Bedřich Ladislav Lašek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bedřich Ladislav Lašek
Bedřich Ladislav Lašek
Bedřich Ladislav Lašek
Základní informace
Narození25. února 1863
Čáslav
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí28. května 1928 (ve věku 65 let)
Tver
Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz
Místo pohřbeníneznámo kde, patrně v ruském městě Tver
Povoláníučitel hudby a hudební skladatel
PříbuzníGotthard Josef Lašek bratr
František Lašek bratr
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bedřich Ladislav Lašek, křtěný Bedřich Vilém Jan, v Rusky Фёдор Осипович Лашек (25. února 1863 Čáslav[1]28. května 1928 Tver[2]), byl český hudební skladatel, učitel hudby, publicista a spisovatel, později žijící v Rusku.

Z potulek českého muzikanta, napsal Bedřich Ladislav Lašek, 1899/1900

Život[editovat | editovat zdroj]

Bedřich Ladislav Lašek se narodil v Čáslavi, kde tehdy jeho otec Josef Lašek, pracoval jako úřední sluha čáslavského c.k. finančního ředitelství a jeho manželky Anny rodem Konečné z Libníkovic.[1] Rodina byla hudbymilovná, otec působil u místí vojenské posádky jako kapelník. V rodině vyrůstal s několika sourozenci, starším bratrem Gotthardem, sestrou Annou[3] a mladším bratrem Rudolfem[4], který však zemřel.

Základní školu absolvoval v Čáslavi a následně absolvoval studium na učitelském ústavu[5] v Brně, kde bral hodiny u skladatele L. Janáčka. Krátce poté Brno opustil, nastoupil do školy v Rychnově nad Kněžnou jako učitel, zde začal psát drobné povídky a řídil zde městskou hudbu. Později vystudoval pražskou varhanickou školu a krátce působil jako učitel hudby u J. Jandovského v Praze-Karlíně. Kolem roku 1890 absolvoval jako doprovod a sbormistr ruského pěveckého sboru D. A. Agreněva-Slavjanského cesty po celé Evropě a části Asie a rovněž koncertoval i na mnoha místech tehdejšího Sovětského svazu.

V roce 1893 se dostal Ruského do města Tver, kde začal vyučoval v místní Maksimovičově hudební škole zpěv a hru na housle. V následujících letech, souběžně s třídami na Maksimovičově škole, Lašek učil zpěv a hudbu na státní škole, na místním teologickém semináři a ještě na Mariinském ženském gymnáziu. V roce 1911 byl jmenován městský varhaníkem. Na Maksimovičově hudební škole Lašek rovněž zorganizoval pěvecký sbor, pro který vytvořil aranžmá romancí A. J. Varlamova, M. Glinky, A. Dargomyžského a P. I. Čajkovského. Sbor vystupoval zpravidla na literárně-hudebních večerech pořádaných v rámci této hudební školy.

Fascinován svými hudebními aktivitami se Lashek pokusil skládat hudbu sám. Mezi jeho díly byly zvláště zajímavé písně založené na básních tverského selského básníka Spiridona Drožžina a některá jeho díla vyšla v místním časopise, "Музыка и пение".

O posledních letech života Fjodora Osipoviče Laška[6] se nedochovaly téměř žádné informace, proslýchalo se, že v těžkých dvacátých letech byl velmi chudý, hrával na částečný úvazek v kině na housle a občas prý prosil o almužnu. Zemřel koncem května roku 1928, kdesi ve městě Tver a místo jeho hrobu je neznámé.[zdroj?]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Literární[editovat | editovat zdroj]

  • 1890 V zimě přes Ural[7]
  • 1900 Z potulek českého muzikanta[8]

Hudební díla[editovat | editovat zdroj]

  • Na březích Něvy (valčík)
  • Na Balkán (pochod)
  • Čtverylka z bulharských písní, Chaz Bulat (dueto ze kavkazských písní)
  • Píseň ruská na slova Lermontova

a další

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]