Charles Kingsford Smith

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Charles Kingsford Smith
Narození9. února 1897
Brisbane, Austrálie
Úmrtí8. listopadu 1935 (ve věku 38 let)
Andamanské moře
Příčina úmrtíhavárie letadla
Alma materSydney Technical High School
Povolánípilot
OceněníSegrave Trophy (1930)
Knight Bachelor
Letecký kříž
Vojenský kříž
RodičeWilliam Charles Smith[1] a Catherine Mary Kingsford[1]
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sir Charles Edward Kingsford Smith (9. února 1897, Brisbane, Austrálie8. listopadu 1935, Andamanské moře) byl australský průkopník letectví.

Narodil se Brisbane, kde byl jeho dědeček městským radním, v dětství pobýval s rodiči v Kanadě. Po návratu do Austrálie vystudoval Sydney Technical High School a pracoval jako technik v cukrovaru. Za první světové války sloužil u First Australian Imperial Force a později Royal Flying Corps, byl raněn a obdržel Military Cross. Po válce provozoval v USA letecké exhibice a od roku 1921 byl pilotem u dopravní společnosti West Australian Airways.

V roce 1928 přeletěl na stroji Fokker F.VII pojmenovaném Southern Cross se čtyřčlennou posádkou jako první v historii Tichý oceán: odstartoval 30. května z Oaklandu a přistál 9. června nedaleko Brisbane. V září téhož roku uskutečnil let z Austrálie na Nový Zéland. Také přeletěl Atlantik a podnikl let z Austrálie do Anglie a zpět, při němž vytvořil rekordní čas deset a půl dne. V listopadu 1935 zmizel beze stopy v bouři nad Andamanským mořem, když se spolu s Johnem Thompsonem Pettybridgem pokoušeli překonat rychlostní rekord na trati mezi Iláhábádem a Singapurem. Po troskách letadla se dosud pátrá, leč bezvýsledně. Posmrtně po něm bylo pojmenováno Letiště Sydney a byl vyobrazen na dvacetidolarové bankovce, jmenuje se podle něj také jeden z měsíců Saturnu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Leo van de Pas: Genealogics.org. 2003.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]