Château de Reuilly

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Château de Reuilly
Château de Reuilly na plánu z roku 1739
Château de Reuilly na plánu z roku 1739
Poloha
Adresa12. obvod, FrancieFrancie Francie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Château de Reuilly byl královský merovejský palác na území dnešní Paříže ve 12. obvodu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad nechal vystavět merovejský král Dagobert I. kolem roku 629. Existuje listina z roku 637, která spojuje krále Dagoberta se sídlem Reuilly (Ruilliacum), ale zdá se, že odkazuje spíše na Reuilly v Indre, protože text jmenuje Reuilly spolu s jinými místy v Berry. Pravost této listiny byla zpochybňována vzhledem k její stylistice a dataci, ale Reuilly (v Indre) byl připojen k opatství Saint-Denis na konci 10. století. V paláci Reuilly (Romiliacum) Dagobert I. v roce 629 zavrhl svou manželku Gomatrudu.

Z Chalonu, kde vykonával svou práci, cestoval do Auxerre přes Autun a poté přes Sens do Paříže. Na radu Franků nechal královnu Gomatrudu ve vile v Reuilly, protože byla sterilní, a vzal si Nanthildu, mimořádně krásnou dívku a udělal z ní svou královnu.
— Gesta Dagoberti[1]

Palác byl ještě v roce 1359 majetkem francouzských králů, protože tehdy král Jan II. slíbil Humbertovi II., alexandrijskému patriarchovi, že mu jej prodá.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GRÉGOIRE DE TOURS. Vie de Dagobert - Notice sur la Vie de Dagobert Ier. remacle.org [online]. Dostupné online. (francouzsky) 

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Château de Reuilly na francouzské Wikipedii.