Přeskočit na obsah

Bohumil Baumruk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
plk. Bohumil Baumruk
Narození11. prosince 1916
Nová Ves
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí16. ledna 1941
Severní moře
Příčina úmrtíletecká nehoda
Místo pohřbenítělo nenalezeno
Národnostčeská
Povolánívojenský pilot
Znám jakoosobní číslo RAF 787186
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Bohumil Baumruk (11. prosince 1916 Nová Ves16. ledna 1941 Severní moře) byl český pilot 311. československé bombardovací perutě a oběť druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Bohumil Baumruk se narodil 11. prosince 1916 v Nové Vsi na Přešticku. Mezi lety 1935 a 1937 absolvoval školu pro armádní letecký dorost v Prostějově.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci v březnu 1939 opustil Bohumil Baumruk ilegálně Protektorát Čechy a Morava. Ve Francii vstoupil do zde vznikající jednotky Československé armády v zahraničí a jako vojenský pilot byl zařazen do francouzského letectva, v jednotce GB II/21 následně prodělal v Toulouse pilotní výcvik. Po pádu Francie v červnu 1940 se evakuoval do Spojeného království. Zde byl přijat do Royal Air Force a jako pilot zařazen do 311. československé bombardovací perutě. První operační let absolvoval 16. prosince 1940. Dne 16. ledna 1941 odstartoval na pozici druhého pilota ke svému pátému operačnímu letu, kterým byl nálet na Wilhelmshaven. Během návratu se jeho stroj Vickers Wellington Mk.IC T2519 KX-Y zřítil do Severního moře v prostoru západně od Západofríských ostrovů z důvodu silné námrazy. Během následné pátrací akce nebyl stroj a ani žádný z členů posádky nalezen. Ani v následujícím období moře žádné z těl nevyplavilo.

Dosáhl hodnosti četaře.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Část rodiny Bohumila Baumruka byla po jeho odchodu do exilu do konce druhé světové války internována v internačním táboře Svatobořice.

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]