Barocco

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Barocco
Původní názevBarocco
Země původuFrancieFrancie Francie
Jazykfrancouzština
Délka110 min
Žánrykriminální film
filmové drama
thriller
ScénářMarilyn Goldin
André Téchiné
RežieAndré Téchiné
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleIsabelle Adjaniová
Gérard Depardieu
Marie-France Pisier
Jean-Claude Brialy
Julien Guiomar
… více na Wikidatech
ProdukceAndré Génovès
Alain Sarde
HudbaPhilippe Sarde
KameraBruno Nuytten
StřihClaudine Merlin
Výroba a distribuce
Premiéra19. listopadu 1976 (Paříž)
8. prosince 1976 (Francie)
8. dubna 1978 (New York)
… více na Wikidatech
OceněníCésar pro nejlepší herečku ve vedlejší roli
Barocco na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Barocco je francouzský hraný film z roku 1976, který režíroval André Téchiné. V thrilleru hraje dvojroli Gérard Depardieu. Film byl nominován na devět Césarů, získal však jen tři. Snímek měl světovou premiéru na filmovém festivalu v Paříži dne 19. listopadu 1976.[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Během voleb se Waltovy noviny snaží zdiskreditovat socialistického kandidáta údajným homosexuálním románkem s boxerem Samsonem. Walt získá podporu od skupiny, která nabídne Samsonovi peníze. Kandidátská strana se o tom ale dozví a zaplatí mu stejnou částku, aby mlčel, a aby mohl opustit zemi se svou přítelkyní Laure, která ho s ohledem na finanční zisk přiměla k tomuto jednání. Na nádraží mu v tom ale zabrání nájemný vrah skupiny. Chce od něj peníze zpět, které ale Samson nemá a tak ho zastřelí.

Laure schovala peníze, které vrah hledá. Ten ji vystopuje, aby je získal zpět. Vzhledem k tomu, že vrah je hodně podobný Samsonovi, Laure se do něj postupně zamiluje. Vrah její lásku opětuje a dívka se mu snaží pomoci utéct. Vrah neměl Samsona zabít, ale pouze mu zabránit v opuštění země, proto po něm jeho klient Gauthier nechá pátrat. Oba chtějí zemi opustit na osobní lodi, na kterou nastoupí i vydavatel novin Walt. Finále se odehrává v docích. Walt je zastřelen odstřelovačem, Laure a její nový milenec, který se skrýval, rychle nastoupí na loď.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Isabelle Adjaniová Laure
Gérard Depardieu Samson / Samsonův vrah
Marie-France Pisier Nelly
Jean-Claude Brialy Walt
Julien Guiomar Gauthier
Claude Brasseur Jules

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Téchinéův film byl velkým favoritem na udílení cen César v roce 1977 a vedl s devíti nominacemi. Barocco však v důležitých kategoriích nejlepší film a nejlepší režie prohrál s dramatem Josepha Loseyho Pan Klein. Oceněn byl v kategoriích nejlepší herečka ve vedlejší roli (Marie-France Pisier, která získala cenu i v předchozím ročníku), nejlepší kamera (Bruno Nuytten) a nejlepší filmová hudba (Philippe Sarde). Další nominace pro Isabelle Adjani jako nejlepší herečku získala Annie Girardotová (za film Nejcennější co mám), nejlepší střih (Claudine Merlin), nejlepší zvuk (Paul Lainé) a nejlepší výprava (Ferdinando Scarfiotti) nebyly proměněny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Barocco na německé Wikipedii.

  1. Barocco (1976): Release Info [online]. IMDb [cit. 2023-01-06]. Dostupné online. (anglicky)