Boris Christov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Boris Christoff)
Boris Christov
Narození18. května 1914 nebo 18. května 1918
Plovdiv
Úmrtí28. června 1993
Řím
Místo pohřbeníÚstřední hřbitov v Sofii
Alma materSofijská univerzita
Povoláníoperní pěvec, zpěvák, hudebník a herec
OceněníHudební cena Léonie Sonningové (1969)
RodičeKiril Sovichanov
PříbuzníNikolay Hristov (sourozenec)
Tito Gobbi (švagr)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Boris Christov, bulharsky Борис Христов (18. květen 1914, Plovdiv28. červen 1993, Řím) byl bulharský operní pěvec, bas. Zpíval především ve Verdiho a ruském repertoáru. K jeho nejslavnějším rolím patřil Car Boris v Mussorgského Borisi Godunovovi.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval práva a zpočátku se zpěvu věnoval jen ve sboru Katedrály svatého Alexandra Něvského v Sofii. Měl však tak velký ohlas, že získal stipendium bulharské vlády a roku 1942 odjel do Itálie, kde bral hodiny zpěvu u baritonového pěvce Riccardo Stracciariho. Roku 1946 si odbyl svůj operní debut, jakožto filozof Collin v Pucciniho Bohémě, v operním domě města Reggio Calabria. Záhy zpíval v milánské La Scale, benátské La Fenice, londýnské Covent Garden. Roku 1950 získal pozvání do newyorské Metropolitní opery, avšak v atmosféře mccarthysmu mu pobyt na území USA nebyl umožněn, jakožto představiteli východního bloku (přestože v Bulharsku nebyl od roku 1945). V USA mohl vystoupit až roku 1956, kdy byl pozván do opery v San Franciscu. Ačkoli měl později znovu nabídky z Metropolitní opery, už je nikdy nepřijal.

Roku 1964 mu lékaři objevili nádor na mozku. Přerušil kariéru, ale po úspěšné léčbě se již roku 1965 vrátil na jeviště. Roku 1967 se po mnoha letech znovu podíval do rodného Bulharska. Svou kariéru slavnostně ukončil koncertem v bulharské akademii v Římě roku 1986. V Římě též roku 1993 zemřel, jeho tělo bylo převezeno do Bulharska, kde mu byl vypraven státní pohřeb a jeho pozůstatky byly uloženy v Katedrále svatého Alexandra Něvského, kde jeho pěvecká kariéra začala.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Boris Christoff na anglické Wikipedii.