Bazar v Tabrízu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velký bazar v Tabrízu
Světové dědictví UNESCO
Interiér historického bazaru v Tabrízu
Interiér historického bazaru v Tabrízu
Smluvní státÍránÍrán Írán
Velký bazar v Tabrízu
Velký bazar
v Tabrízu
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumii, iii, iv
Odkaz1346 (anglicky)
Oblastprovincie Východní Ázerbájdžán
Zařazení do seznamu
Zařazení2010 (34. zasedání)

Velký bazar (persky بازار تبریز, v přepisu latinkou Bāzār-e Tabriz) v íránském Tabrízu, který byl jedním z nejvýznamnějších obchodních center na historické Hedvábné stezce, je největším krytým tržištním komplexem tohoto druhu na světě. Starý bazar, existující na křižovatce dávných obchodních cest zhruba jeden a půl tisíce let,[1] byl zapsán v roce 2010 na seznam Světového dědictví UNESCO.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tabríz byl znám od starověku jako významné obchodní a kulturní centrum na Blízkém východě. Tabrízký bazar, který se nachází uprostřed starého města, byl proslavený již ve 13. století,[2] v jehož druhé polovině se město stalo sídlem ílchánských vládců.

Mapka Tabrízu v 16. století

O Velkém bazaru se ve svém cestopise Milion zmiňuje Marco Polo (1254–1324), který putoval se svými bratry po Hedvábné stezce přes Tabríz do Pekingu a zase zpět.[3] V roce 1780 (některé zdroje uvádějí rok 1778) byl bazar pobořen zemětřesením, poté byl opět obnoven ve stylu, který se zachoval až do 21. století.[2]

V roce 1975 byl Velký bazar v Íránu registrován jako nemovitá kulturní památka, později přešel do péče íránské Organizace pro kulturní dědictví, umělecká řemesla a cestovní ruch (persky سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری/, anglicky Iran Cultural Heritage, Handcrafts and Tourism Organization, zkráceně ICHHTO), založené v roce 1985.[2] Projekt rekonstrukce bazaru v roce 2013 obdržel Aga Chánovu cenu za architekturu.

V květnu roku 2019 došlo uvnitř bazaru k velkému požáru, při kterém bylo zraněno 19 lidí a bylo poničeno 150 z 5 500 místních obchodů. Celková škoda na této významné památce světového kulturního dědictví byla odhadnuta na 200 miliard rijálů (zhruba 1,28 milionu USD).[4]

Popis komplexu[editovat | editovat zdroj]

Historický bazar v Tabrízu je složitý komplex, rozložený na ploše kolem 1 milionu čtverečních metrů. Skládá z několika bazarů, specializovaných na určité druhy zboží, jako jsou například koberce nebo šperky. Kromě zhruba 5,5 tisíce obchodů je uvnitř komplexu 28 mešit, 23 ubytovacích hostinců – karavanserájů, osm medres (vyšších islámských náboženských škol), sedm tržišť, patero hamamů (lázní), tři knihovny a kryté sportoviště. Kromě toho je zde nespočet skladišť a kilometry chodeb, či spíše krytých ulic, zvaných rasta. Tyto kryté „ulice“ probíhají paralelně od severu k jihu, příčné chodby jsou vedeny ve směru východ – západ.

Uvnitř komplexu Velkého bazaru se konají různé politické, kulturní a náboženské události, například v době svátku Ašúra se zde přerušuje obchodování na zhruba 10 dní a místo toho v areálu probíhají náboženské obřady.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Bazaar of Tabriz na anglické Wikipedii a Historischer Basar in Täbris na německé Wikipedii.

  1. Тебризский памятник-базар [online]. 2012-07-23 [cit. 2020-11-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-12-03. (rusky) 
  2. a b c d Tabriz Historic Bazaar Complex [online]. UNESCO [cit. 2020-11-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. POLO, Marco. Milion: O městě Taurisii, kapitola XVII. [online]. [cit. 2020-11-01]. Dostupné online. 
  4. Tabriz Bazaar Fire Damage Estimated at $1.2m. Financial Tribune [online]. 2019-05-11 [cit. 2020-11-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]