Arcibiskupský palác v Zadaru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arcibiskupský palác v Zadaru
Základní informace
Slohklasicistní architektura
Poloha
AdresaZeleni trg, Zadar, Zadar, ChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arcibiskupský palác v Zadaru (chorvatsky Nadbiskupska palača u Zadru) je sídlo zadarských arcibiskupů v chorvatském Zadaru. Klasicistní palác se nachází na prostranství někdejšího římského fóra a přímo sousedí s kostelem sv. Donata. Objekt je chráněn jako kulturní architektonická památka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zadar, arcibiskupský palác vedle kostela sv. Donáta

Založení paláce se datuje do 11. století, svou současnou klasicistní podobu však získal až po rekonstrukci v letech 18291832

Od románského období do renesance prošla budova několika rekonstrukcemi. Poslední z nich, která předcházela současnému stavu, byla provedena v 15. století za arcibiskupa Vellaressiho. Na vyobrazení původního paláce z doby před rekonstrukcí v 19. století je znázorněn jako malebná budova s románskými slepými arkádami pod střešní římsou, s gotickými a renesančními okny a balkony a vysokou štíhlou věží s gotickým zubatým vrcholkem.

Před arcibiskupským palácem se ve středověku nacházelo rozlehlé prostranství, na kterém byla v roce 1565 postavena velká cisterna se studnou. Postupem času byly na prostranství postaveny domy, které vytvořily široké náměstí, sloužící jako městský trh, „Zelené náměstí“. Tato oblast byla zcela zničena při spojeneckém bombardování města během druhé světové války v letech 19431944.

V roce 2005 byl Arcibiskupský palác jako součást širšího komplexu zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. [1]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Архієпископський палац (Задар) na ukrajinské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Антун Травирка. Задар: история, культура, художественное наследие = Zadar: povijest, kultura, umjetnička baština. — Zadar : Forum, 2003. — 76 с. — ISBN 953-179-593-2.