Bezletová zóna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek pojednává o opatření ve vojenském letectví. Možná hledáte: Zakázaný prostor – trvalé bezpečnostní opatření v civilním letectví.
Mapa bezletové zóny vyhlášené nad Libyí v roce 2011 na základě Rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1973

Bezletová zóna (anglicky no-fly zone, zkratkou NFZ) nebo zóna vzdušného vyloučení (anglicky air exclusion zone, zkratkou AEZ)[1] je území nebo oblast, kde nějaká vojenská moc zakazuje lety některých letadel. Jsou obvykle zřizovány dočasně nad územím probíhajícího konfliktu.

Typy bezletových zón[editovat | editovat zdroj]

Bezletové zóny jsou ve vojenském letectví moderním fenoménem, vzniklým v 90. letech 20. století. Ačkoli již v období mezi světovými válkami provádělo Britské královské letectvo letecké kontrolní operace nad některými svými koloniemi, bezletové zóny v dnešním smyslu nabyly své moderní podoby až na konci války v Zálivu v roce 1991.[2]

Od tradičních leteckých silových misí se liší svým nátlakovým charakterem – ovládnutí výhradně vzdušného prostoru nad územím slouží k dosahování cílů na zemi.

Účel[editovat | editovat zdroj]

Bezletové zóny jsou obvykle zřizovány během konfliktu nad územím nepřátelského státu a svou povahou jsou obdobou vzdušného demilitarizovaného pásma. Opatření se obvykle týká vojenských letadel, která nesmějí v dané oblasti operovat. Vynucující stát používá vojenskou akci a v závislosti na podmínkách může vyhlášení bezletové zóny zahrnovat preventivní útoky směřující k zabránění jejímu potenciálnímu narušení, reaktivní sílu zaměřenou na narušující letadla nebo jen monitorování bez použití síly.

V době míru mohou být nařízeny vzdušné ochranné zóny a protiletadlová obrana jako prevence leteckého teroristického útoku, například kvůli ochraně citlivých míst nebo významných událostí, jako jsou olympijské hry apod.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku No-fly zone na anglické Wikipedii.

  1. LONG, Robert A. The Coercive Efficacy of Air Exclusion Zones: Myth or Reality [online]. Air University School of Advanced Air and Space Studies Maxwell AFB United States, 2012-06-01 [cit. 2022-03-06]. Dostupné online. PDF online [1]. (anglicky) 
  2. "Air Exclusion Zones: An Instrument for Engagement in a New Century," Brig General David A. Deptula, in "Airpower and Joint Forces: The Proceeding of a Conference Held In Canberra by the RAAF, 8–9 May 2000," Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]