovýchod. Zleva dále přibírá přítok (900,4 m n. m.) z jižního svahu Červené (1 202,0 m n. m.), podtéká silnici I/72 a protéká intravilánem obce Nižná Boca. Přímo v obci ústí v nadmořské výšce okolo 840 m do Boce.

V pramenné oblasti teče na krátkém úseku na území NAPANT-u, následně pokračuje po jeho hranici. Na dolním toku protéká oblastí horských luk s četnými dřevěnými seníky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chopcovica na slovenské Wikipedii.