Benešov nad Ploučnicí (Horní zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Horní zámek v Benešově nad Ploučnicí
Horní zámek v Benešově nad Ploučnicí. Před vstupní branou je sousoší kalvárie
Horní zámek v Benešově nad Ploučnicí. Před vstupní branou je sousoší kalvárie
Základní informace
Slohrenesanční architektura
Poloha
AdresaZámecká 47, 407 22 Benešov nad Ploučnicí, Benešov nad Ploučnicí, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Horní zámek v Benešově nad Ploučnicí společně se šesti dalšími historickými budovami tvoří komplex zámeckých budov v severočeském městě Benešově nad Ploučnicí v Ústeckém kraji. Horní zámek je jeho nejstarší částí, nachází se za městskou radnicí na severní straně náměstí Míru.

Celý areál je ve vlastnictví státu a je přístupný veřejnosti, jeho správu zajišťuje Národní památkový ústav. Zámek jako celek je památkově chráněn, v roce 2001 byl Dolní a Horní zámek, domy čp. 44 a 54, Starschedelovský dům a Konojedský dům prohlášeny za národní kulturní památku.[1][2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stará okrouhlá věž a renesanční průčelí Horního zámku

Byl vystavěn s použitím zdiva starší stavby v letech 1522-1524 Benediktem ze Salhausenu a později přestavěn v roce 1543 ve slohu pozdní gotiky. Po velkém požáru města v roce 1571 byl renovován ve stylu saské renesance.

Po pánech ze Salhausenu byli dalšími vlastníky benešovského panství a s ním i zámku rody Kinských a Thunů, kteří zámek ovšem využívali jen jako letní sídlo.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zámek má gotické přízemí, které navazuje na později postavěný dům Vartenberků. Dispozičně je zámek obdélného tvaru s okrouhlou starou věží, která se nachází na severozápadní straně. Na jihovýchodním nároží objektu se tyčí polygonální schodišťová věž s kamenným armováním. Exteriér Horního zámku je řešen hladkou fasádou s kamennou nárožní armaturou, hrotitými vstupními portály a obdélníkovými okny se zkosenými rámci, které jsou oboje zdobeny protínanými pruty. Zastřešení je zde řešeno sedlovou střechou a renesančním štítem s pilastry na západní a východní části průčelí.

Interiér je v prvním patře zdoben křížovou klenbou a pravoúhlým portálem s protínanými pruty z pozdně gotického období. Druhé patro je ve dvou místnostech řešeno renesančními kazetovými ornamentálně malovanými stropy ze 16. století a zdobeno polokruhovými portály mezi místnostmi.

Přízemí poskytovalo prostory na provozní účely a první patro obytné místnosti s přistavěnou krytou chodbou vedoucí do sousedního kostela Narození Panny Marie. Ve zdi, které uzavírá nádvoří se nachází dva portály, jeden půlkruhový s protínanými pruty a druhý renesanční s reliéfní výzdobou, volutovým štítem a tesanými znaky.

Prohlídky zámku[editovat | editovat zdroj]

Zámek je přístupný veřejnosti, nabízen je prohlídkový okruh z ukázkou dobového vybavení interiéru, dlouhý přibližně 30-45 minut. Nachází se zde galerie a turistické informační centrum.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-05-20]. Identifikátor záznamu 146832 : Zámek Horní a Dolní. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Zámek Benešov nad Ploučnicí (Benešov nad Ploučnicí) [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-05-20]. Dostupné online. 
  3. PORTADESIGN.CZ. Horní zámek. www.zamek-benesov.cz [online]. [cit. 2023-04-06]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]