Cerro de los Ángeles

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cerro de los Ángeles
Letecký pohled na Cerro de los Ángeles
Letecký pohled na Cerro de los Ángeles

Vrchol666 m n. m.
Poloha
StátŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Souřadnice
Cerro de los Ángeles
Cerro de los Ángeles
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cerro de los Ángeles (tj. „Hora andělů“) je proslulá hora nacházející se v Getafe ve Španělsku asi 10 km jižně od Madridu. Místo je slavné tím, že je považováno za geografický střed Pyrenejského poloostrova.

Hora se tyčí do výšky 666 m n. m., má základnu v 610 metrech. Okolí hory, které je rovné do všech směrů, nabízí nádherné panoramatické výhledy na Madrid, Getafe a okolní krajinu. Svahy hory jsou obrostlé borovicí přímořskou a nacházejí se zde parky, prameny, stezky, bar a fotbalový areál.

Stavby na vrcholu[editovat | editovat zdroj]

Pomník postavený po španělské občanské válce obklopující kostel, který je jeho základem

Na vrcholku hory se nachází klášter ze 14. století pojmenovaný Nuestra Señora de los Ángeles („Panna Marie Andělská“) a dále také pomník Monumento al Sagrado Corazón (tj. „Pomník Nejsvětějšího Srdce Ježíšova“), postavený v roce 1919 pro zemi a inaugurován králem Alfonsem XIII.

Během španělské občanské války došlo na hoře k několika bitvám, které měly za následek zničení původního pomníku. Známky válečného poškození jsou patrné na pomníku Sagrado Corazón a také i na zdech kláštera.

Po válce vláda přesunula zbytky pomníku na druhou stranu esplanády a za pomoci veřejných příspěvků jej přestavěla na větší verzi s podzemním kostelem. V památníku je umístěna socha patronky Panny Marie z Getafe (španělská města mají často své vlastní městské Panny Marie), díky které je oblíben a velmi často navštěvován obyvateli Getafe.

Na vrcholku hory se vedle kláštera nachází také rozhlasová vysílací věž. Diecézní seminář se nachází u kláštera.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cerro de los Ángeles na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]