Booking.com

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Booking.com
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaveřejně obchodovaná společnost
Datum založení1996
Adresa sídlaAmsterdam, Nizozemsko
Souřadnice sídla
Klíčoví lidéGillian Tans
Charakteristika firmy
Oblast činnosticestování
Mateřská společnostBooking Holdings
MajitelBooking Holdings
Identifikátory
Oficiální webwww.booking.com
LEI549300LN012NVJ6AUI41
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Booking.com je agentura pro on-line rezervaci ubytování. Webová stránka Booking.com je spravována společností Booking.com B.V., která je součástí skupiny Priceline.com, založené v roce 1996 a se sídlem v Amsterdamu v Nizozemsku. Webová stránka Booking.com je k dispozici ve 42 jazykových verzích (jedna z nich je i čeština) a nabízí 1 189 212 aktivních možností ubytování v 226 zemích a teritoriích.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Booking.com vznikla založením bookings.nl roku 1997. Zakladatelem bookings.nl byl Geert-Jan Bruinsma. V roce 2000 se spojil s Bookings Online a jméno společnosti bylo změněno na Booking.com. V roce 2005 byla společnost koupena skupinou The Priceline Group za 133 milionů dolarů. Společnost začala spolupracovat se společností Active Hotels Limited, až tato společnost oficiálně změnila své jméno na Booking.com Limited.

Marketing[editovat | editovat zdroj]

První země, ve které Booking.com poprvé spustila svou marketingovou kampaň, byly Spojené státy americké, kde se její kampaň „Booking.yeah“ objevila v roce 2013 nejen na internetu, ale též v televizi. Od té doby společnost použila marketingovou kampaň i v Austrálii, Kanadě, Velké Británii a Německu. V České republice firma získává zákazníky výrazně pomocí affiliate marketingu, kdy spolupracuje s cashbackovými portály.

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

Booking.com je momentálně vyšetřována úřady pro ochranu hospodářské soutěže ve Velké Británii, České republice, Francii, Německu, Itálii, Rakousku, Maďarsku, Švédsku a Švýcarsku z důvodu podezření, že smluvně zavazoval své partnery k tomu, aby nenabízeli levnější ubytování na jiných portálech než je Booking.com[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Booking.com: Největší výběr hotelů, apartmánů a dalšího ubytování k pronájmu. Booking.com [online]. [cit. 2017-03-29]. Dostupné online. 
  2. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže | European Competition Network. www.uohs.cz [online]. [cit. 2017-03-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-03-29. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]