Radnice v Benešově nad Ploučnicí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Radnice v Benešově nad Ploučnicí
Nová radnice a sloup Nejsvětější Trojice - dvě dominanty náměstí Míru v Benešově nad Ploučnicí.
Nová radnice a sloup Nejsvětější Trojice - dvě dominanty náměstí Míru v Benešově nad Ploučnicí.
Poloha
AdresaBenešov nad Ploučnicí, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Radnice v Benešově nad Ploučnicí je novorenesanční budova na náměstí Míru v centru severočeské obce Benešov nad Ploučnicí v Ústeckém kraji. V budově z roku 1904 sídlí městský úřad, služebna policie ČR a další. V sousedství radnice se nachází renesanční zámek, který je vzácnou ukázkou architektury saské renesance.

Nedaleko od náměstí západním směrem v Děčínské ulici se nachází objekt bývalé Staré radnice.

Stará a Nová radnice[editovat | editovat zdroj]

Stará radnice a pivovar[editovat | editovat zdroj]

V Benešově nad Ploučnicí dodnes stojí budova Staré radnice, která vznikla při měšťanském pivovaru, který původně v těchto místech stál snad již v roce 1399, kdy je poprvé pivovar v Benešově nad Ploučnicí zmiňován, na počátku 16. století či dříve. Již v roce 1571 však město zachvátil velký požár, který poškodil také radnici. V průběhu staletí došlo k dalším požárům a s tím i k novým přestavbám budov.

Svému účelu sloužil Stará radnice do poloviny 17. století, kdy byla ve městě postavena nová reprezentativnější radnice na náměstí u zámku, v samém centru města.

Pivovar byl v 19. století přebudován velkokapacitní a výroba piva probíhala až do roku 1949, kdy byl pivovar zrušen. Poté byl objekt využíván jako sklad. V současné době je dnes částečně využíván pro účely restaurace.[1]

Nová radnice[editovat | editovat zdroj]

Západní průčelí Nové radnice

Budova Nové radnice byla vystavěna v severní části náměstí ve 2. polovině 17. století v sousedství objektu renesančního Dolního zámku. Původně vznikla v místě starší zástavby a v průběhu let byla několikrát přestavována, zejména z důvodu opakovaných požárů města. Současná poměrně rozlehlá reprezentativní podoba je z roku 1904, kdy byla velkoryse přestavěna v novorenesančním slohu.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CIZEK, Hrady cz s r o Jiri. Stará radnice a pivovar, Benešov nad Ploučnicí. www.hrady.cz [online]. [cit. 2023-04-03]. Dostupné online. 
  2. CIZEK, Hrady cz s r o Jiri. Nová radnice, Benešov nad Ploučnicí. www.hrady.cz [online]. [cit. 2023-04-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Historie svépomocných aktivit – bratrstva a spolky střídmosti na území Čech, Moravy a Slezska. Adiktologie v preventivní a léčebné praxi. 2021, čís. 03/2021. Dostupné online [cit. 2023-04-03]. DOI 10.35198/aplp/2021-003-0002.